REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Leki na podtrzymanie ciąży
Autor Wiadomość
Laurel 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2010-12-13, 12:23   Leki na podtrzymanie ciąży

Nie znalazłam takiego tematu, więc postanowiłam założyć :)

Czy któraś z was brała fenoterol? Ja dostałam trzy tygodnie temu w dawce 3 razy 1/2 dziennie + ispotin na złagodzenie objawów ubocznych.
Czuję się kiepsko po tych lekach, skacze mi ciśnienie, zwłaszcza górne, puls mam nawet do 120. Najgorsze są skrajne reakcje na raz: jednocześnie czuję się rozdygotana, drżą mi ręce i chce mi się spać. Jestem po prostu wycięta z życia i nawet takie czynności, które mogłabym wykonać bez zagrożenia dla malucha jak przygotowanie kaszki starszemu dzieciakowi, okazują się za trudne, bo raz - rozkojarzenia, dwa - to wstretne drżenie rąk. Skurcze macicy rzeczywiście się osłabiły i jest ich mniej, poza tym raczej bezbolesne.

Jakie były wasze odczucia po fenoterolu? Ważna sprawa, czy jest jakiś przepisowy termin, kiedy można go bezpiecznie odstawić, czy to raczej indywidualna sprawa? I czego się spodziewać; jak mi już lekarz pozwoli nie brać świństwa, to szybko urodzę czy niekoniecznie?

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-15, 17:44   

U mnie się skończyło na magnezie dożylnym i nakazie lenistwa, ale z tego co słyszałam, to niestety typowe działania uboczne. Co do okresu podawania - różnie. Najdalej chyba do skończenia 37 tyg, bo wtedy już jest poród o czasie.
Co do terminu porodu - nikt nie przewidzi, zdarza się i wywoływanie w 41-42 tyg ;)

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-15, 18:04   

Wielkie dzięki, Tri. Jutro mam wizytę, więc spróbuję wynegocjować odstawienie, jeśli to nie zaszkodzi maluchowi.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-15, 22:04   

ja brałam Kaprogest w zastrzykach, luteinę dopochwowo, magnez - to krótki okres, w okolicy 27-30 tydzień. potem do końca nospa. poród tydzień po terminie. słyszałam, że te leki podtrzymujące rozleniwiają macicę i potem dzidziuś się spóźnia.
Laurel, już masz dziecko prawie donoszone, myślę, że lekarz mógłby Ci odstawić spokojnie leki. daj znać co zadecydował po wizycie.

zitrine 

Informacje:
Dołączyła 685 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-16, 11:04   :)

ja tez zaczelam brac fenoterol okolo 3 tygodni temu na szczescie nie mam drzenia rak ani klopotow z cisnieniem ( chociaz mialam zawsze za wysokie- moze mi unormowal? :D ) za to jestem strasznie rozkojarzona po tym leku jakby nieobecna, ciagle spiaca (niestety nikt nie wierzy ze to po leku tlyko ze sie rozleniwilam no coz moze to 2 tez kto wie) i mam okropne bole glowy. Ja niby nie mialm zagrozenia przedwczesnym porodem ale za to skurcze przy ktorych budzialm sie nawet w nocy. Bole ustapily ale od wczoraj widze ze zaczyna sie to samo znowu ( w razie takiego stanu mialm zwiekszyc dawke do 4x po 1/2 tbletki ;/ ) Fenoterol mam brac do 23.12 (czyli do polowy 37 tygodnia- od wigili podobno moge rodzic chociaz wcale mi sie to nie usmiecha bo termin mam na styczen a wiadomo ze dziecko wtedy rok starsze bedzie ;) ) wiem ze to nie az takie wazne byle bylo wszystko w porzadku z malenstwem :)

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-16, 11:51   

Odstawione! <klapsklaps> Już czuję jak oddycham z ulgą. Pozostał tylko magnez i zalecenie oszczędzania się.

karmen85 
nasz skarb juz jest

Informacje:
Dołączyła 594 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maksymilian Piotr
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-20, 23:12   

ja dostalam teraz Luteinę dopochwowo tylko zastanawiam sie dlaczego. wyniki dobre i gin tez mnie zapewnia ze z malenstwem wszystko oki dobrze sie czuje (tylko od czasu do czasu krotkie pobolewania brzucha ale podobno to normalne w ciązy) wiec nie wiem czemu on m dal .... <bezradny>
zaczynam sie zastanawiac czy wszystko na prawde jest w porzadku :?:

kashira 

Informacje:
Dołączyła 640 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-21, 09:25   

karmen85, ja tez dostalam Luteine, z tym, ze mialam krwiaka, a teraz biore bo zdarzaly mi sie plamienia. Ty dostalas pewnie na te bole, Sabina tez dostala Duphaston na bole podbrzusza :-> Nie ma sie co martwic na zapas, a jak nie jestes pewna spytaj lekarza po prostu ;-)

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-21, 10:08   

Karmen85, a lekarz nic nie powiedział? Gdyby coś było nie tak, pewnie byś wiedziała, więc nie martw się. Ja na samym początku dostałam luteinę zapobiegawczo z powodu krótkich cykli, choć nic się nie działo.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-21, 16:25   

Niestety, część lekarzy ulega presji pacjentek, które bez leków czują się zaniedbane :roll:
Czy to ginekolodzy w kwestii progesteronu, czy rodzinni - antybiotyków...
Jest dobrze - to dobrze :) Tyle ważne :)

karmen85 
nasz skarb juz jest

Informacje:
Dołączyła 594 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maksymilian Piotr
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-21, 22:44   

Laurel napisał/a:
Karmen85, a lekarz nic nie powiedział?

Twierdzi ze wszystko jest w porzadku...
Pewnie tak jak piszecie to tylko zapobiegawczo ....
A ja jak zwykle panikuje :oops:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-01-13, 14:24   

Aktualizacja co do fenoterolu... mnie specjalnie nie przeszkadza, trochę ciepławo się najpierw robiło, ale teraz już normalnie... nadpobudliwa jestem tak jak zwykle bywam, tętno ciut wyższe, ale 100 nie przekracza, może troszkę drżenia rąk. Dokucza tylko to, że cholerstwo trzeba brać co max 6 godzin, więc budzik nastawiam ;) Najważniejsze - zero skurczy.

LadyBlack 

Informacje:
Dołączyła 636 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-10-15, 08:17   

Mam pytanko o luteine. W szpiatlu bralam 3 razy pod jezyk .
W domu dopochwowo - tez 3 razy dziennie. Choc na opakowaniu pisze 2. I albo mam takie wskazanie albo sie lekarz pomylił.
W ubocznych pisze ze jesli wezmie sie ponad 2 moga byc zawroty głowy i bole. Mam jedno i drugie.miałyscie tak ?
A i czy to prawda ze luteine bierze sie tylko do 12 tygodnia? pozniej ja łozysko wydziela ?

malutka-iwona 
Przeszczęśliwa:)

Informacje:
Dołączyła 1260 dni temu

Profil:
Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo, Nikodem
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-10-15, 08:24   

LadyBlack, ja biorę 3x4 tabletki i nie mam żadnych objawów. Lekarz mi tłumaczył, że ta dopochwowa jest lepsza, bo działa bezpośrednio. Nie wiem jak długo będę ją brała, ale wiem, że od następnej wizyty stopniowo będą mi zmniejszać dawkę.

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-10-15, 08:48   

LadyBlack napisał/a:
W domu dopochwowo - tez 3 razy dziennie.
Ja nawet 4 razy dzienie wkładałam też miłam luteinę dopochwowo i duphaston na zmianę

LadyBlack napisał/a:
A i czy to prawda ze luteine bierze sie tylko do 12 tygodnia?
Brałąm do 16-20 t.c jakoś tak.

LadyBlack napisał/a:
pozniej ja łozysko wydziela ?
A o tym nie słyszałam <bezradny>

Odpowiedz do tematu