Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 774 dni temu Posty: 304 Skąd: pomorskie
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dominik i Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-10, 00:33 Mleko bardzo wazny element diety w ciazy
Cytat:
Badacze z St. Paul w stanie Minessota, donoszą, iż spożywanie mleka może zmniejszać szanse dziecka na rozwój stwardnienia rozsianego (SR). Według ich obserwacji ryzyko SR było niższe u kobiet, których matki w czasie ciąży spożywały dużo mleka bądź produktów bogatych w witaminę D.
Badaniem objęto prawie 36 tysięcy pielęgniarek. Ich matki otrzymały do wypełnienia kwestionariusz dotyczący ich odżywiania oraz doświadczeń w okresie ciąży. W czasie 16 lat badań u 199 kobiet rozwinęło się stwardnienie rozsiane.
Odnotowano, iż ryzyko choroby wśród kobiet, których matki spożywały średnio 4 szklanki mleka dziennie w czasie ciąży było 56% niższe niż u kobiet, których matki wypijały mniej niż 3 szklanki mleka miesięcznie. Zauważono również mniejsze ryzyko stwardnienia rozsianego u córek matek mających duży udział w diecie produktów bogatych w witaminę D takich jak tłuste ryby oraz wystawiających się na ekspozycję na światło słoneczne. Pojawia się coraz więcej dowodów, iż witamina D ma duży wpływ na ryzyko SR, te badania zaś mogą dowodzić, iż jej wpływ zaczyna się już w życiu płodowym.
Wyniki tych badań były przedstawione na dorocznym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii (American Academy of Neurology) w Toronto w kwietniu 2010 r.
zrodlo:vitalia.pl
Znalazlam bardzo ciekawy artykul na temat mleka..
Ja np pije duzo mleka w ciazy,choc podobno powoduje alergie u dziecka.
A u was jak jest z mlekiem?
Ostatnio zmieniony przez madzia 2010-07-10, 07:46, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 872 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-13, 15:30
Mleka nie lubię, bue, bueeee... jedynie kakao czasem wypijam - ale w I trymestrze miałam ogromną chęć na płatki z mlekiem. Częste w mojej diecie są za to przetwory mleczne i ryby - czyli wedle zaleceń
Duża ilość mleka słodkiego nie jest zalecana, bo dużo osób dorosłych ma nietolerancję laktozy - za to przetwory mleczne warto spożywać.
Coraz częściej podkreśla się też, że coraz więcej ludzi (nie tylko ciężarnych kobiet) ma niedobory witaminy D, wiec warto uzupełnić dietę o zawierające ją produkty.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 692 dni temu Posty: 1441
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-15, 15:26
wczoraj leciałam po mleko,bo mialam ochote, ale nie moge na białe patrzeć,wiec stoi w lodowce i czeka...tak samo jeszcze kilka dni temu pochłaniałam kartofle z kefirem dzien po dniu a teraz chyba nie moge o tym pomyslec, bo jakos mi niesmacznie.... szkoda bo ja lubilam mleczko
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 716 dni temu Posty: 2112 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-15, 17:02
moze jeszcze Ci sie zmieni że bedziesz piła mleko tak jak u mnie było z miesem uwielbiałam a do10tc nie mogłam na nie patrzeć..teraz znowu mogę, zresztą lekarz mnie przestrzegł, zebym jadła miesko bo inaczej anemie bede miała
Jem przetwory mleczne (twaróg, lody), ale mleka nie pijam. Jestem uczulona. Zaraz mam problemy żołądkowe i lub skórne. W ciąży piłam mnóstwo kakao. Teraz z kolei w ogóle nie mam chęci na nabiał. Syn jednak mleka krowiego również nie lubi. Jak był mały pił mleko sojowe.
Kilka lat temu zakupiłam i przeczytałam ciekawą książkę Mleko cichy zabójca". Uważam ,że warto przeczytać.
Ja jestem mlekożerna Uwielbiam mleko i jego przetwory
Na szczęscie
Bo na wczorajszej wizycie otrzymałam zalecenie diety bogatej w białko i wapń - żeby Mała miała jak najmocniejsze kości Mi to pasuje
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2190
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-04-07, 23:58
ja piję 1 szklankę dziennie, do tego suplement diety dla kobiet w ciąży w proszku zawierający mleko, + jakieś jogurty, sery, twarogi itp, więc mam nadzieję, że to wystarczy
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 658 dni temu Posty: 593 Skąd: Zabrze
Profil: Imię: Agnieszka
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-08, 07:23
Ja np. uczyłam się w szkole, a raczej uczyli tak nas doktorzy że po 8-9 lat zanika enzyn który trawi witaminy zawarte w mleku i staje sie ono dla ogranizmu nie potrzebne, dziwne że tak lekarz się wypowiadają ja w to nie wierze i pije mleko dalej:)
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 418 dni temu Posty: 263 Skąd: wieś
Profil: Im. dziecka: Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-08, 09:19
ja też mleko lubię...a ostatnio nawet mam mleko od krowy (w sensie nie ze sklepu) i jest boskie....maślanka mi tez zasmakowała...cały karton potrafię wypić....ech chyba pójdę zjeść sobie płatków z mlekiem
Czytałam o tych problemach z trawieniem mleka i wychodzi na to, że takie osoby jak ja i moi rodzice to mutanty
Mój mąz nie może jeść mleka, przyjmuje go tylko w postaci dolewki do kawy Przetwory mleczne w postaci sera żółtego zje, ale z jogurtami już ma problem
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 776 dni temu Posty: 1706 Skąd: Śrem
Im. dziecka: Patryk i Madzia
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-08, 15:21
Jak macie problemy z żelazem, czyli niską hemoglobinę to odradzam duże ilości mleka. Mleko podobnie jak cola bowiem utrudnia przyswajanie żelaza.
Ja piję na zgagę i czasami rano z płatkami, ale bez szaleństwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum