Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-03, 18:45
Bo to zależy nie tylko od wagi, ale od wielkości główki, elastyczności krocza no i chyba najbardziej od tempa porodu i doświadczenia położnej.
Moja babcia urodziła trójkę dzieci - 4, 5,5 i 5 kg - bez szwanku, a wtedy o takich "zbereźnościach" jak masowanie krocza, żeby było elastyczne, nikt nie słyszał
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-06, 12:40
ja miałam nacinane krocze- najpierw znieczulenie ogólne potem poczułam tylko ukłócie, byłam zajęta bólami porodowymi i o tym czy mnie tna czy nie nawet nie myślałam. Co do szycia- 3 szwy założone, praktycznie nie bolało zszyawnie. Duży wpływ ma lekarz (jego umiejętności szycia) no i próg bólu- ja mam spory. No i tak jak pisze Asia natura nas tak stworzyła żeby urodzic naturalnie
zwłaszcza jak bedzie działało znieczulenie zewnątrzoponowe
ono nie dziala na parte!! a przynajmniej nie powinno.
Wysłany: 2010-07-07, 13:18
w Szczecinie raczej nie ma mowy o znieczuleniu zewnątrzoponowym przy porodzie sn po pierwsze nie ma takich wskazań i wytycznych w szpitalach po drugie nie bedziesz wiedziała kiedy przeć bo nic nie będziesz czuła . Tego typu znieczulenie dostaniesz przy cesarce ale cesarki tez nie będziesz miec bo chesz no chyba że dogadasz się wcześniej z anestezjologiem i załatwisz sobie zzo i cesarkę koszt około 1500 zł .
Napisz w odopwiednim temacie gdzie do lekarza chodzisz, do kogo i prv czy państwowo ??
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 588 dni temu Posty: 1304
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-07, 15:52
Motylku jak to nie ma mowy o znieczuleniu?
no zapłacę jak bedzie trzeba i za cesarke też mogę zapłacić, ale musze popytac czy gdzies robią jak się poprosi
Myslalam ze to znieczulenie na życzenie jest
nie bedziesz wiedziała kiedy przeć bo nic nie będziesz czuła
na to nie dziala.
troche schodzimy z tematu, a juz o tym bylo, ale powtorze. dostalam znieczulenie, ktore dzialalo 2 godz. i jest ono na rozwieranie sie szyjki, ok. 7, 8 cm czyli prawie koncowka. Po nim zaczely sie juz parte. Na te bole juz znieczulenia nie ma. I nikt by mi nie dal. Zacytowalam ci wypowiedz motylka dlaczego.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 670 dni temu Posty: 227 Skąd: pomorskie
Im. dziecka: Dominik i Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-08, 10:05
Jejku ja bym w zyciu nie chciala cesarki,gdy meczylam sie z synkiem prosilam o cesarke a lekarz do mnie ze nie chce cesarki bo jest o wiele gorsza...
i mial pewnie racje
urodzialm wkonu sama zszyl mnie i bylo ok,
a tak jak widzialam kobiety po cesarce to im wspolczulam...i dziekowalam bogu ze ja nie maialam. Duzo jest powiklan po cesarce...jakies dziury,ropniaki no uda...wiec radzialabym i sie zastanowic czy cesarka jest lepsza...;)
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-13, 20:33
O znieczuleniu to tu czy przy cesarkach lepiej?
ZZO nie znieczuli bóli partych, ale bywa, że zaburza współpracę i rodząca nie wie dokładnie kiedy przeć.
Czasem bywa w szpitalach, ale problem jest taki, że do takiego porodu musi być przez cały czas jego trwania przypisany anestezjolog - a zwykle jest ba dyżurze jeden, zarezerwowany do nagłych wypadków, a nie porodów SN.
Przy cesarce wykonuje się znieczulenie podpajęczynówkowe - wtedy sie już nic nie czuje, leży sie jak worek, nie ma mowy o parciu itp.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
A czy przy znieczuleniu również czuje się nacinanie i czy to boli? Podczas dni otwartych szpitala, gdzie chcę rodzić, położna stwierdziła, że "starają się respektować życzenia pacjentek w tej kwestii". Nie wiem czy rzeczywiście mogę prosić o to, żeby nie nacinali czy to tylko taka reklamowa propaganda? Jak myślicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum