Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 579 dni temu Posty: 117 Skąd: Zielona Góra
Profil: Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-22, 14:21 nalesnikarnia:)
Tak jak w temacie.
Jakie i z czym lubicie naleśniki:):):)
Ja lubie nalesniki z bananami i z polewa czekoladowa:)
_________________ Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę.Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę.Jestem przy Tobie od pierwszego grama.Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-22, 14:30
A ja nie przepadam, znaczy się od czasu do czasu zjem, najlepiej z serem. No chyba że twistera można zaliczyć do naleśnika bo jak tak to lubię zwłaszcza takie domowej roboty twistery z duża iloscia zieleniny i sosem czosnkowym
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 579 dni temu Posty: 117 Skąd: Zielona Góra
Profil: Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-22, 14:35
mi sie wydaje,ze mozna zaliczyc do nalesnika takiego twistera, bo przeciez to nalesnik:D
_________________ Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę.Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę.Jestem przy Tobie od pierwszego grama.Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-23, 10:31
na ciasto: woda, mąka -tak na oko zawsze robię aby ciasto było no takie jak na naleśniki, szczypta soli, 2 łyżki oleju - smżę albo na teflonie bez tłuszczu albo na minimialnej ilości oleju.
Można też kupić takie gotowe placki, po 6 są pakowane, w hipermarketach są.
Farsz: sałata lodowa, ogórek, pomidor, kukurydza, groszek, oliwki, ananas, papryka - to co akurat jest w lodówce.
2 filety z kurczaka, kroję w cieńkie kawałki, przyprawiam gyrosem, wegetą, papryką i 2 łyżkami miodu i smażę. Potem mieszam z warzywami.
Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu, mała śmietana 12%, mały kubek jogurtu, koperek, pół główki czosnku. Czosnek przez praskę przeciskam dodaje trochę soli i pieprzu, 3 lyżeczki cukru i ucieram razem, potem majonez, śmietana, jogurt, koper, wymieszać wszystko.
na placki nakładam farsz, polewam sosem 3-4 łyżki, jak mam to daje jeszcze troszeczkę sosu tao tao słodko kwaśnego, zwijam wszystko i jem my to uwielbiamy
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 575 dni temu Posty: 16
Profil: Im. dziecka: Agaciorka
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-26, 09:03
u mnie w domu (rodzinnym jak były naleśniki to tylko z dżemem albo z twarogiem na słodko....
i ja tez takie robię....ale te z owocami i bitą śmietaną baaaaaardzo kuszą
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 872 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-28, 15:31
motylek napisał/a:
Można też kupić takie gotowe placki, po 6 są pakowane, w hipermarketach są.
Nalesniki czy tortille?
Tortille (meksykańskie, bo hiszpańskie to jak omlety) to raczej ciasto makaronowe, przynajmniej z konsystencji
Naleśniki najczęściej jemy z serkiem albo dżemem, rzadziej z masą z jajek na twardo albo jak na ruskie pierogi. Rzadko robimy, bo mi za często wychodzą farfocle, a M. jest leniuch
Tortille - super do gulaszu albo chilli con carne
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum