Jak zaczniesz dzieciowi podawac np. jakis serek czy danonka, latwiej bedzie mu utrzymac cos na tej lyzeczce i trafic do buzki. A to wlasnie tak gdzies bedzie, po roku;)
U nas kiepskawo, ale mala nie jada kaszek w ogole, tylko obiadki i owoce jej podaje wiec to tak sobie. Za to danonki je sama, inaczej nie chce. Lepiej jej wychodzi jedzenia raczkami
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 872 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-10, 18:00
Samosia zaczęła wcześniej, gdzieś ok. 10 mc. Ona miała łyżeczkę i 2 rączki, ja miałam drugą łyżeczkę, na podłodze obrus ceratowy, po jedzeniu krzesełko do brodzika :] Oczywiście nie codziennie, tyle nerwów nie miałam
Jeszcze wcześniej było jedzenie w kawałkach - chrupki, gotowane warzywa, kabanosa mojej mamie zwędziła jak jeszcze nie chodziła, czyli 8-9 mc. Tez się zdarzało, że w połowie jedzenia sprawdzała, co jest po drugiej stronie miseczki...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Dołączyła 368 dni temu Posty: 610 Skąd: nibylandia.
Profil: Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-10, 18:18
Nasza ma półtora roku, jada samodzielnie z jakieś trzy miesiące albo dłużej. Z tym że - nie je sama zupek, jogurcików i owocowych deserków, bo trzeba później myć podłogę, krzesełko i kąpać małą od razu Po prostu łyżeczki niestety jeszcze nie opanowaliśmy, za to drugie danie zjada sama - pół widelcem a pół rączkami. A naukę zaczęliśmy od pokrojonych w cienkie plasterki parówek Na początku je sobie nadziewała na widelec, ściągała drugą ręką i dopiero do buźki, ale potem poszło z górki
Profil:
Wysłany: 2011-07-18, 22:16
no to mój starszak tylko czasem je sam. oczywiście produkty typowe do rączki wcina i nie narzeka, ale obiad? to chyba godzinę by jadł, gdyby miał jeść sam. kaszka też trzy razy zdążyłaby wystygnąć. więc zazwyczaj ja go karmię. aczkolwiek umie posługiwać się i widelcem i łyżką.
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1593 dni temu Posty: 2964 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-20, 12:39
Mój też jakieś pół roku temu zaczął sam jeść . Oczywiście wszystko było porozlewane i wysypane ale się chłopak wyrobił . Teraz wcina sam i nawet nie mogę mu pomóc bo się denerwuje . Mam tylko problem z piciem ze szklanki . Przyzwyczaił się do butki a jak pije ze szklanki to za mocno ją przechyla i wszytko ląduje na nim .
Informacje: Dołączyła 368 dni temu Posty: 610 Skąd: nibylandia.
Profil: Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-20, 13:08
Madzia81 napisał/a:
ale obiad? to chyba godzinę by jadł, gdyby miał jeść sam.
Mnie też to martwiło, że moje dziecko zimny obiad będzie wcinać, dlatego do połowy miseczki ja karmiłam a potem oddawałam małej widelczyk i dokańczała sama Dalej czasem tak robię, niech się dziecię uczy samodzielności - wiecznie przecież żyć nie będę
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-07-21, 16:12
U nas nauka zaczela sie chyba od 7 miesiaca zycia. Zaczynalismy od danonkow i na poczatku wiecej bylo na nim niz w nim ale z czasem szlo mu coraz lepiej. Jak maly poszedl do zlobka to mial roczek i pani byla zaskoczona,ze on tak ladnie sam sobie radzi i lyzeczka i widelcem.
Na dzien dzisiejszy maly pieknie posluguje sie lyzeczka i widelcem,powoli ucze go poslugiwania sie nozem (oczywiscie mini nozem,ktory nie jest ostry) i robie co w mojej mocy,zeby zmusic go do picia ze szklanki,bo mimo ze potrafi pieknie pic to upiera sie na picie z butelki/niekapka
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1638 dni temu Posty: 4543
Profil:
Wysłany: 2011-07-28, 14:14
angik1683 napisał/a:
obie co w mojej mocy,zeby zmusic go do picia ze szklanki,bo mimo ze potrafi pieknie pic to upiera sie na picie z butelki/niekapka
wiesz Aniu, mi się wydaje, że takie zmuszanie nie ma sensu. robiłam to samo, kupowałam przeróżne kubki, namawiałam, prosiłam, Mały najchętniej sięgał po niekapek, albo jeszcze chętniej po butelkę. i w okolicy 2 urodzin zaczął nam podbierać napoje ze stołu w zwykłej szklance czy kubku. chwila, moment i załapał. dzisiaj pije tylko ze szklanek/kubków, nic nie wylewa. na wszystko przyjdzie pora
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1637 dni temu Posty: 2223
Profil: Im. dziecka: Michałek
Wysłany: 2011-08-05, 10:44
Dzisiaj była próba kolejna przy kaszce
ja miałam swoją łyżeczkę a Michaś swoją
na kolanka pieluszka tetrowa na szyi śliniak i dawaj
Nie reagowałam kiedy co chwila cos wylatywało chociaż jak widziałam ten bałagan to ...... ale zacięłam się stwierdziłam , że da sie posprzątać
pieknie jadl z mojej łyżeczki a swoja mieszał w kaszce i jakoś poszlo
Ja miałam niecały rok jak sama jadłam łyżeczką
A to z tego powodu że mojej mamy przyjaciółka bezdzietna ciągle się mną opiekowała i dawała mi miseczkę z kaszką i ja sama jadłam.
Najpierw było więcej na podłodze i wszędzie gdzie się dało a w buzi pusto ale z czasem się nauczyłam i takim sposobem przed rokiem sama jadłam
Ale mama się wkurzała bo jak świnka wyglądałam
Profil: Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
Wysłany: 2011-10-25, 18:40
Damianek sam je widelczykiem (czasem pomagamy mu delikatnie "nadziać" coś),łyżeczką pół na pół jemy, a ze szklanki uwielbia i pod nadzorem mu dajemy z niej pić a jak jesteśmy zajęci to leży jego kubeczek albo buteleczka i z nich pije
_________________ "Pozostań dzieckiem, aby Cię zawsze mogły kochać Twoje dzieci."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum