REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Nocniczek
Autor Wiadomość
asq 

Informacje:
Dołączyła 937 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-07-16, 14:49   

Ja mojemu Milankowi cały czas od chyba 2 roku mówiłam, że jak chce siku albo kupkę, to niech woła o nocniczek. Przez 3 miesiące miał to w nosie, ale ja zawsze mu to powtarzałam i kładłam nocnik w zasięgu jego wzroku. Po 3 miesiącach udało się z 3 razy, w innych przypadkach nie zdążył dobiec ;) A teraz od kilku dni, woła, siku i lecimy do łazienki! Nocnik był praktycznie zbędny. Moja rada: do niczego nie zmuszać. jak dzieciak będzie gotowy, zawoła :)

aga 

Informacje:
Dołączyła 1288 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-07-16, 18:39   

:-) Moja Nelly dostala nocniczek, juz miesiac temu i jak narazie nie sadzam jej na sile ale wola chociaz nie zawsze ale to dobry znak ze sie nie boi i wie ze tam moze zrobic ,jestem z niej dumna ze nie placze.

muśka 

Informacje:
Dołączyła 941 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-07-22, 21:48   

bliźniaki wysadzam po drzemce popołudniowej na nocnik i "złowie" siku, czasem kupke. Kacperek miał około 2,5 roku gdu sam zaczą wołać na nocnik.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-11, 07:52   

Zosia była wysadzana gdzies tak od 9-10 mc, ale jakos wrażenia na niej do nie robiło, nocnik był lepszy do noszenia w nim zabawek albo jako podstawka do wspinania się, więc musiał iśc na trochę w odstawkę = wysadzałam tylko przed kapiela, bo zwykle wtedy sikała. W wakacje mama się zaparła, że już ona ja nauczy, jak nas - poczuje, że ma mokro to przestanie. Nie zdało egzaminu, tyle, że podłogi u mamy dawno nie były takie wypucowane :> Przemoczona pielucha nie robi najmniejszego wrażenia, plama na podłodze - tyle, że jest śliska i można się wywalić. W żłobku ciocie tez próbują i mówią, że siada chętnie... ale dla towarzystwa, jeśli sama coś zrobi to przypadkiem. Odpuściłam i na razie skupiam się na pytaniu, czy czuje, że coś robi, czy czuje, że jej sie chce - ale tez nie za czesto, bo inaczej siedzimy na nocniku "żeby mamie było przyjemnie, a nie bo mi sie chce".

prosiaczek 

Informacje:
Dołączyła 736 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-03, 11:47   

Zgadzam się z asq dziecko musi być gotowe.Moja córa jak miała trochę ponad roczek dostała nocnik i o dziwo robiła na niego pięknie i kupę i siku ale chyba potraktowała to jako zabawę bo po kilku dniach przestała chcieć siadac na nocnik wręcz kryczała jak jej go podawałam i sama odnosiła go do łazienkii tak jest do dziś na widok nocnika wygina się w pałąk.Nocnik czeka i chyba kupię inny bo mam wrażenie że teog nie lubi bo jest bardzo niewygodny ale może mi się tylko tak wydaje.
Na dzień dzisiejszy gdy zrobi kupę kładzie się na podłogę mówi ble i czeka aż mama zmieni pieluchę ale o nocniku mowy niema.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-02-03, 11:51   

powiedziała co wiedziała moja ulubiona maminka ze Szczecinka :)

Natek siada na nocniku ale w ciuchach - dla mnie to i tak postęp bo wcześniej z płaczemu uciekał :shock:

prosiaczek 

Informacje:
Dołączyła 736 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-03, 12:25   

haha rozponana zostałam <hura>

Cieszmy sie z tego co osiągnełyśmy w końcu przecież będą robic do tego nocnika bo same się zaczną wstydzić robienia w pieluchę jedne szybciej drugie wolniej.Ja się szykuje na walkę z nocnikiem na lato:)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-02-03, 22:22   

Krzysio też siada na nocnik w ciuchach i całkiem się z tego cieszy :) może latem spróbujemy siadać bez pieluchy.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-02-04, 11:57   

ja tez na letnie dni zaostawiam uczenie na nocnik siadać no i bez pieluchy :) , puszczę go na trawkę z gołą dupką :mrgreen: i niech się uczy

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-05-01, 18:51   

Od jakiegoś miesiąca Zosia zaczęła co jakiś czas siadać na nocnik, parę razy nawet udało się zdążyć usiąść przed wysikaniem ;) W żłobku mają kącik z nocnikami, Zosia coraz częsciej zaczęła tam zaglądać, niestety zwykle tuż po fakcie. Większość dzieciaków (3latki) już nie używa pieluch i chyba wlazło jej to na ambicję :shock:
Dziś co jakiś czas wyciągała nocnik z łazienki, rozbierała się od pasa w dół (oczywiście wszystko "siama!") i siadała sobie... gorzej z ubieraniem się. Za nic nie chciała pieluchomajtek :/ A zakładanie samych majtek niewiele daje, sika i tak jak popadnie, mokro i zimno nie robi na niej żadnego wrażenia :roll:
Na koniec była wielka draka, bo już niczego nie chciała zakładać, a najchętniej to w samej koszulce na balkonie się bawić :evil:

Ech... może jutro będzie lepiej ;)

lily 

Informacje:
Dołączyła 660 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-05-19, 21:19   

Nauczyłam synka robić na nocnik, gdy miał 1,5 roku - ubiegłego lata. Chodzil bez pieluchy i gdy siku leciało sadzalam go na nocnik i mówiłam "e-e". Nauczył się w tydzień. Oczywiście zdarzaly się potem awarie jeszcze.
Najgorsze bylo, ze musiałam walczyć z teściem, bo On oczywiście wiedział najlepiej, ze Kuba za mały i ja mam nierówno pod sufitem. Najgorsze, ze podnosił głos na niego, jak nie zdazył na nocnik (na początku mówil "eee", jak juz poleciało) i mały się denerował i płakał na nocniku przez to. Zabronilam tego kategorycznie, powiedziałam, ze mają przyjezdzać do nas, jak sie obawiaja o dywan. Potem teściu chodzil i sie chwalił, jakiego ma genialnego wnuka i że juz rob na nocnik.

lily 

Informacje:
Dołączyła 660 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-05-19, 21:22   

Uważam, że potrzeban jest konsekwencja. Najgorsze, jak raz zakładana jest pielucha, a raz nie - takie moje zdanie. To, ze synek sikał mi na podłogi -trudno, że mokre majtki, spodenki - trudno, można wytrzec i wyprać.

tigraa84 

Informacje:
Dołączyła 982 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-06-15, 10:31   

My także wreszcie wzięłyśmy się ostro za naukę do czego służy nocnik. Poprzedni tydzień spędziłam na ganianiu za moim dzieckiem z mopem i praniu jej majteczek. Wice bardzo nie podobało się, że gdy siusia to wszystko leci jej po nóżkach... i dobrze- reakcja prawidłowa... ale na nocnik jakoś nigdy nie udało nam się zdążyć. Później moje dziecko się wycfaniło i jak chciała siku to wypinała pupę tam gdzie stała. Wreszcie udało mi się ją przyłapać i szybko posadzić na nocnik. To był nasz pierwszy sukces <hura> Oczywiście ukoronowany brawami i całuskami jaką to mam mądrą córeczkę :mrgreen: Teraz Mała ma zakładaną pieluchę tylko na noc i gdy wychodzimy na spacer. Powoli zaczyna łapać o co chodzi i z reguły sama wyciąga nocnik a później przybiega do mnie trzymając się w kroku i już wiem o co chodzi ;-) Od soboty nie zdarzyło jej się zsiusiać w majtki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tri a jak Zoś sobie radzi? Jakieś postępy?

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1160 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-06-15, 11:34   

Brawa dla Wikusi mądra dziewczynka! <jupi> <jupi> <jupi>

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-06-15, 12:21   

Brawa dla Wikusi <jupi> <jupi>
zdolna dziewczyna

Odpowiedz do tematu