REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Nauka korzystania z nocnika
Autor Wiadomość
Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-04, 19:05   

motylek napisał/a:
nie wiem z czego to wynika

Taka fizjologia :)
Mogłabym ją przyspieszać "tresurą", ale mi się żal robi jak jej idzie na ambicję. Zwłaszcza że spokojnie mamy jeszcze czas, no i idzie ku dobremu - dziś sama siadła rano, z własnej woli :D 15 sekund za późno, ale jednak... I sama po 20 min siedzenia stwierdziła, że jednak pieluszka była juz mokra, to może nie będziemy czekać na siku i pójdziemy do przedszkola ;D

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1419 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2010-10-07, 00:10   

a nam sie udalo dwa razy zrobic kupke do nocnika,ale naprawde nam sie "udalo" - po malym wyraznie widac,ze sie do robienia " e-e" przymierza wiec moglabym go juz uczyc,ale nie ma szans zeby spokojnie posiedzial na tym nocniku,takze to sadzanie troche ryzykowne jest :lol:

francowata 

Informacje:
Dołączyła 530 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 14:35   

Moja malutka ma roczek i 9 miesięcy i kompletnie się tym nocnikiem nie przejmujemy czasami siada, czasami coś tam zrobi :mrgreen: i wtedy są duże oklaski i wiwaty. Myślę że absolutnie nie można robić z tego wielkiego halo ani wywierać presji i wymyślać strategie, dziecko to wyczuwa i niepotrzebnie się denerwuję. Umówmy się, jeśli naszemu dziecku zajmie trochę dłużej opanowanie jakiejś umiejętności niż dziecko sąsiadki, brata, koleżanki itp. to chyba nie jest koniec świata. Śmieszy mnie to wieczne porównywanie "a moja to to a moja to tamto" i boże jaka to ona jest niesamowita, dajmy im fajne dziecinstwo. I nie urządzajmy wyścigu szczurów już od nocnika. Każdy dzieciak jest wyjątkowy i rozwija się w swoim tempie tylko potrzebuję naszej bezgranicznej miłości. Wiem wiem to takie oczywiste ale czasami zapominamy o tym!!! Hej w ogolę to mój pierwszy post ale się rozgadałam. Heeelooo wszystkim mamusią :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1265 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-10, 15:48   

francowata, Dlaczego uważasz nocnik za tak stresujący temat - wyluzuj. :-D Jak się już uda to dlaczego się tym nie pochwalić przecież to ogromny sukces! Nie tylko dla dziecka ale i dla rodzica.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 20:25   

Moja chrześnica miała rok i pięć miesięcy jak zaczeła wolać znaczy trochę jej to niewychodziło na początku a teraz 2l i 1m i już na kibelek siada sama:) nic na siłę dziecko samo musi zechcieć.

miała grający nocnik i żeby ją zachęcić moją siostra wlwała trochę wody żeby grał to Olga się zmąndrzyła i sama soczek wlewała do nocniczka a siku obok robiła:)

atra 

Informacje:
Dołączyła 508 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-01-01, 20:37   

Ja też jestem zdania, ze dziecko musi "dorosnąć" do nocnika.
Mój synek był sadzany jak miał niecały roczek...ale bardziej w formie zabawy... Jak udało sie zrobić to były brawa jak nie...to dobra zabawa i już...
Sam zaczął wołać dość szybko i mając 1,5 roku pożegnaliśmy sie z pampersem w dzień...w nocy dwa miesiące później...
Sama sie dziwiłam...ale bardzo byłam dumna

:) 

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-01-13, 21:49   

Moje dziecko siada na nocnik w ubraniu, posiedzi 3-4 sek i ucieka <bezradny> dziś babcia założyła mu pieluszkę tetrową zamiast pampka. Przesikał pieluchę, przesikał ubranie, i zupełnie mu nie przeszkadzało to że biega po domu mokry. Jeszcze nie dorósł do nauki nocnikowania.

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 923 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-01-14, 09:52   

moja Julka w wieku niecałych 2 lat zrzuciła sama pieluchy, któregoś dnia przyszła skopała pieluszkę i powiedziała, ze " nie ce" :mrgreen: nawet na noc nie musiąłam jej zakładać bo ładnie robiła na nocnik, teraz od 3. roku siada sama na kibelek, bez podkładki :!: bo w przedszkolu też nie ma :-)

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1265 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-02-03, 10:12   

Mamy pierwsze sukcesy i na tym polu. Od wczoraj Majka nie zmoczyła pieluszki! Trzy razy ją wysadziłam na nocnik wieczorem, rano i przed chwilką i za każdym razem się udało!
<jupi> <hura>

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-02-03, 10:40   

Kamyczek napisał/a:
Mamy pierwsze sukcesy i na tym polu. Od wczoraj Majka nie zmoczyła pieluszki! Trzy razy ją wysadziłam na nocnik wieczorem, rano i przed chwilką i za każdym razem się udało!
<jupi> <hura>

Kamyczek Ty mnie nie denerwuj błagam ;-)

No al eoczywiście gratuluję :-D

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1265 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-02-03, 10:45   

:), To tylko szczęście nowicjusza. Pewnie za jakiś czas będzie zwiewać przed nocnikiem. ;-)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1419 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-02-03, 10:46   

Kamyczek, brawo dla Majeczki :-D

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-02-03, 13:00   

Gratulacje dla Majki :)

:) - pocieszę cię, Zosia nadal traktuje nocnik opcjonalnie, choć jak chce, to potrafi powiedzieć, dojść do łazienki, chwilę posiedzieć dla lepszego nastroju i dopiero zrobić.

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2011-02-03, 13:10   

Kamyczek, pozazdrościć. Patryk, posadzony, zazwyczaj coś tam zrobi. Nie ucieka, grzecznie siedzi do skutku, ale do wołania mu się nie spieszy. Liczyłam, że jak skończy dwa latka, pozbędziemy się pampersów, ale coś mi się wydaje, że może się nie udać :-/

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1417 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-02-04, 09:18   

kamyczek super!!!! <jupi>

U nas jak juz pisałam wczoraj sukces mały kupe do ubikacji zrobił, na nocnik nie chce siadac ale na kibelku na nakładce i owszem, a tak na codzień to mały woła ale jak juz zrobi kupe i siku ze zrobił ale postepy są

Odpowiedz do tematu