REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Odstawienie od piersi a laktacja
Autor Wiadomość
Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-10-25, 12:03   Odstawienie od piersi a laktacja

W związku z tym, że Krzysiu sam siebie stopniowo odstawiał od piersi - widzę, że zakończenie karmienia zbliża się wielkimi krokami. Od 3 dni karmimy się już tylko po kąpaniu. Przypuszczam, że to kwestia 3 tygodni, może miesiąca i moje dziecko już w ogóle nie będzie chciało pic z cycusia. Co wtedy z laktacją? Czy ona sama ustanie po kilku/kilkunastu dniach nie-karmienia czy trzeba iść do lekarza po jakieś tabletki hamujące laktację? Jak to było u Was?

No i jak się czułyście po zakończeniu karmienia?
Pomimo, że u nas odstawianie odbywało się powolutku, systematycznie i w zasadzie to Krzyś sam rezygnował z kolejnych karmień, to jakoś mi smutno, że to już koniec. W pewnym momencie człowiek był zmęczony i uwiązany od tych karmień, ale jednak to taka bliskość z dzieckiem, niepowtarzalna i niezastąpiona.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-10-25, 14:47   

Madzia pewnie u każdej mamy jest inaczej . U mnie laktacje wcale nie ustała . Jak naciskałam na pierś to mleko dalej leciało . Ale mi to wcale nie przeszkadzało bo nie ciekło już tak jak na początku albo teraz . Dopiero po naciśnięciu brodawki się pojawiało . Powiem Ci szczerze że nawet się nie zastanawiałam nad tabletkami czy coś takiego . Teraz pewnie też tak będzie że zostawię to tak jak jest .

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1311 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-11-02, 12:00   

Natek tez stopniowo odstawiał mleko, najpierw w dzień przestał jeść, w nocy tylko jadł i wieczorami a potem wrzask, plucie i nie chciał już wcale więć dałam spokój :)

Co do laktacji to mleka miałam coraz mniej w związku z tym że mały coraz mniej jadł, nie mówiąc już o jego jakości. Jak mały przestał mnelko jesc to mleka miałam już mało i leciało tak jak Anetka mówi tylko jak naciskałam brodawki, piersi stopniowo stawały się coraz lżejsze i w końcu ustało...
Co do samopoczucia to przeszłam nad tym do porządku dziennego, no i w sumie się cieszyłam w końcu normalne staniki mogłam założyć i o dziwo wszystkie zaczeły na mnie pasować :)
aaa i spełniło się moje marzenie piersi mi troszkę zmalały :mrgreen: i w końcu nie ma takiego problemu z kupnem stanika :)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-11-04, 21:07   

Mam nadzieje,ze nie zrobie OT zadajac to pytanie,ale musze spytac :-P Jak to odstawienie wygladalo? Dzidzia odrzuca cycka i trzeba zastapic je sztucznym mlekiem,czy poprostu omija niektore pory karmienia?

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-11-04, 22:08   

u nas było to tak, że po 6 miesiącu zaczęłam wprowadzać nowe posiłki. na początku Krzysio jeszcze po takim posiłku popijał cycusiem, ale stopniowo przestałam mu podawać cyca na popicie i liczba karmień zmniejszyła się do 4: rano, po kąpaniu, wieczorem przed moim pójściem spać (ok.23) i w nocy. potem zrezygnowałam z tego karmienia o 23. a z karmienia nocnego i porannego Krzysio sam zrezygnował. po prostu odmawiał picia cyca. possał chwilkę i odwracał głowę. w nocy udało się zrezygnować w ogóle z karmienia, a rano cycuś został zastąpiony butlą. i tak karmimy się już tylko wieczorem. ale dosyć łagodnie to u nas przebiegało.

i widzę, że laktacja sama wyhamuje, bo od jakiegoś czasu karmię tylko z lewej piersi i w prawej w zasadzie mleka już nie ma.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 767 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-07, 14:51   

Sprawdzanie czy jest mleko, stymuluje resztki laktacji :>
Początkowo najlepiej jak najmniej manipulować - męża też odstawić ;) Można pić szałwię i miętę - zmniejszają laktację (zwłaszcza szałwia).
Zosia też się po kolei odstawiała, najdłużej zostały poranne karmienia - nie protestowała przeciwko zmianie na butelkę, choć to była moja decyzja (musiałam juz wrócić do swoich leków). Karmiłam 15 mc, choć myslałam, że skończy sie na 2,5.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-10-10, 10:07   

No i ja mam problem. Najpierw nie było pokarmu i płakałam z bólu jak odciągałam w 4 dobie po 20ml siary. Później okazało się, że muszę brać tabletki na nadciśnienie i nie mogę karmić dziecka piersią. Teraz mam nawał, w prawej piersi robią mi się zgrubienia i jak lekko dotknę piersi to mleko leci mi strumieniem.
Miałam wziąć tabletki na zahamowanie laktacji, ale okazało się, że to hormony i z moją depresją poprodową wolałam nie ryzykować jej pogłębienia.
No a teraz cierpię. Proszę o rady jak naturalnie zahamować laktację <bezradny>
Noszę biustonosz sprzed ciąży, ale on nieco pierś prawą zniekształca, bo jest za mały, słyszałam o ściskaniu piersi bandażem. Już sama nie wiem co robić...
28.09.2010r. g.19:12, 3770g, 54cm

Kochani prosimy o Wasz 1% podatku na rehabilitację Wiktorka:
Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215
Z dopiskiem "Dla Wiktora Kabały"

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-10, 20:27   

o tym bandażu są różne szkoły, jedni doradzają się nim ściskać, szczególnie na noc, inni odradzają <bezradny>
wskazane na pewno okłady z mrożonych liści kapusty, pij też napar z szałwii kilka razy dziennie. no i przede wszystkim nie odciągaj pokarmu co chwilę. jak piersi bardzo bolą to wtedy troszeczkę można odciągnąć, żeby im ulżyć.
szczerze - to przy takim nawale bałabym się być bez tabletek na zahamowanie laktacji.

LeeLoo
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-10-11, 08:09   

Ja nie odciągam wcale. Kazali nic nie majstrować przy tych piersiach to szybciej zaniknie. A przy mojej depresji tabletki są nie wskazane podobno...

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-11, 12:35   

LeeLoo napisał/a:
A przy mojej depresji tabletki są nie wskazane podobno...

na tym się nie znam. ale powiem Ci tylko, że z jednej strony te tabletki są do kitu, bo jest przy nich cała masa skutków ubocznych, typu nudności, senność, obniżone ciśnienie, bóle brzucha itd.
ale z drugiej strony - to chyba wolę to złe samopoczucie niż piersi pełne mleka, z których nie można zrobić użytku.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-10-20, 09:42   

Piersi już nie bolą, są miękkie, ale nadal sączy się mleko. Mój doktorek powiedział, że jak do początku listopada nie przestanie lecieć to piguły mnie nie ominą...
28.09.2010r. g.19:12, 3770g, 54cm

Kochani prosimy o Wasz 1% podatku na rehabilitację Wiktorka:
Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215
Z dopiskiem "Dla Wiktora Kabały"

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 767 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-20, 16:47   

Sączyć się jeszcze czasem może... z naturalnych metod szałwia, mniej hamuje mięta.
Nie bandażować, nie ściskać, nie drażnić. Cierpliwości :)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-01-20, 14:39   

tu zapytam:
Laurel - jak Twój organizm reaguje na Bromergon?
mam nadzieję, że lepiej niż u mnie.

MamaMatika 

Informacje:
Dołączyła 383 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-01-21, 00:51   

Pozwolicie ze się przyłączę:)
Synka karmilam 16 miesięcy i mialam ogromne problemy z odstawieniem...
Bromergon to masakra, nie polecam
udało mi się podstępem:) Zaczełam mówić synkowi ze cycusie mnie bolą, dawalam mu troszkę i po chwili mowilam ała ała boli:) Po 3 dniach sam zaczął mówić "titi ała" :)
jak mi piersi nabrały mlekiem przewiązałam się bandażem elastycznym i nosiłam go przez okolo tydzien. Udało się:)

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 817 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-01-21, 09:25   

MamaMatika, dlaczego chciałas odstawic?
ja tez gdzies tyle karmiłam, ale mała sama zaczęł ignorować mój pokarm, w wyniku czego zanikał

Odpowiedz do tematu