Wysłany: 2010-10-24, 22:59 otręby w jadłospisie dziecka
Witam wszystkie mamy! Ostatnio zastanawiałam się czy warto wprowadzić do jadłospisu dziecka otręby. Wszędzie można przeczytać o ich cudownych właściwościach, ale czy są dobre dla malucha? Jakie jest Wasze zdanie? Może któraś z Was podaje je swoim dzieciom?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-26, 16:58
Jeśli nie ma zaparć, nie wprowadzałabym maluchowi... są mało smaczne, mogą zniechęcić No i maluch jednak wymaga pożywnych posiłków - więc warto wprowadzić produkty pełnoziarniste, płatki inne niż kukurydziane - owies, pszeniczne itp.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
angel78 Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-10-26, 23:09
Moja córeczka ma 2 latka Tri, znasz jakieś konkretne płatki? Nie chciałabym uczyć dziecka jedzenia płatków o których słyszałam różne opinie. Pomyślałam o otrębach, oczywiście w niewielkich ilościach (bardziej jako dodatek dla takiego malucha) na przykład miodem albo twarożkiem.
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-27, 14:01
My kupujemy różne - owsiane zwykle "górskie", choć nie wiem, czym się różnią Czasem pszeniczne albo żytnie - na dziale z kaszami. Nie kupuję gotowych mieszanek, bo sama też je jem, a wszystkie, nawet "fitnes" są dosładzane.
Ja ogólnie nie jestem rygorystyczna w żywieniu Zosi, kuleczki czekoladowe czy najzwyklejsze płatki kukurydziane też jej daję
angel78 Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-10-27, 23:33
Jak się miło składa, też mam Zosię No to chyba wybiorę się na zakupy i rozejrzę się za płatkami. Wiesz, tak całkiem to nie będę jej zakazywała jedzenia zwykłych płatków kukurydzianych smakowych, po prostu chcę ją od początku uczyć że warto jeść zdrowo Jeszcze muszę poczytać o tych otrębach, jak to z nimi jest.
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-28, 13:51
Otręby są zdrowe, ale dzieci (zwykle) nie wymagają ograniczeń kalorycznych, więc zamiast otrębów mogą jeść spokojnie to, z czego otręby oddzielono
No i nawet maluchy mają swoje smaki, a smak otrąb raczej nie jest za ciekawy
U nas Zosia zjada płatki osobno, a mlekiem zapija więc tym bardziej marnie to by wyglądało... pokój w otrębach
angel78 Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-10-28, 16:52
No i się dowiedziałam. Napisałam wiadomość do dietetyka.[link] Dowiedziałam się, że dieta dzieci do 3 roku życia powinna być niskobłonnikowa i wysokotłuszczowa i że lepszym rozwiązaniem dla dzieci są płatki owsiane. Można je podawaćjuż od 10 miesiąca życia w postaci owsianki (np. na mleku modyfikowanym).
Ostatnio zmieniony przez Madzia81 2010-10-28, 22:06, w całości zmieniany 2 razy
angel78 Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-11-09, 23:40 płatki
Zamiast otrąb podaje Zosi płatki owsiane. A ostatnio znalazłam super przepis na szyszki owsiane. Już samym wyglądem przekonują do siebie a smakują też super, więc Zosia chętnie je wcina.
Składniki
•masło 1/4 kostki
•cukier 1 szklanka (cukru można dodać mniej)
•śmietana 12% 8 łyżek
•kakao 3 łyżki
•płatki owsiane (tyle,aby masa skleiła się)
w sumie to ja robię "na oko", zamiast śmietany dodaję mleko
Sposób przyrządzenia
Masło zagotować ze śmietaną, cukrem, dosypać kakao, gotować aż powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Łyżką formować ciastka, układać na talerzu (papier do pieczenia) do wystygnięcia.
angel78 Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-11-11, 22:21
Mój przepis różni się jedynie tym, że dodaję 40 g płatków owsianych (a właściwie to otrębów) i 3/4 szklanki cukru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum