Wysłany: 2008-07-30, 15:14 owulacja i problemy z nią związane
Moze to głupie, bo stara jestem a takie pytania zadaję:/ ale jak to jest z tą owulacją? Gdzies wyczytałam, że zawsze jest na 14 dni przez miesiączką.
I jeszcze jedno, czy cykl bezowulacyjny kończy się krwawieniem czy nie. Teoretycznie niezapłodnione jajeczko ulega rozkładowi i jest wydalane wraz z krwią. No a jak owulacji nie ma to i krwawienia nie powinno być, chyba...hmm. Poradźcie coś.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 1479 dni temu Posty: 125 Skąd: Londyn
Profil: Imię: Ania
Nastrój:
Wysłany: 2008-07-30, 15:42
Na ogol jest to 14 dni ale dokladnie to zalezy od dlugosci trwania twojego cyklu, na tej str masz tabelke jak to wyglada przy roznych dlugosciach cyklu http://www.planujemydziec...yjny_dni_plodne
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1595 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-07-30, 16:01
Zgadza się przeważnie piszą że owulacja występuje 14 dnia przed miesiączką .
Po owulacji komórka jajowa przemieszcza się wewnątrz jajowodu w kierunku macicy i jest w tym czasie gotowa do zapłodnienia. Żyje ona najwyżej 12-24 godziny i obumiera, jeśli nie doszło do zapłodnienia. W tym przypadku po kilkunastu dniach czynność ciałka żółtego zanika, poziom hormonów spada i zaczyna się miesiączka, a więc nowy cykl.
Co do tego że jak nie ma owulacji to i nie powinno być krwawienia to nie wiem jak jest dokładnie. Ale wydaje mi się że dopóki nie dojdzie do zapłodnienia to zawsze kończy się krwawieniem.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-01, 22:51
Zwykle jest krwawienie, bo hormony sie wydzielaja i działają, tylko w nieodpowiednich ilosciach, żeby wywołać owulację. Takie cykle są najczęściej nieregularne, przeważnie wydłuzone, mogą byc plamienia itp.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 877 dni temu Posty: 1938 Skąd: podkarpackie
Profil: Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-18, 12:24
A czy możliwe jest żebym nadal miała dni płodne, 8 dni przed okresem w 28-dniowym cyklu? Właśnie wczoraj zauważyłam tzw. śluz płodny ale chyba to za późno, co?
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-19, 15:21
A skąd pewność, że ten cykl będzie też 28-dniowy?
Poza śluzem masz inne objawy świadczące o płodności?
Różne rzeczy są możliwe - i późniejsza owulacja, i zaburzony śluz
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 877 dni temu Posty: 1938 Skąd: podkarpackie
Profil: Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-21, 20:34
nom, jajniki mnie bolały, ale dzień wcześniej, temperatury nie mierzę więc nie wiem, ogólnie zobaczymy co będzie bo w sumie to w tym miesiącu już nie mieliśmy się starać
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-21, 20:50
To sie nie starać, tylko dla rozrywki
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-04-25, 16:51
A ja mam pytanie jesli chodzi o owulacje i testy owulacyjne.
Jesli nie ma owulacji, to testy jej nie wykryja? W tym cyklu planuje uzyc testow i sie sprawdzic. Jednak dokladnie nie wiem od kiedy zaczac
Otoz w wrzesniu 2009 odstawilam tabl anty, potem byl juz normalny @ po 60dniach, a potem nic i wywolany luteina po 100dniach i znowu wywolany po 45dniach. A od 1,5 m-ca jestem na leku (Duphaston) i pierwszy cykl po nich trwal 29dni. Tak wiec zaczac liczyc wg tego 29???
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-25, 18:04
Zaczęłabym od potraktowania się standardowo, czyli jak dla cyklu 28dniowego. Duphaston zażywasz też standardowo, 16-25 dc?
Testy badają poziom hormonu luteinizującego - LH. Zwykle przed owulacją jego poziom gwałtownie rośnie - i tylko tyle potwierdzą testy.
Czy pęcherzyk faktycznie pękł i uwolnił komórkę - tego już nie powiedzą.
Dodatkowa kwestia - czy miałaś badany poziom LH? Czasami jest on podwyższony (np. w PCO) i wtedy testy będą wychodzić fałszywie dodatnie nawet przez prawie cały cykl, więc nie ma sensu wywalać pieniędzy.
Rozważałaś stosowanie jakiejś metody samoobserwacji? Często pomaga się połapać w nieregularnych cyklach.
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-04-25, 22:09
Tri napisał/a:
Zaczęłabym od potraktowania się standardowo, czyli jak dla cyklu 28dniowego. Duphaston zażywasz też standardowo, 16-25 dc?
Testy badają poziom hormonu luteinizującego - LH. Zwykle przed owulacją jego poziom gwałtownie rośnie - i tylko tyle potwierdzą testy.
Czy pęcherzyk faktycznie pękł i uwolnił komórkę - tego już nie powiedzą.
Dodatkowa kwestia - czy miałaś badany poziom LH? Czasami jest on podwyższony (np. w PCO) i wtedy testy będą wychodzić fałszywie dodatnie nawet przez prawie cały cykl, więc nie ma sensu wywalać pieniędzy.
Rozważałaś stosowanie jakiejś metody samoobserwacji? Często pomaga się połapać w nieregularnych cyklach.
po1. dziekuje Tri za odp-madra kobitka z ciebie
Tak zazywam Duphaston OD 16-25dc.
Mialam robione badania hormonow i LH mam w porzadku,ani nie mam PCO.
A co do metody samoobserwacji, to skusilabym sie na taka metode,ale nie wiem czy dam rady, tzn czy bede umiala i czy bede dobrze wyniki interpretowac
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-25, 22:49
W internecie jest sporo materiałów, są też portale, które pomagają z interpretacją. Najprostszy sposób to codzienny pomiar temperatury zaraz po wstaniu.
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-08-20, 14:10
A ja mam pytanko- czy owulacja w kazdym cyklu wystepuje w tym samych czasie/dniu?
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-20, 14:34
Nikuś z tego co mówią lekarze owulacja występuje około 14dni przed końcem każdego cyklu.
I choć są z wami, do was nie należą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum