REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Pieluszki wielorazowe
Autor Wiadomość
słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 924 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-08-12, 09:16   Pieluszki wielorazowe

Dziewczyny czy któaś z was korzysta/korzystała z pieluszek tego typu?
Ja jestem zdecydowana na 90%, zeby ich używać.
Przemawia przede wszystkich kwestia finansowa, ponieważ nawet z becikowego będe mogła zakupić odpowiednią ilość i skończy się ten koszmar kupowania co miesiac pampersów.
Do tego zachwalają mamy, ze naprawdę nie ocierają i dziecko lepiej sie czuje w nich, szybciej na nocnik się uczy siadać i wiele innych pozytywnych opinii.

Co wy o tym sadzicie?

P>S> ta pieluszka to akurat przykładowa.

n205119106504_7968.jpg
Plik ściągnięto 466 raz(y) 18,93 KB

praniepieluszki.jpg
Plik ściągnięto 467 raz(y) 7,52 KB

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1418 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-08-12, 10:10   

w sumie to pierwszy raz się z tym spotykam, to się narmalnie pierze?? Jakos takie mało przemawiające do mnie

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-08-12, 11:09   

Ja tez pierwsze czytam o tym, jak to wchlania?? No i kwestia rozmiarow...na pewno nie zdecydowalabym sie od poczatku, bo noworodek przeciez tak szybko urosnie, ja uzylam chyba tylko 2 opakowania "jedynek" pozniej dwojki tez krotko byly, najdluzej trojki. A jeli to sie rozmiarami dobiera, to te najmniejsze w sumie nie beda dlugo sluzyc. A przeciez nie kupisz kilku sztuk, bo co. Prac codziennie? :/ robota, ktorej i tak nie bedzie brakowac, no i pralka swoje zezre.
słoneczko07 napisał/a:
szybciej na nocnik się uczy siadać
:lol: nie wierze, pielucha to pielucha.

Jeszcze moze co innego uzywac na zmiane z jednorazowymi. Bo tak to mozna cos tam przyoszczedzic.

tigraa84 

Informacje:
Dołączyła 1088 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-08-12, 11:51   

madzia napisał/a:
słoneczko07 napisał/a:
szybciej na nocnik się uczy siadać
:lol: nie wierze, pielucha to pielucha.

A ja właśnie tez takie opinie słyszałam ;-)

Przyznam się, że pomysł z wielorazowymi pieluchami bardzo mi się podoba. Na początku rzeczywiście chyba lepiej używać tych jednorazowych, bo maluch rośnie w takim tempie, że nie opłaca się kupować większych ilości a codzienne pranie do mnie nie przemawia ;-) ale później? dlaczego nie? Na pewno na dłuższą metę jest to oszczędne a przy tym i ekologiczne. Plus podoba mi się, że w tej chwili te pieluszki robione są na wzór pampersów- czyli nie trzeba ich wiązać, cudować tylko zakładasz, zapinasz i po robocie :-D

Cytat:
Musimy jednak wiedzieć, że pieluszka wielorazowa różni się znacznie od znanej powszechnie tetry. Jest to produkt zaawansowany technologicznie, jeśli chodzi o zastosowane materiały, krój i wygląd.

Pieluszka wielorazowa jest tak samo łatwa w obsłudze jak pielucha jednorazowa: jest zapinana na rzepy lub napy, a dziecko może mieć w niej sucho.

W zależności od zasobności portfela i osobistych upodobań, do wyboru mamy kilka rodzajów pieluszek:

pieluszka z kieszenią (pocket):
składa się z dwóch warstw: wewnętrznej, uszytej z mikropolarku (odprowadza wilgoć do wkładki i skóra dziecka pozostaje sucha) i zewnętrznej, uszytej z PUL (oddychający poliester, który chroni ubranko przed zamoczeniem). Pomiędzy obydwie warstwy, do kieszonki wsuwamy wkładkę chłonną, np: z mikrowłókna, bawełny, bambusa, konopi. Zwykle pieluszka sprzedawana jest w komplecie z wkładką.
Pieluszki z kieszenią występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wagi i wieku dziecka lub w praktycznej wersji one size (od urodzenia do końca okresu pieluszkowania). Zaletą pieluszek z kieszenią jest bardzo szybki czas schnięcia (oddzielnie suszymy pieluszkę i wkładkę), możliwość stosowania różnych wkładek i tym samym regulacji chłonności oraz łatwość zastosowania.

pieluszka AIO (all in one):
wygląda jak pieluszka z kieszenią, ale ma wszytą wkładkę na stałe. Jest prosta w obsłudze. Nie różni się niczym od pieluchy jednorazowej. Schnie dłużej, niż pieluszka z wyciąganą wkładką.

pieluszki formowane (fitted):
pieluszki kształtem przypominające pieluchy jednorazowe, zapinane na rzep, napy, wiązane na troczki. Wykonane mogą być z bawełny, bambusa, konopi, mikrowłókna i innych mieszanek. Na pieluszkę należy założyć otulacz, który ochroni ubranko przed zamoczeniem.

pieluszki do składania:
znana nam tetra, pieluszki flanelowe, frotowe i tzw. prefold. Na pieluszki, po ich odpowiednim złożeniu i zapięciu na klamerkę snappi, ubieramy otulacz w celu ochrony ubranka przed zamoczeniem

otulacze:
są to majteczki wykonane z oddychającego PUL, polarku lub wełny. Ubieramy je na pieluszki do składania oraz na pieluszki formowane, w celu ochrony ubrania dziecka przed zamoczeniem.

Aby pranie wypadało co 2-3 dni, powinniśmy mieć od 15, do 20 pieluszek.

żródło:internet

Jak dla mnie brzmi zachęcająco :-D

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-08-12, 12:02   

Koleżanka używa i bardzo sobie chwali, co do rozmiarów reguluje się na guziczkach nie wiem dokładnie jak, ale podobno to bardzo proste. Jeden minus wkłady schną dość długo. No i są bardzo drogie. My się nad nimi zastanawialiśmy, ale wybraliśmy tetrowe i do tego takie majteczki zapinane na guziczki. Wychodzi na to samo tylko taniej i nie kolorowo. ;-)
Popieram opinie, że szybciej przestawia się dziecko na nocnik, mam zresztą kilka porównań w rodzinie i wśród znajomych.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Charlie.C 
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY

Informacje:
Dołączyła 814 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-08-12, 16:58   

Hmmm.... zaciekawiło mnie to.
Bo w przyszłym tygodniu jedziemy powoli na zakupy dla maleństwa, więc się rozejrzę.
I z pewnością pare sztuk zakupię, jak mi się uda znaleźć by zobaczyć co i jak.
A jak się mały urodzi, to go spróbuję w nie "uzbroić". :mrgreen:
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 924 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-08-12, 19:15   

Pieluszki te z pierwszego obrazka są w jednym rozmiarze, od 2 do 15 kg, na zatrzaski.
Całych pieluszek nie trzeba tak często prać, jedynie te wkłady.
Na początek i tak jestem przygotowana na pampersy, bo nie iwem jak mała zareaguje na takie rozwiązanie. Uważam =, ze jest o ciekawy sposób. Do każdej takiej pieluszki dodają wkład. Spróbować nie zaszkodzi.
A co do prania, to te pieluszki i wkłady można prać już w 30 st. Kwestia zorganizowania.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-08-15, 22:03   

pierwszy raz o takich słyszę i chyba mnie nie przekonują <bezradny>

katastrofcia 

Informacje:
Dołączyła 582 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-20, 13:18   

to ja sie przyznam ze uzywam
i naprawde jest ok
piore normalnie z reszta naszych rzeczy, schna szybko.
zaczelam uzywac w lecie bo w jednorazwokach mlode sie szybko odpazalo a tu nic
i tak juz z nami zostaly...
my niedlugo bedziemy z pieluch wychodzic i pewnie caly nasz komplet przekazemy mlodszej kuzynce...

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-22, 12:40   

Ja uzywalam pampersów, i teraz tez bede uzywala. A to że dziecko szybciej siada na nocnik, jak uzywa sie pieluch tetrowych to nie prawda.

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-22, 13:44   

monika24 napisał/a:
jak uzywa sie pieluch tetrowych to nie prawda

I tu się mylisz, wszystko zależy od malucha, ale porównując kilkoro dzieci na tetrowych i na pampersach. Stwierdzam jednoznacznie. Dzieci z pieluszek tetrowych szybciej uczą korzystać się z nocnika. Chociaż nie jest to czynnik decydujący, dużo zależy od rodziców, a przede wszystkim od dziecka.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-22, 13:52   

dokładnie wszystko zalezy od dziecka,a moja mala zaczela korzystac szybciej z nocnika niz kolezanki corka ktora nosila tetrowki.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1418 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-10-22, 13:52   

też wydaję mi się że pieluch a siadanie na nocnik to dwie różne sprawy wszystko zależy od rodziców. Koleżanka małą już od 6 miesiąca sadzała na nocnik i ta owsze robiła ale dlatego ze nie umiała zejść z nocnika to siedziała i siedziała...a pieluchy no cóż w tetrowe czy wielkorotnego użytku nie chciałoby mi sie bawić. Paprać się w tych brudach, prać blee ja zbyt wygodna jestem, przyznaję się bez bicia. Mam wstręt do takich rzeczy, tak samo jak do mycia naczyń, dlatego zmywarka dla mnie to zbawienie tak samo jak piluchy jednorazowe :-P

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-22, 13:58   

No co racja to racja. Tetrowe to kupa roboty, ale ja to lubię. Prać, prasować.
Chociaż poddaje się jak Majka jest chora bo tak mało spała że zakładałam jej pampersa po co miała się budzić z mokrą pupą.
No ale u nas tetrowe to wybawienie, bo Majka jest alergikiem również na pampersy. <bezradny>

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-22, 14:16   

Kamyczek, a ekopieluszki?

btw jakie mleko Majcia pije?

Odpowiedz do tematu