Niby dużo się mówi i pisze o napięciu przedmiesiączkowym, ale w tych artykułach jakoś brak mi konkretów co do zapobiegania i radzenia sobie jak już wystąpi.
Przed ciążą, w drugiej połowie cyklu miałam obrzmiałe piersi, bolące bardziej niż zwykle i 2-3 dni przed okresem bóle brzucha, robił się tez trochę większy.
Od wczoraj mam bóle owulacyjne (dziś 10 dc, owulacja zwykle w 12)i to dość mocne, w dodatku brzuch mi się powiększył jak bańka, bardziej niż na @. Szperałam trochę w sieci i podobno to też nalezy do PMS.
Zdarza się wam czuć owulację? Macie jakieś sposoby na te bóle i opuchliznę?
Jakie macie inne objawy? Jak sobie radzicie?
Moja owulacja wyczuwana po ciazy zdecydowanie bardziej wczesniej az tak nie doskwieralo.
U mnie przed @ gorszy humor, ochota na slodkosci i uczucie pelnego brzucha, w ogole czuje sie ciezko i grubo. A jak sie w dodatku spoznia, to juz w ogole. wariacja.
nie mam sposobu, na bole owulacyjne moze nospa? cieply prysznic.. nie wiem.
ja od kilku dni lykam tabletki na wyciszenie az ciekawam jak bedzie teraz przy pms
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2194
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-23, 17:38
mi zawsze pomagały długie gorące kąpiele z olejkami relaksacyjnymi i jakieś ciacho czy lody , zawsze lepiej się czułam, waga przed okresem zawsze mi skakała o 2 kg a kilka dni po zawsze spadała
Od zawsze czułam bóle okołoowulacyjne, czasami tak silne,ze musiałam brać leki przeciwbólowe. Dodatkowo bolały mnie piersi, właśnie w czasie owulacji, rzadziej przed @. Ogólnie to się cieszyłam z tego zawsze mogłam się dodatkowo zabezpieczyć w tym czasie,a później mocniej starać się dzidzię.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 841 dni temu Posty: 2547 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-24, 08:46
przed ciążą na tydzien przed @ byłam nie do zniesienia, zstrętna baba
madzia napisał/a:
U mnie przed @ gorszy humor, ochota na slodkosci i uczucie pelnego brzucha, w ogole czuje sie ciezko i grubo. A jak sie w dodatku spoznia, to juz w ogole. wariacja.
dokładnie to samo, waga zawsze szla w górę, jakieś 1,5-2kg, po zakonczeniu spadała
teraz jeszcze nie wiem, jestem po 1@ i właśnie przed drugą (chyba, teraz 24dc, a miałam 28)
chodze podminowana (ale to ma i inne przyczyny) no i słodkiego mi się chce i głodna chodzę jak wilk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-24, 11:08
no ja praktycznie bezobjawowo przechodzę nic nie boli, samopoczucie ok, nigdy nie wiem dokładnie przez to kiedy dostanę bo wszystko jest bez zmian , w czasie @ podobnie
no ja praktycznie bezobjawowo przechodzę nic nie boli, samopoczucie ok, nigdy nie wiem dokładnie przez to kiedy dostanę bo wszystko jest bez zmian , w czasie @ podobnie
Szczęściara Ja podczas @ się zwijam, przed chodzę ociężała, a teraz doszły jeszcze te dolegliwości środka Mam nadzieję, że gin coś pomoże. Tylko że do hormonów jakoś mi się nie spieszy
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1498 dni temu Posty: 3059 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-24, 21:30
Ja przed ciążą miałam okropne miesiączki i bóle także. Jak zaczynało się więcej lać w 2,3dniu to leżałam cały dzień zwinięta, bo ból nie dawał wstać z łóżka.
Teraz biorę hormony i chwała im za to, że lepiej miesiączkę przechodzę. Bóle mniejsze i krwawienia też. Chociaż cykl dalej nieregularny
Przy przedostatnim krążku krwawienie dostałam dopiero po 7dniowej przerwie.
I choć są z wami, do was nie należą.
PMS nie miewałam. Tzn kiedyś miałam bóle piersi i brzucha przed okresem, ale traktowałam to jak zapowiedź jego nadejścia i nie przywiązywałam większej wagi do tych dolegliwości. Za to bóle okresowe miałam spore, niektóre byly powodem wymiotów, wizyt w szpitalu/pogotowiu.
Obecnie bóle nie są duże, ale za to chadzam podminowana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum