REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Podwiązanie jajowodów.
Autor Wiadomość
Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 19:07   Podwiązanie jajowodów.

Co by nie zaśmiecać innych wątków ;-)

Trochę informacji:

Podwiązanie jajowodów to zabieg chirurgiczny polegający na trwałym pozbawieniu kobiety płodności, czyli sterylizacji. Zabieg polega na przecięciu i podwiązaniu jajowodów. Współżycie można rozpocząć dopiero po pewnym czasie. Pacjentka musi poczekać na wygojenie ran. Wskaźnik Pearla dla tej metody kobiecej antykoncepcji wynosi 0,5. Trwałe ubezpłodnienie to metody antykoncepcji zarówno dla mężczyzn (podwiązanie nasieniowodów, inaczej wazektomia), jak i kobiet (podwiązanie jajowodów). Oba te zabiegi oznaczają trwałe pozbawienie płodności i tylko jako metody antykoncepcyjne są nielegalne w Polsce.

Na czym polega podwiązanie jajowodów?
Podwiązanie jajowodów to najskuteczniejsze z możliwych zapobieganie ciąży. Podwiązanie jajowodów to zabieg chirurgiczny polegający na ich przecięciu i podwiązaniu. Zaburza to drożność jajowodów, którymi zapłodnione jajeczko nie może już przejść do macicy. Skuteczność podwiązania jajowodów jest potwierdzona - wskaźnik Pearla wynosi 0,5. Czasami zdarza się, że jajowody udrożniają się samoistnie, są to jednak rzadkie przypadki. Operację przeprowadza się, wykorzystując laparotomię lub laparoskopię, w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym.

Podwiązanie jajowodów często następuje w trakcie cesarskiego cięcia. kobieta może rozpocząć współżycie dopiero po wygojeniu ran, co następuje po około 3 miesiącach. O zastosowaniu tego typu metody antykoncepcji kobieta powinna zadecydować po konsultacji z partnerem, a zgodę na zabieg musi złożyć na piśmie. Jest to bowiem, decyzja w większości przypadków nieodwracalna.

Podwiązanie jajowodów - skutki
Skutki podwiązania jajowodów to trwała bezpłodność. Dlatego, zanim kobieta zdecyduje się na ten zabieg, powinna zastanowić się, czy jest pewna, że nie chce mieć dzieci. Skuteczność podwiązania jajowodów jest duża. Zabieg, z powrotem przywracający drożność jajowodów, jest skuteczny jedynie w 30 proc.

Podwiązanie jajowodów nie wywołuje skutków ubocznych. Nie wpływa na stan libido, nie jest przyczyną zaburzeń seksualnych i nie wywołuje zmian hormonalnych w organizmie. Ból po operacji utrzymuje się mniej więcej tak długo, jak po innych zabiegach. Rzadko pojawiają się powikłania po tej operacji, gdyż jest to prosty zabieg.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku zajścia w ciążę przed zabiegiem, istnieje duże ryzyko ciąży pozamacicznej. Przed zabiegiem należy stosować pewne metody antykoncepcji, o wysokim wskaźniku Pearla (odradzamy metodę kalendarzykową, lepiej stosować prezerwatywy lub czasową abstynencję seksualną).

Podwiązanie jajników a prawo
Tego typu zapobieganie ciąży jest praktykowane w krajach wysokorozwiniętych. W Polsce jest dopuszczalne w wypadku, gdy stanowi element leczenia lub jeśli kolejna ciąża znaczyłaby dla kobiety poważny uszczerbek na zdrowiu lub zagrożenie dla życia. Podwiązanie jajowodów jest w praktyce przeprowadzane gdy kolejna ciąża ewidentnie zagraża zdrowiu lub życiu kobiety a także gdy wiadomo, że kolejne potomstwo będzie obciążone genetycznie ciężką chorobą. W innej sytuacji, lekarz nie może przeprowadzić zabiegu, nawet na wyraźne życzenie pacjentki.

abcantykoncepcja.pl

Luka napisał/a:
Swoją drogą to dziwne, że mechaniczna antykonecepcja jest legalna a podwiązanie jajowodów nie.

Nie lubię tego w naszym kraju, dorosły człowiek nie może sam o sobie decydować. Chyba, że wyjedzie za granicę i tam podda się zabiegowi <bezradny>

Luka napisał/a:
Porównałam tylko spiralę z podwiązaniem sobie jajowodów.

Fakt, podwiązanie jest 'zdrowsze', ale ryzyko zajścia w ciążę także istnieje <bezradny>

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2012-01-16, 19:11   

Pomijając kwestie moralne, bo to nie ten temat, ale co jeśli kobieta się namyśli, zechce dziecka... Wiemy, że to pragnienie może być bardzo mocne i wpływać na codzienne funkcjonowanie, poczucie własnej wartości, relacje w związku. Nigdy do końca nie wiemy jak ułoży się życie, o czym będziemy marzyć za rok czy dziesięć lat...

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2012-01-16, 19:18   

Laurel ja to w ogole pominęłam wartości moralne. Bo dla mnie każda antykoncepcja jest nielegalna z racji wyznawanej wiary. Widzę poruszyło Was moje porównanie ale odniosłam to tylko do LeeLoo. Bo właśnie również uważam, że ona w każdej chwili może zapragnąć dziecka. A twierdzi, że nie chce. Decydując się na spiralę może mieć później poważne problemy.

Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-01-16, 19:21   

Luka, ja wiem, wiem ;-) Nie chodziło mi o to, co napisałaś. Ja tylko tak ogólnie ;-)

Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 19:27   

Luka napisał/a:
Widzę poruszyło Was moje porównanie

mi bardziej chodziło o to, że to 'fajny' temat, chyba nie poruszany tutaj jeszcze? <hmm>

Laurel napisał/a:
co jeśli kobieta się namyśli, zechce dziecka

Pomijając te moralne kwestie oczywiście.. a co jeśli ma już 4 dzieci 40 na karku, nie chce faszerować się hormonami i dajmy na to ma uczulenie na lateks jeszcze ;-) Skrajny przypadek, ale może się zdarzyć. I taka kobitka nie może decydować o sobie <bezradny>

Zresztą jak z wszystkim - niektórzy są bardziej świadomi siebie, wiedzą, że za 10, 15 lat nic im się nie odmieni, a niektórzy nie dają sobie ręki uciąć, że kiedyś, gdzieś może kogoś spotkają i będą żałować swojej decyzji <bezradny> i własny bobas stanie się wtedy nieosiągalny <bezradny>

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2012-01-16, 19:58   

Również uważam, że skoro spirale są legalne to i podwiązanie jajowodów powinno takie być. Jak Madź napisała - ta metoda jest "zdrowsza".

Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....

kashira 

Informacje:
Dołączyła 641 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-01-16, 19:59   

Madź napisał/a:
a co jeśli ma już 4 dzieci 40 na karku, nie chce faszerować się hormonami i dajmy na to ma uczulenie na lateks jeszcze Skrajny przypadek, ale może się zdarzyć. I taka kobitka nie może decydować o sobie

u mnie w otoczeniu jest conajmniej kilka przypadkow gdy po drugim cc podwiazywano kobitom jajowody na wlasne zyczenie, wiec mozliwe to jest. I mysle ze w tak skrajnej sytuacji daloby sie to wyegzekwowac. Dla mnie rowniez dziwne jest to ze nie mamy prawa wyboru, nawet jezeli komus sie odwidzi to przeciez jego problem a nie panstwa <bezradny> Nie mowie ze to latwa sprawa, ale jednak o swoim ciele powinnismy decydowac sami....

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-01-16, 20:05   

kashira napisał/a:
gdy po drugim cc podwiazywano kobitom jajowody na wlasne zyczenie, wiec mozliwe to jest
Też znam pare "przypadków" , ale te kobiet prowadziły ciąże u ordynatorów i to on robił cc, Ale fakt to nie była 1 cc tylko któreś tam z rzędu u jednej babki 4 cc 3 wzdłuż brzucha a jedna tak nisko jak my teraz mamy.

Madź napisał/a:
a co jeśli ma już 4 dzieci 40 na karku,
Ja bym po 2 się podwiązała :P
(jak bym miała 2)

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-01-16, 21:17   

Dla mnie dziwna sprawa, że niby nie można, a można... Jak to w Polsce :roll:

A co do tej ostateczności decyzji, to przypomnijcie sobie czy nic się wam w sposobie patrzenia na swoje życie nie zmieniło na przestrzeni ostatnich, powiedzmy, dziesięciu lat. A nawet jeśli nie, to i tak nie wiadomo czy w kolejnym dziesięcioleciu się nie zmieni ;-) A po co potem płakać? Nie każdy zadowoli się adopcją, a pragnienie dziecka, jak już się pojawi, potrafi spędzić sen z powiek.

Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 21:29   

Laurel napisał/a:
niby nie można, a można...

Wiadomo, że nikt nie wie co się za zamkniętymi drzwiami dzieje :roll:
Jak człowiek da w łapę komu trzeba to lekarz zrobi zabieg a w karcie wpisze co innego po prostu <bezradny>

Laurel napisał/a:
Nie każdy zadowoli się adopcją

Ale chodzi o to, że są tacy, którzy się zadowolą, ale czy tak czy siak nie mając kasy nie można o sobie decydować.. chociaż jak tak grzebię i grzebię na ten temat w necie to widzę, że jak ktoś chce na upartego to zrobi to. Po prostu wywożą kobiety na zabieg do Słowacji, koszt, bagatela 700 euro za zabieg plus prawie 200 za przejazd :roll:

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1594 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 21:30   

A ja napiszę tak . Jak by można było sobie podwiązać to pierwsza bym stanęła w kolejce .
1- jestem pewna że nie chcę mieć już dzieci
2- dwie cesarki
3- wytwarzam przeciwciała
4- nie mogę przyjmować hormonów
i dla mnie podwiązanie było by idealne .
A za niedługo dojdzie jeszcze 5 powód (ale to już zostawię dla siebie )

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 21:35   

Luka napisał/a:
Decydując się na spiralę może mieć później poważne problemy.

Luka decyzję podejmuję świadomie wiedząc jakie może nieś za sobą konsekwencje.
Jednakże absolutnie nie porównywałabym spirali do podwiązania jajowodów.
Podwiązanie jajowodów, mimo że piszą iż tak nie jest, w praktyce jest trudne do odwrócenia. Spirala jest absolutnie odwracalną metodą antykoncepcji. Tylko w skrajnych przypadkach dochodzi do uszkodzenia macicy i do pojawienia się problemów z zajściem w ciążę.

S. brata laska jest po dwóch cc. Nikt jej jajowodów nie podwiązał...
Taką decyzję lekarze podejmują tylko wówczas gdy kondycja macicy po cc jest zła i kolejna ciąża mogłaby zagrażać życiu kobiety.
Z tego co obczytałam na innych forach to z reguły po trzecim cc z automatu robią te zabiegi już w trakcie cc.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-16, 21:40   

LeeLoo, ale Luka porównała te 2 metody po tym jak napisałaś, że wiesz, że nie chcesz mieć więcej dzieci.

Odpowiedz do tematu