Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1489 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-10, 18:46
Temat powinien chyba bardziej trafić do porad prawnych .
Ja nie mam zielonego pojęcia ale wydaje mi się że ma bardzo małe szanse . Rozumiem gdyby ojciec utrzymywał kontakt z dzieckiem chciał się nim opiekować i takie tam . To wtedy by pewnie była inna sprawa . Ale jak on wcale nie ma kontaktu i nagle się obudził bo chce zostać ojcem ? Zgodzę się z Kornelią że szanse są bardzo małe .
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 710 dni temu Posty: 213 Skąd: Olkusz
Profil: Imię: Marzena
Im. dziecka: Anastazja, Maksym
Wysłany: 2010-03-10, 21:46
A ja chętnie dowiedziałabym się jak to jest z tym becikowym od osoby, która już ma to za sobą a nie teorię z internetu.
Kiedy można zacząć się ubiegać o becikowe i czy może je załatwiać także ojciec dziecka czy musi to być matka? Słyszałam też, że jeśli dochód w rodzinie nie przekracza 500 zł na osobę to można ubiegać się nie o 1000 zł a o 2000zł, czy to prawda?
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-10, 22:08
U nas wszystko załatwiał M., ale dopiero, gdy dostaliśmy pesel Zosi, czyli po ok. miesiącu.
Jest becikowe państwowe 1000 zł, po okazaniu zaświadczenia, że byłaś u lekarza w ciąży.
Gdzieniegdzie jest becikowe gminne - zależnie od gminy, u nas 1000 zł.
Dodatkowo z MOPSu/GOPSu - dla osób, które dostają zasiłek rodzinny (czyli mają dochód poniżej bodajże 506 zł/osobę) jest wypłacany dodatek do tego zasiłku z okazji urodzenia dziecka, 1000 zł.
Poza tym podobno można dostać jeszcze z opieki społecznej zapomogę jednorazową, niezależną od dochodów, ale po wykazaniu, że jest ona w danej chwili niezbędna, ale to juz znam tylko z netu.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
calineczka, zasiłek macierzyński finansuje ZUS. I teraz tak- jeśli Twój zakład pracy jest upoważniony do wypłat świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego, tzn. jak mija 33 dni choroby i to on a nie ZUS wypłaca Ci zasiłek chorobowy, to również wypłacany będzie przez pracodawcę zasiłek macierzyński. Jeśli pracodawca nie ma tych uprawnień, wszelkie zasiłki wypłaca ZUS. Jeszcze prościej- zakład pracy wypłaca zazwyczaj gdy zatrudnia powyżej 20 osób, a ZUS w pozostałych przypadkach. Zasiłek macierzyński jest zawsze 100 %- to już bez względu na to, kto wypłaca
aaa i dla zainteresowanych- becikowe na nowo-starych zasadach będzie od bodajże 1 kwietnia wypłacane- wczoraj w GW czytałam. Przepis o byciu pod opieką lekarza od najpóźniej 10 tyg ciąży i choć jednym badaniu w każdym trymestrze został zawieszony na 2 lata. Teraz wystarczy zaświadczenie, że w ciągu ciąży było się raz badaną
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 2639 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-16, 16:00
Marzycielka pierwsze słyszę o takich nowinkach dotyczących zasiłku macierzyńskiego Mój zakład pracy zatrudnia ponad 1500 osób i oczywiście to ZUS płaci zasiłek macierzyński każdej pracownicy. Nie wnikam w to głębiej, jak to jest w małych zakładach pracy.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-16, 16:15
LeeLoo - tzn przychodzą wam pieniądze bezpośrednio z ZUSu?
Oficjalnie jest tak, jak pisze Marzycielka24 - jak jest do 20 osób, to ZUS przesyła pieniadze bezpiośrednio mamie, jak powyżej - ZUS wysyła pracodawcy, a pracodawca wypłaca mamie.
A co do zaświadczenia do becikowego, to jeden wielki niewypał - nawet teraz jak trzeba było mieć 3 wbitki na kartce, to wystarczyła jakakolwiek wizyta, choćby z wysypką, kaszlem czy bólem zęba, a nie badanie u ginekologa.
Kolejny pomysł zdeptany, zanim udało sie go dopracować i zrobić cos dobrego.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 2639 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-16, 16:20
A tu to akurat nie wiem jak to wygląda. Nie mogłam zrozumieć tego co Marzycielka napisała. W każdym bądź razie kto by nie wypłacał pieniądze pochodzą z ZUSu i o to chodziło mi
No więc jeśli chodzi o becikowe, to rzeczywiście mają zawiesic dostarczanie zaświadczeń na 2 lata. O becikowe można się ubiegać przez rok od urodzenia sie dziecka, a nawet jeśli się adoptuje to można otrzymać becikowe...jest to tzw jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia sie dziecka, 1000 zł bez względu na zarobki.
Natomiast czym innym jest dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia sie dziecka. Jest również w kwocie 1000zł i również można się o niego ubiegac w ciągu roku od urodzenia dzidzi. Jednak tu barierą jest dochód, tak jak w staraniu o zasiłek...czyli nie wolno przekroczyc 504zł netto na osobe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum