No to jak jeszcze o becikowym, to dodam, że Ci rodzice, którym odmówiono wypłaty świadczeń ze względu na tą zmianę przepisów, tzn. np. nie zdążyły przed 10 tyg do gina, teraz w momencie zawieszenia, mają pół roku na ponowne złożenie dokumentów o becikowe, wg zasad które obowiązywały wcześniej i teraz wracają.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-17, 18:20
A dodatkowo jest jeszcze becikowe tzw. gminne - zależne od uchwały w danej gminie.
No i z MOPSu czasem dają zasiłek celowy, do 1000 zł i bez kryterium dochodowego, jeśli się udowodni, że jest się w trudnej sytuacji z powodu urodzenia dziecka.
I z pogaduch:
Ciężarna może być zwolniona tylko dyscyplinarnie albo przy likwidacji zakładu pracy.
W tej drugiej stytuacji jednak i tak dostaje z ZUSu zasiłek do porodu i po porodzie macierzyński - więc jeśli nie zrobi czegoś głupiego, to o zabezpieczenie finansowe nie musi się martwić
Chorego pracownika nie w ciąży można zwolnić po 3 mc pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.
ZUS może wezwać na kontrolę każdego i w każdej chwili. Dawniej ciężarnym odpuszczali, ale po ostatnich coraz częstszych wyłudzeniach już kontrolują.
Jeśli ktoś jest chory długo i zapowiada się, że będzie na zwolnieniach ponad 182 dni (ciężarne i gruźlicy 270 dni - czasem ciężarne mają wcześniej jakieś zwolnienia np. z powodu zlamanej nogi), to może ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne - na ten brakujący czas ponad 182 dni. Składa wtedy papiery do ZUSu i staje przed komisją - zupełnie inną niż do kontroli zwolnień.
Zwykle zaleca się załatwianie po 4 mc zwolnienia - bo do 2 mc trwa procedura i przelanie kaski, więc żeby nie mieć przerwy w wypłatach i dostać zaraz po skończeniu zwolnienia.
Później też można załatwiać, ale wtedy jest przerwa i zostaje się z oszczędnościami...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1215 dni temu Posty: 63
Profil:
Wysłany: 2010-03-22, 22:54
co do becikowego i wizyt u lekarza, zawiesili to ponieważ najogólniej rzecz biorąc kobiety poskarżyły się mediom że ten przepis (o zaświadczeniu do 10 t.c) dyskryminuje niektóre z nich. ściślej chodziło o tą część pań która o ciąży dowiedziała się później. potwierdzone przez lekarzy, że jest to możliwe, zajmował się tym Weiss w "dzwonię do pani/pana..." podejrzewam że na stronie zetki są w archiwum te audycje. jak macie czas zerknijcie sobie, bo są jednymi z ciekawszych. i dość dokładnie były roztrząsane
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-23, 06:09
Ta część przepisu położyła wszystko. Na tych "matkach", w które miał uderzyć, nie zrobił wrażenia. A miało być tak pięknie - matki miały wreszcie zacząć dbać o nienarodzone dzieci. Mnie się nóż w kieszeni otwiera, jak zaświadczenie dostaje bez problemu kobieta z ciążą zagrożoną, która 3 razy wypisała się ze szpitala na własne żądanie, bo pielęgniarki nie pozwalały palić i kazały leżeć, a ona się musiała wymykać na wódzię pod Izbę Przyjęć No ale 3 wizyty były, becikowe będzie.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-04, 19:15
Pytanko:
ile wynosi teraz zwolnienie lekarskie dla kobiety w ciązy 182 dni czy 270?? bo gdzieś mi sie obiło o uszy. Aaa i ile będe miała urlopu macierzyńskiego na drugie dziecko??
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 2639 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-04, 19:18
Zwolnienie lekarskie 270dni. Urlop macierzyński 20tygodni plus 2tygodnie na osobny wniosek złożony u pracodawcy. Teraz nie ma zależności od tego, które dziecko rodzisz. Na każde przysługuje taka sama ilość urlopu.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 2118
Profil: Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-10, 14:05
Mam pytanko
Urlop macierzyński liczy sie z weekendami a wypoczynkowy po macierzyńskim tylko dni robocze bez weekendów tak ? bo nie wiem do kiedy mi sie należy
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 536 dni temu Posty: 2270 Skąd: Górny Śląsk
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-15, 21:41
Dziewczyny, jak to będzie z tym becikowym w 2011r? Slyszalam juz rozne wersje: że nie będzie w ogole, ze bedzie zalezne od zarobkow, gdzie indziej w ogole ma zostać tak jak jest. Zasilek pogrzebowy juz zmniejszyli, wiec zastanawiam sie, czy do becikowego tez juz sie oficjalnie dobrali
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-16, 14:08
Na razie słyszałam tylko, że mają pomysł, ale raczej marnie popierany. Myślę, że jednak nie zmniejszą, za to zaczną podkreślać, że "unia nas zmusza do zwiększenia VATu na ubranka, ale za to zostawiamy wam łaskawie wielgaśne becikowe!"
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 1303 dni temu Posty: 505
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-01-27, 18:56
dziewczyny mam pytanie bo ciągle mnie to zastanawia... czy np jeżeli dostanę pracę i dostanę normalnie umowę o pracę to czy jak zajdę w ciąże to oni mogą zerwac ze mną tą umowę przez to ? nie mówię że od razu zajdę jak tylko dostanę pracę ale za jakiś czas za rok za dwa...
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 465 dni temu Posty: 321 Skąd: Rzeszów
Profil: Imię: Monika
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-28, 00:04
krowka17 w kodeksie pracy w art 177 masz wszystko wyjasnione
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny
uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę
zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym
jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo
na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego
miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu
zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub
urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją
związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie
innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres
pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia
pracownicze.
§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego
dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2011-09-19, 15:21
odnawiam temat bo byłam dziś w pracy i dowiedziałam się że zmieniły sie jakieś przepisy i drogie mamy możecie dostać 2 dni urlopu okolicznościowego na każde dziecko z tytułu jego urodzenia, urlop ten należy wykorzystać przed ukończeniem 3 roku życia dziecka...z reguły nikt o tym nie wie, nie mysli bo kobieta automatycznie po urodzeniu idzie na urlop macierzyński i to przeważnie tata bierze urlop ale mama tez może
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum