REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Porady prawne
Autor Wiadomość
Marzycielka24 

Informacje:
Dołączyła 984 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-09-19, 17:40   

motylek, jesteś pewna, że to nie chodzi o 2 dni opieki na dziecko co roku (do 14 roku życia)? Bo przecież urlop okolicznościowy musi być SENSOWNIE z wydarzeniem, którego dotyczy powiązany, a 3 lata to bardzo długo- już sam urlop macierzyński w myśl zasady o odstępstwie czasowym neguje możliwość urlopu okolicznościowego z tego tytułu. Chyba, że pracodawca może udzielić tego urlopu przed dniem porodu.

Jakbyś mogła wrzuć jakąś podstawę prawną, bo w razie co to też chce :-P

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-09-19, 19:54   

Właśnie, wrzuć przepis, bo owszem, mówi się o zmianach, ale w Kodeksie Pracy, żeby było więcej dni opieki/na każde dziecko, no i dopiero się mówi...

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1417 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-09-19, 20:45   

dziewczyny przepisu nie znam bo to kadrowa mi powiedziała, jak się dowiem to napisze co i jak a puki co wklejam to
:
Urlop ten to nic innego jak tylko zwolnienie pracownika z pracy z uwagi na szczególne okoliczności, w tym okoliczności rodzinne, takie jak urodzenie dziecka. Pracodawca nie ma prawa odmówić pracownikowi udzielenia urlopu okolicznościowego w terminie, w którym pracownik urlop ten chce wykorzystać, a za czas przebywania na urlopie pracownikowi przysługuje pełne wynagrodzenie. Wybór terminu wykorzystania urlopu nie jest jednak dowolny - pracownik powinien móc udowodnić zależność między zdarzeniem (urodzeniem dziecka) a terminem urlopu. Ojcowie najczęściej wykorzystują urlop w dniu urodzenia dziecka, w dniu powrotu matki z dzieckiem do domu lub w dniu, w którym ojciec dziecka dokonuje zgłoszenia urodzenia dziecka w USC.

Ani jednak z kodeksu pracy, ani ze wspomnianego wyżej rozporządzenia nie wynika, jakoby urlop taki należał się jedynie ojcu dziecka. Prawo do urlopu ma bowiem według prawa rodzic będący pracownikiem - a zatem zarówno matka, jak i ojciec tak długo, jak długo pozostają oni w stosunku pracy. Fakt, że urlop okolicznościowy wykorzystywany jest głównie, a właściwie nieomal wyłącznie przez ojców, wynika z konieczności wskazania zależności pomiędzy dniem planowanego urlopu, a faktem urodzenia dziecka. W dniu porodu bowiem matka dziecka rozpoczyna, z mocy prawa, trwający kilkanaście tygodni urlop macierzyński.

Jeśli jednak po zakończeniu urlopu macierzyńskiego matka dziecka zechce skorzystać ze swego uprawnienia, pracodawca nie ma podstaw by wniosek ten odrzucić. Jest bowiem wiele spraw związanych bezpośrednio z urodzeniem dziecka (odbiór numeru PESEL dziecka czy choćby złożenie wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka), które wymagają wizyty w urzędzie w typowych godzinach pracy, a nie muszą być załatwione w trakcie urlopu macierzyńskiego.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-09-19, 21:01   

No właśnie, " jeśli udowodni się" - PESEL u nas podają telefonicznie, no i wypada go mieć już na pierwsze szczepienia. Na becikowe też jest jakiś okres konkretny... U nas i tak wszystko M. załatwił zaraz na początku, jak juz jedno załatwiał to przy okazji :)

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-09-19, 21:59   

Do udowodnienia wystarczy akt urodzenia, który jest wydawany od razu przy rejestracji dziecka w urzędzie. Owszem ten urlop dotyczy ojców. Nie słyszałam, żeby kobiety z tego korzystały chociaż na chłopski rozum, powinien się on także matce należeć i z tego co wiem w KP nie ma nic na ten temat, ale być może były jakieś orzeczenia sądów w tej sprawie. Nie wiem tylko czy czasem na okolicznościowy urlop nie ma jakiś ograniczeń czasowych (czyli np. z tytułu śmierci kogoś bliskiego bierze się z reguły od razu na pogrzeb, a po pogrzebie donosi się akt zgonu, z tytułu ślubu także raczej od razu się bierze, bynajmniej tak praktykowało się w mojej byłej firmie), a macierzyński należy wziąć od razu po porodzie i być może po 20tyg ulega to przedawnieniu.
Nie słyszałam o nowych przepisach co do urlopów okolicznościowych, ale warto się w to wgłębić :mrgreen:

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-09-19, 22:29   

LeeLoo, przeczytaj dokładniej.
Akt urodzenia udowodni, że dziecko się urodziło, więc w najbliższych dniach możesz wykorzystać okolicznościówkę - tyle że pracujące kobiety mają macierzyński, więc nic im po tym.
Pytanie właśnie jak udowodnić związek z okolicznością urodzenia PO macierzyńskim.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-09-19, 22:34   

Ach no tak przepraszam, powieliłam Twoją odpowiedź.
Trzeba by poszukać czy urlop okolicznościowy ma jakieś ograniczeni czasowe i czy w tej kwestii nie został wydany jakiś wyrok sądu. Jeżeli nie to tylko korzystać.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2012-04-17, 13:45   

Zapytam tutaj.

Podobno jest taki przepis, że osoby, które płacą podatek od nieruchomości za osoby, które tego nie robią po jakimś czasie mogą tę nieruchomość przejąć???
Dowiedziałam się, że moj kuzyn od lat już nie płaci podatku za własnosciową nieruchomość za to płaci go jego sąsiad!! Bez wiedzy właściciela.. Czy mogą go wyrzucić na bruk?? Aż mi się w to wierzyć nie chce ale może tak jest??

Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-04-17, 13:49   

Luka, Z tego co wiem to tak. <bezradny>

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2012-04-17, 13:53   

Kurczę, w takim razie musimy chłopakowi jakoś pomoc. On jest.. alkoholikiem. Ale nie sądziliśmy, że nie płaci podatków. I co teraz? Trzeba to jakoś pospłacać za niego?? <bezradny> Żeby mu domu nie zabrali?

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-04-17, 13:58   

Luka, Nie wiem jak teraz to uczynic , co by było dobrze , najlepiej to sie przyjdzcie to gminy która sie tym zajmuje i oni wam doradzą.

Historia z żucia wzieta.! ( mojego)

Ojciec po smierci babki nie placił podatków, za ziemie a ze ja mam tak samo na imie jak babcia to nie wiem jakim cudem ,ale mi komonik chciał sie walić na konto co by zadłuzenie sciagac. Wiec ja do gminy zeby sytuacje wyjasnic , a ta facetka do mnie to zpłacici pani ojca i zacznie pani reguralnie palcic podatek i zmienia na pania po jakims czasie przrjdzie.

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-04-17, 13:58   

luka a wiesz napewno że ta nieruchomośc napewno jest jeszcze jego???a nie sprzedana dawno temu sąsiadowi?
w urzedzie Miejskim w Wydziale Podatków zasiegnij informacji o zaległosciach ...musisz byc bliska rodzina i trafic na dobrego urzednika bo tak to nie ma obowiazku osobie postronej takich inf udzielać.
z dugiej strony to dziwne, jakbym ja podatku nie płaciła to sąsiad by za mnie płacił i co na swoje nazwisko te opłatycz czy na moje ? bo jak na swoje to niby jakim prawem skoro to nie własciciel?zreszta trzeba ustawe o podatku sprawdzic i bedzie wiadomo, czy mozna czy nie.

Luka 
Czekam na Ciebie..

Informacje:
Dołączyła 496 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2012-04-17, 14:10   

Cały czas w niej mieszka. Jesteśmy niby daleką ale bardzo bliską rodziną. Ma w sumie tylko nas i moją ciocię z rodziną. Nie wiem jak to załatwić. Do tej pory pomagało mu się ale nie dając gotówki bo by przepił. Jedzenie, opał, czasem przelewało się kasę za prąd i wodę ale nikt nie pomyślał o podatkach! Chłopak jest w moim wieku. Mam nadzieję, że moi rodzice i ciocia jakoś to załatwią.

Odpowiedz do tematu