Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2008-10-21, 12:32
:) napisał/a:
Konkretnie chodzi mi o urlop macierzyński. Kiedy się zaczyna i ile trwa przy pierwszym dziecku.
może się zacząć już 2 tygodnie przed wyznaczonym terminem porodu i trwa 18 tygodni. wiem, że są prowadzone rozmowy nad jego wydłużeniem, ale nie wiadomo czy i kiedy to wejdzie.
WAŻNE od 01.01.2009 roku : zmiany dotyczą warunkowego wypłacania tzw. "becikowego". Jego wypłacenie będzie uzależnione od przedstawienia przez osobę ubiegającą się o te pieniądze zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego objęcie odpowiednią opieką lekarską.
Aby otrzymać becikowe należy przedstawić też zaświadczenie lekarskie potwierdzające objęcie opieką lekarską od 10 tyg. ciąży do końca jej trwania lub kartę ciąży.
Zniesiono także ograniczenie możliwości podjęcia pracy przez kobiety otrzymujące dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urlopu wychowawczego. Jego otrzymywanie będzie możliwe również w sytuacji, gdy dzieci uczęszczają do przedszkola lub żłobka.
Urlop macierzyński będzie wydłużony do:
26 tygodni - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
39 tygodni - w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
Wydłużenie urlopów macierzyńskich miałoby się odbyć stopniowo, począwszy od 1 stycznia 2009 r. (rząd chce, aby ustawa weszła w życie z tym dniem):
a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
w 2009 r. - 20 tygodni,
w 2010 r. i 2011 r. - 22 tygodni,
w 2012 r. i 2013 r. - 24 tygodni,
b) w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
w 2009 r. - 31 tygodni,
w 2010 r. i 2011 r. - 34 tygodni,
w 2012 r. i 2013 r. - 37 tygodni.
Pracownicy, która urodzi jedno dziecko, będzie od stycznia 2009 r. przysługiwać 20 tygodni urlopu macierzyńskiego. Jeśli w trakcie jednego porodu urodzi więcej dzieci, otrzyma 31 tygodni urlopu. Po wykorzystaniu pierwszych 14 tygodni, pozostałą część urlopu - tak jak obecnie - będzie mógł wykorzystać ojciec dziecka.
Rząd chce jednak, aby po zakończeniu obligatoryjnego wolnego jedno z rodziców miało docelowo prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze sześciu lub ośmiu tygodni (w zależności od liczby potomstwa, które przyszło na świat). Tak wynika z ostatniej wersji projektu nowelizacji kodeksu pracy i niektórych innych ustaw przygotowanego przez resort pracy (tzw. ustawa prorodzinna). Trafi teraz pod obrady rządu.
Pracodawca będzie musiał udzielić dodatkowego urlopu, jeśli rodzic złoży wniosek w tej sprawie bezpośrednio po wykorzystaniu części obligatoryjnej. Dodatkowe wolne będzie wprowadzane stopniowo. W 2010 i 2011 roku jednemu z rodziców będą przysługiwały dwa tygodnie dodatkowego urlopu lub trzy (urodzenie więcej niż jednego dziecka). W kolejnych dwóch latach będą mieli prawo do odpowiednio czterech lub sześciu tygodni takiego urlopu.
Skorzysta także ojciec dziecka
Obecnie pracownik – ojciec ma prawo do części urlopu macierzyńskiego, kiedy matka dziecka zrezygnowała z części urlopu macierzyńskiego. Pracownica ma prawo po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni urlopu zrezygnować z urlopu. Pozostałą niewykorzystaną cześć może wykorzystać pracownik – ojciec. Zostaje mu do wykorzystania 4 tygodnie urlopu. W przypadku wydłużenia urlopu macierzyńskiego do 20 tygodni. Pracownik, nabędzie prawo do 6 tygodni urlopu „macierzyńskiego”.
Jak wynika z projektu nowelizacji kodeksu pracy, w kolejnym roku ojcowie mają mieć też prawo do korzystania z tzw. dodatkowego urlopu macierzyńskiego.
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1595 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-20, 08:26
Ala czytałam o tym i wydaje mi się że bardziej będzie potrzebne zaświadczenie od lekarza . Bo kartę ciąży zabierają przy porodzie . Tak przynajmniej jest u nas w szpitalu . Jak szłam rodzić to zabrali kartę i więcej jej już nie widziałam . Tak więc u nas to chyba lekarz będzie wystawiał zaświadczenie że byłam pod jego opieką od początku ciąży .
No tez słyszałam własnie że zabierają kartę, pytanie tylko po co? Muszę zapytać o to moją ginkę. Nie bardzo rozumiem część o 26 tyg opieki nad dzieckiem przy urozdeniu jednego dziecka Do czego lub kogo to się ma?
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-20, 09:22
Ala wydaje mi się że 26 to do urodzenia jednego dziecka a 39 to jak są na przykład bliźniaki. Ale pewna nie jestem bo i tak siedzę w domku z dzieckiem . Musisz zapytać dziewczyn co pracują .
Informacje: Wiek: 34 Dołączyła 846 dni temu Posty: 47 Skąd: z ogródka
Profil: Imię: Karolina
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-03, 20:17
Urlop macierzyński przysługuje pracownicy w związku z możliwością sprawowania opieki nad dzieckiem, tuż po jego narodzinach. Urlop taki możemy podzielić na:
* urlop podstawowy,
* urlop dodatkowy.
Dodatkowy urlop macierzyński został wprowadzony do Kodeksu pracy od dnia 1 stycznia 2009 roku. Natomiast możliwość skorzystania przez pracownicę z tego uprawnienia została przesunięta o rok. Dodatkowy urlop macierzyński zacznie obowiązywać od dnia 1 stycznia 2010 roku.
Jak sama nazwa wskazuje dodatkowy urlop macierzyński będzie dodatkiem do przysługującego pracownicy podstawowego urlopu macierzyńskiego. Pracownica nie ma obowiązku skorzystać z takiego dodatkowego wolnego. Jest to dla niej przywilej, a nie obowiązek.
Pracownica, w celu skorzystania z dodatkowego urlopu macierzyńskiego musi złożyć pracodawcy pisemny wniosek. Wniosek należy zgłosić w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Pracodawca nie może odmówić uwzględnienia tego wniosku.
Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego
Długość dodatkowego urlopu macierzyńskiego zależy od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie. Wymiar urlopu zostanie wydłużany stopniowo, tak aby w roku 2014 osiągnąć zamierzoną długość 6 lub 8 tygodni.
W 2010 i 2011 roku dodatkowy urlop macierzyński będzie wynosił 2 tygodnie, w 2012 i 2013 roku 4 tygodnie. Natomiast w 2014 roku 6 tygodni. Dotyczy to dodatkowego urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia jednego dziecka w czasie porodu.
W przypadku urlopu w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka urlop dodatkowy urlop macierzyści będzie wynosił w 2010 i w 2011 roku 3 tygodnie, a w 2012 i w 2013 roku 6 tygodni. Zaś w 2014 roku do 8 tygodni.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 913 dni temu Posty: 428 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-24, 14:06
Tri napisał/a:
był 2 tyg na opiece nade mną
Tzn. miał zwolnienie na Ciebie? Jak się takie coś załatwia? Mój Arek chce jak najwięcej czasu spędzić z nami: wykorzysta z pewnością 2/3 urlopu, poza tym co 2 miesiące oddaje krew (to też 1 dzień wolny), 2 dni urlop okolicznościowego, tydzień urlopu ojcowskiego no i przymierzamy się do tego, że oddam mu część mojego macierzyńskiego. Zobaczymy tylko jak sobie będzie radził z dzieckiem i czy ja faktycznie będę chciała wrócić do prac szybciej. Tak czy inaczej nie będzie się zbyt mocno udzielał w pracy w tym czasie, firma w której robi to obóz pracy, mój mąż zarabia najniższą krajową. Więc zdecydowanie więcej korzyści będzie, jak będzie się zajmował mną i dzieckiem
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-24, 14:18
piccolina,jak kobieta jest po cesarce mąż dostaje 2 tygodnie wolnego nad opiekę nad żoną . Bo to się liczy jak operacja . To wypisują od razu w szpitalu takie zwolnienie . Przynajmniej u mnie tak jest .
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-24, 17:52
U nas nie chcą wypisywać, ale rodzinni wypisują. I nie tylko po cesarce, i nie zawsze 2 tygodnie.
Oficjalnie nazywa się to opieka nad chorym członkiem rodziny i przysługuje max 14 dni na dorosłych członków rodziny, przy czym 1 warunek - nie może być innej dorosłej osoby w domu, bo inaczej ZUS nie wypłaca - zakładając, że tamta osoba może pomóc.
Płatne jak zwolnienie lekarskie - 80%
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum