Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2194
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-15, 15:31 Poród a zespół Barlowa?
Mam wypadanie płatków obu zastawek, dwudzielnej i trójdzielnej... myślicie, że będę miała problem z porodem? może, któraś z Was też to ma? czy konieczna jest w takim przypadku cesarka?
Masz teraz dolegliwości? Mdlejesz, słabo Ci?
Czy przed ciążą działo się coś niepokojącego?
W późniejszym etapie możesz odczuwać dolegliwości, serce musi więcej przepompować, więc pewnie nie będziesz się czuć rewelacyjnie, ale kto wie? Czasem ciąża działa wręcz uzdrawiająco Może nie bedziesz mieć żadnych dolegliwości?
Na mnie tak podziałała Ale ja nie miałam wady wrodzonej
Wysłany: 2011-03-16, 13:27
oprócz zespołu barlowa mam również niskie ciśnienie (moje najniższe 50/30), hipotonię ortostatyczną oraz zaburzenia błędnika jak również sporadyczne niedotlenienia mózgu spowodowane uciskiem kręgosłupa na naczynia krwionośne szyi, więc omdlenia i tego typu sprawy to dla mnie chleb powszedni, a wczoraj nawet miałam kłucie w sercu, więc domyślam się, że objawy będą występowały również w ciąży
Wysłany: 2011-03-16, 13:30
tutaj będę chodzić do gina, najprawdopodobniej idziemy dzisiaj i jeśli coś będzie nie tak, z pewnością wybiorę się do kardiologa tutaj, lub polecę wcześniej do Polski
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-16, 19:38
no myślę że powinnas być pod stałą opieką przy tylu dolegliwościach, większość nic mi nie mówi , jedynie jeśli chodzi o błędnik to też mam problem ale to w porodzie nie przeszkadza ale trzymam kciuki aby wszystko dobrze szło
Wysłany: 2011-03-16, 20:29
tak wiem, że błędnik to mój najmniejszy problem ale wszystkie te dolegliwości razem powodują u mnie częste omdlenia, gina mnie dzisiaj do kardiologa skierowała, więc pewnie w przyszłym tygodniu się wybierzemy zobaczymy co powie...
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 693 dni temu Posty: 1441
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-18, 12:06
Ja mam zespół Barlowa i nadciśnienie.
Na pewno nie był wskazaniem do cesarki .
W trakcie ciaży musiałam odwiedzić kardiologa i zrobić usg i ekg.
Trzeba zwracać uwagę na kołatania serca i jak coś mówić swojemu ginowi.
Mówią ze dzidzia tez może to odziedziczyć, ale moja na szczęście nie ma nic takiego.
Podczas porodu będziesz pod większą kontrolą , tylko trzeba zaznaczać, ze masz taką chorobę. Możliwe że dadzą jakieś leki ochronne dla serca.
Ja całą ciążę przechodziłam bez dolegliwości sercowych i nadciśnieniowych, ale było to ciągle kontrolowane.
Wysłany: 2011-03-18, 19:40
a dolegliwości związane z zespołem Barlowa miałaś przed ciążą?
ja mam niskie ciśnienie, kilka razy miałam nawet 60/40 tylko, i zawsze podczas zwiększonego wysiłku mdleję i czasem mam arytmie... i dlatego się bardzo boję o dzidziusia, zastanawiałam się nawet czy lepiej nie zapłacić od razu za cesarkę... sama nie wiem
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 693 dni temu Posty: 1441
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-19, 16:35
Mam ten zespól od urodzenia. Dolegliwości żadnych nie miałam z tym związanych, ale lekarka często pytała o kołatania serca. No i nie było to wskazaniem do cesarki u mnie.
Wysłany: 2011-03-19, 20:13
u mnie gin powiedziała, że prawdopodobnie będę musiała mieć cesarkę, właśnie przez to, że przez wiele lat miałam dolegliwości związane z zespołem barlowa, czasami nawet problemy z oddychaniem, i stwierdziła, że jeśli zemdleję podczas porodu to maleństwu może się stać krzywda, przez niedotlenienie... teraz czeka nas wizyta u kardiologa, ale jeśli będę miała wybór będzie to cesarka, w razie czego żebym dziecku się nic nie stało, wolę dmuchać na zimne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum