Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-14, 05:51
Calineczka - co innego, jak są wskazania medyczne do CC. U Ciebie zadecydował lekarz, a chyba nawet 2 (gin+ortopeda)?
W medycynie praktycznie nie ma rzeczy pewnych, porównuje się ryzyko wszystkich rozwiązań i wybiera najbezpieczniejsze.
Jeśli z różnych przyczyn cesarka jest bezpieczniejsza dla mamy i dziecka od PSN, to wtedy tak, ale jeśli tych wskazań nie ma, to po co siebie i dziecko narażać?
No ale sporo mam przyjmuje, że na 100% będzie w grupie tych, którym się udało ryzyka uniknąć i podejmuje decyzje bez zastanowienia się nad konsekwencjami.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 569 dni temu Posty: 16
Profil: Im. dziecka: Igor Paweł
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-24, 11:29
Dlaczego tak wszystkie marzą o cesarce???Tego nie rozumiem, sama miałam cesarkę - za wąska miednica zbyt duze dziecko. Ból ogromny, boli jak cholera i nigdy sama bym sie nie zdecydowala na cesarke.
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1490 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-04, 08:57
calineczka, zaraz po cesarce . Będą Ci pielęgniarki zmieniać podkłady do puki nie wstaniesz sama z łóżka . I koniecznie kup sobie majtki poporodowe w aptece . Po cesarce można je nosić i nie będzie Ci podkład latał między nogami
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1394 dni temu Posty: 2648 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-10, 09:40
Prawdopodobnie mnie jednak czeka cc
Ciśnienie znów wariuje, górne sięga nawet 160. Nie wykluczone, że na dniach położę się do szpitala i możliwe, że zostanę tam już do skończenia 36tc, no a w 36tc będą rozwiązywać ciążę cesarskim cięciem. Taką wizję nakreślił mi mój gin prowadzący wczoraj. Już wczoraj chciał mnie wysłać do szpitala, ale włączył drugi lek i kazał pobrać do środy, żeby zobaczyć co się będzie działo. Niestety po cordafenie, który dodał pikawa mało mi nie wyskoczyła wczoraj także chyba nici z tego leku. To straszna wizja leżenia 5tyg w szpitalu i czekania...
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 709 dni temu Posty: 1047 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-10, 21:04
LeeLoo ja leżałam jakiś czas i miałam dość, ale pomyśl sobie, że jeżeli wyjdziesz to już z synkiem na ramieniu. trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 472 dni temu Posty: 16
Profil: Im. dziecka: Agaciorka
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-26, 08:45
ja bardzo chciałam urodzić naturalnie, nawet lekarz na porodówce się dziwił, że z wadą wzroku jaką mam, nie mam wskazania do cc, ale wyszło inaczej...i gdybym miała rodzić drugi raz to już tylko cc
cc miałam z powodu bezwodzia, a wody nie mam pojęcia kiedy mi odeszły
rach ciach i po wszystkim a jakoś do bóli, które przeżywała moja mama 3-krotnie (i każda kobieta w rodzinie od strony mamy) mi nie śpieszno. Bo wiem, ze męczyłabym się tak samo jak one...po 8 jednostkach oxy nie miałam żadnych skurczy, że nie wspomnę o rozwarciu (w 42 tyg.)
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-26, 15:51
Sama wada nie jest już wskazaniem, tylko stan siatkówki badany przed porodem.
Ja się będę mogła zastanawiać dopiero na wiosnę, bo wszystko zależy jak się blizna zachowa. No i moja gin sie raczej do kolejnej cc skłania, ale nie mówi nie...
W sumie i tak najważniejsze, żeby maluch znalazł się na zewnątrz, mniej jak
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 613 dni temu Posty: 1651 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-08, 13:28
napiszcie kiedy można zacząć dziecko podnośic po cc, bo nie wiem jak to będzie z kąpaniem, karmieniem i ogólnie zajmowaniem się dzieciem jak dżwigać nie można...słyszałam że ponad 1kg zakaz dżwigania ale to chyba nieprawda bo kto dzieckiem sie zajmie????? a i jak dbać o rane po cc i kiedy można coś na brzucho na rozstepy zacząć dawać?????
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-08, 13:39
Ja nosiłam, odkąd pozwolili wstawać - czyli 12 h po operacji.
Więcej zakazów było przy dawnym cięciu, pionowym, a teraz tak tną tylko wyjątkowo, baaardzo rzadko.
O ranę dbasz myjąc delikatnie i wietrząc, żeby się ładnie goiła. Rany niczym nie smarujesz, wszystkie preparaty na blizny można stosować dopiero po całkowitym zagojeniu.
Na rozstępy to można cały czas stosować... byle nie gwałtowny masaż
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum