REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Poród przez Cesarskie Cięcie
Autor Wiadomość
Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-08, 14:08   

Mąż dostał opiekę nade mną. Zośka cały czas przy cycku wisiała, więc pierwszego dnia ja karmiłam ją, a on mi kanapki i słomkę od kubka z sokiem do ust podawał ;>
No i rodzice przywieźli obiadek...
Ale przy Zosi większość ja robiłam, bo M. panikował, że ma za wielkie łapy do takiej kruszynki ;) Na oddziale zresztą też tylko raz mi położne Zosię kąpały, żeby pokazać jak, potem już tylko nadzór.

Z drugiej strony, do dziś są dni, kiedy nie daje rady tego małego łobuza ogarnąć, ale to juz nie ma związku z cc :>

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-09, 14:01   

Aniu - po cc może być różnie. Są kobiety (ja się do nich zaliczam), które b. łagodnie to wszystko przeszły. Nic mnie nie ciągnęło, nie bolało, przy Krzysiu robiłam wszystko od pierwszego dnia w domu. M. pracował, mama przychodziła na parę godzin jak mogła po pracy, ale większość czasu spędzałam z małym sama. Dałam radę. i TY też dasz :)
a cesarka to nie taki diabeł straszny. po sn można czuć się gorzej niż po cięciu. na to nie ma reguły.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-09, 21:23   

Dokładnie co kobieta to inna reakcja organizmu. Ja najpierw dostawałam leki przeciwbólowe zaraz po zabiegu, później chciałam grać chojraka i próbowałam bez przeciwbólowych... Wyłam z bólu, nie mogłam się podnieść. Od trzeciej doby postanowiłam znów brać przeciwbólowe tabletki, ale niestety mało pomagały.
Powiem szczerze dla mnie to był koszmar. Tak jak pisałam wyłam z bólu. Kiedy miałam się podnieść do płaczącego dziecka z tego okropnego szpitalnego łóżka to płakałam razem z nim.
Po zdjęciu szwów około 7-8 doby dopiero zaczęłam się na tyle normalnie na ile się to dało podnosić z łóżka.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-09, 22:18   

LeeLoo napisał/a:
próbowałam bez przeciwbólowych

Masochistka :D
My smiałyśmy się z koleżanką, że po to dyżurka pielęgniarek jest tak daleko, żebysmy się do chodzenia mobilizowały, jak po przeciwbólowe łazimy ;>

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-09, 22:32   

Nie no ja przez pierwsze 4 doby miałam dyżurkę dosłownie naprzeciw swojej sali. Później przenieśli mnie i tam już było trochę daleko :mrgreen:
Ja zawsze staram się sobie radzić bez środków przeciwbólowych, ale to był największy błąd mojego życia.
W ogóle cesarka była dla mnie koszmarem mojego życia i pojęcia nie mam czy kiedyś o niej zapomnę. Ale pewnie rodząc SN nie byłoby łatwiej.
Powiem tyle, że wszystko da się przeżyć, gorzej jak przychodzi depresja. Wtedy pomoc bliskich jest wręcz niezbędna. Ja siadałam z dzieckiem na rękach i nad nim płakałam. Być może tak źle to przechodziłam, bo miałam okropne obrzęki dodatkowo. Jak już wstałam cudem z tego łóżka to bałam się kłaść, żeby nie musieć znów wstawać, a znów okropny obrzęk nóg nie pozwalał mi zbyt długo siedzieć.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1594 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-10, 11:48   

A u nas jest tak że przez pierwsze 3 doby siostry same przychodziły co 4 godziny z Ketanolem w zastrzykach . A potem miałam wpisane w kartę że na żądanie . To brałam rano i tak ok. 17stej . A do domu miałam przepisany Ketonal w tabletkach .

:) 

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 12:16   

Aneta napisał/a:
A u nas jest tak że przez pierwsze 3 doby siostry same przychodziły co 4 godziny z Ketanolem w zastrzykach . A potem miałam wpisane w kartę że na żądanie . To brałam rano i tak ok. 17stej . A do domu miałam przepisany Ketonal w tabletkach .

Anetka Ty to mieszkasz w jakimś magicznym miejscu, z przedszkolami nie ma problemu, z porodami też, położne do rany przyłóż, pediatrę masz super z tego co piszesz. JAk jeszce mi powiedz, że porody znieczulają to palnę sobie w łeb ;-)

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 923 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-10, 12:32   

:) napisał/a:

Anetka Ty to mieszkasz w jakimś magicznym miejscu, z przedszkolami nie ma problemu, z porodami też, położne do rany przyłóż, pediatrę masz super z tego co piszesz. JAk jeszce mi powiedz, że porody znieczulają to palnę sobie w łeb ;-)

hmmm może się przeprowadzimy do tej krainy <hura>
a może jakiś haczyk jest ... np. przewaga nocy nad dniem ;>

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-10, 22:47   

A zapomniałam dodać, że na mnie przeciwbólowe mało działały, bo na ketonal jestem uczulona i skończyło się na paracetamolu i pyralginie...

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-11, 19:40   

mam nadzieje ze przeciwbólowe to dożylnie bo za pyralgin w dupsko to ja dziękuje <bezradny> a mi kazali przyjsc w pon wcześnie rano na czczo bo jak będzie wolny blok operacyjny to zrobią to w pon a nie we wtorek jak było umówine.
mam nadzieje ze rano normalnie sie wypróżnie to mnie lewatywa chociaż minie <zawstydzony>

:) 

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-11, 20:15   

Aniusia myślę, że ze stresu to wypróżnisz się lepiej niż normalnie ;-)

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-11, 20:48   

W szpitalu w którym rodziłam lewatywa nie była konieczna, nawet czopka mi nie proponowali, ale ze strasu sama dostałam biegunkę ;-) Cewnikowanie było najgorsze, bo bez znieczulenia (barbarzyństwo, w innych szpitalach robią to już na stole operacyjnym.
Jeśli chodzi o leki to tylko przed uruchomieniem podają dożylnie później w tabletkach już tylko, tak było tam gdzie ja rodziłam, dlatego też moim zdaniem bardzo słabe efekty to dawało.
Pyralgin dożylnie dopiero dostałam pod koniec mojego pobytu w szpitalu i to nie z bólu po cc, a z powodu straszliwego bólu zęba :mrgreen:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-11, 21:43   

U nas do cc nie wnikają w stan jelit ;) Byle się przy PSN nie przytrafiło, bo choć to czysta natura, to mało higieniczne. Przeciwbólowo był dożylnie paracetamol pierwszego dnia, potem doustnie, wpierw ketonal, potem paracetamol, bo już wszystkie zaczynałyśmy karmić.

Pyralginu się u nas unika, bo to jednak bardzo ryzykowny lek.

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-12-12, 14:03   

dobra dziewczyny trzymajcie kciuki jutro godzina zero <hura> dam znać dla motylka sms co i jak :lol:
myslałam że dostanę narkozę i będe spać ale mój gin mnie sprowadził na ziemie i znieczulenie będzie w kręgosłupc (nigdy takiego nie miałam) :-/ podobno jest takie lepsze dla dziecka, najwyżej zamknę oczy i w żadną lampę patrzeć nie będe żeby nie zobaczyć czasem co tam za parawanem się dzieje...ważne żeby dzieć był zdrowy,wszystko inne do zniesienia
pozdrawiam

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 603 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-12, 14:12   

Aniusia, trzymam kciuki już teraz :-D . Wszystko będzie dobrze.
Aniusia napisał/a:
myslałam że dostanę narkozę i będe spać ale mój gin mnie sprowadził na ziemie i znieczulenie będzie w kręgosłupc (nigdy takiego nie miałam) podobno jest takie lepsze dla dziecka,
Nic się nie martw, moja kuzynka miała przy 2 cc takie znieczulenie. Nie narzekała. Ponoć szybciej się do siebie dochodzi niż po znieczuleniu ogólnym.
Aniusia, ;* Do zobaczenia z dzieciątkiem na ręku <buzki>

Odpowiedz do tematu