Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1595 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-09-22, 09:59 Poród przez Cesarskie Cięcie
Cięcie cesarskie
To operacja, której celem jest wydobycie dziecka z macicy przez powłoki brzuszne. Wykonuje się je w znieczuleniu ogólnym lub zewnątrzoponowym . Cesarskie cięcie przeprowadza się zawsze wtedy, gdy poród drogami i siłami natury stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka lub matki. Decyzja o operacyjnym rozwiązaniu może być podjęta przed porodem lub podczas jego trwania, na przykład gdy: rodzi się mały wcześniak i poród drogami natury mógłby spowodować jego uraz, przoduje łożysko, poród przedłuża się, dziecku zagraża wewnątrzmaciczne niedotlenienie, na świat przychodzi trójka lub więcej dzieci. Średnio, co szósty poród kończy się na stole operacyjnym. Przecięcie skóry wykonuje się zwykle na granicy owłosienia łonowego. Skalpel przecina kolejne powłoki jamy brzusznej, aby dotrzeć do macicy. Po przerwaniu pęcherza płodowego lekarz wkłada rękę do macicy i wydobywa malca za główkę lub za miednicę. Po przecięciu pępowiny dzieckiem zajmuje się pediatra, natomiast położnik wydobywa łożysko i zeszywa rany. Po zagojeniu blizna jest prawie niewidoczna.
Ja się niestety załapałam na CC podczas porodu naturalnego. Mały zaklinował się w kanale rodnym i zaczął tracić tętno . Ale muszę przyznać że lekarze działają wtedy bardzo szybko. To była chwila jak wywieźli mnie z sali uśpili i zrobili CC. Mój mąż już po 10 minutach był z Dominikiem a mnie obudzili po godzinie.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2008-09-29, 12:45
Kurcze mi tez grozi cesarka mały jest źle ustawiony mam nadzieje że sie przestawi zwłaszcza że ostatnio jakies przemeblowanie chyba urządzał- jak waruat dokazywał...
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2008-09-30, 17:46
a ja się tak zastanawiam czy dość duża wada wzroku (+5) może być wskazaniem do cesarki? mam nadzieję, że to nie będzie konieczność. o tym decyduje chyba okulista? byłam niedawno, ale o to nie zapytałam.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-01, 13:17
Madzia81 czesto okazuje sie ze jest wskazaniem , ale najwazniejsze jest cisnienie w oku. To musi lekarz badac przez cala ciaze i na tej podstawie okresla, czy mozesz rodzic naturalnie.
Bo mozna miec niewielka wade ale bardzo podwyzszone cisnienie w oku i wtedy jest niebezpieczenstwo ze wzrok sie pogorszy.
ps . ja mam -4,5
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-04, 10:09
hm a jak jest (za) duze dziecko to tez robia cesarke? kurde ja szczerze mowiac chcialabym urodzic naturalnie bo 1. wypuszczaja po 3 dniach (a ja mam wtedy mature!) 2. wszystko szybciej sie goi 3. nie ma blizny na brzuchu. chociaz boje sie ze bedzie bardzo bolalo i bedzie to trwalo baardzo dlugo
a co do tego cisnienia w oku to nie wiedzialam, cholerka, myslalam tylko ze jest ten problem jak sie ma bardzo duza wade, bo wtedy siatkowka moze sie odkleic. ja mam wade -3.5 i -3.75
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-04, 14:10
mloda_mama napisał/a:
wypuszczaja po 3 dniach (a ja mam wtedy mature!)
nienastawiaj sie ze urodzisz w terminie, malo ktorej sie to udaje.
mloda_mama napisał/a:
a co do tego cisnienia w oku to nie wiedzialam, cholerka, myslalam tylko ze jest ten problem jak sie ma bardzo duza wade, bo wtedy siatkowka moze sie odkleic.
idz do okulisty on juz Ci wszystko powie. na pewno z taka wada masz jakiegos swojego./
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-04, 14:19
kurcze jak do tej pory o niczym nie myslalam, tak teraz bede musiala zadbac o wszystko. no ale czego sie nie robi dla siebie i swojego przyszlego dzieciatka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum