REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Poród rodzinny
Autor Wiadomość
motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-11-10, 21:32   

Gadałam dziś z mężem i mówie mu że sen mi spedza z powiek to żeby małemu nic się nie stało podczas porodu, np. żeby pępowina sie nie owinęła wokół szyji - zwłaszcza że znajomych córeczka tak miała i ma teraz lekki niedowład prawej strony, no i ja też byłam owinięta pępowiną... a m kochanyt męzulek na to że nic się nie martw wszystko będzie dobrze, ja bedę wciąż przy tobie a lekarzę są przecież po to aby pomóc :) - och te nerwy , chyba wszystko przez to że cos się zaczyna dziać, skurcze jakos mocniej czuję :shock:

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-11-11, 21:20   

u nas w szpitalu podobno porod rodzinny jest za darmo, ja sie tylko jeszcze musze zastanowic kogo chce miec przy mnie... bo chyba nikt nie chce, mama powiedziala ze ona sama rodzila :-/

:) 

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-11-12, 08:39   

Młoda mama przede wszystkim decyzja o obecnosci przy porodzie dodatkowej osoby, powinna należec do niej samej. Nie wolno zmuszać czy to prośbą, czy lekkim szantarzem nikogo, zwłaszcza meżczyzny bo to może przynieść fatalne skutki. Jesli sam tego nie chce, nie pozostaje Ci nic innego jak to zaakceptować.

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-11-12, 09:34   

ja wiem, ale on nie powiedzial ze nie chce tylko sie obawia waha nie wiem... ale jeszcze mam czas zeby sie zastanowic :)

Izabela 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2008-11-12, 11:20   

Mój mąż też nie był przekonany w 100% czy chce ze mną iść. Ale to było na pczątku, w miarę upływu czasu doszedł do wniosu, " że przecież nie może mnie tak zostawić samej" :mrgreen: To kwesia indywidualna, ale u mnie to było tak, że nie wiem co bym bez niego zrobiła. Było mi o niebo lżej, dodawał mi sił i sama obecość sprawiła, że wspominam poród ( mimo bólu) wspaniale.

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-12-22, 22:10   

a moj porod byl nawet bardzo rodzinny :-D oprocz partnera byla tez moja mama i bylo to super , mialam na kogo wreszczec , a potem kogo trzymac za reke na koncu :)
polecam kazdej przyszlej mamie , ja nie wiem co bym bez nich zrobila....

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-02-04, 21:50   

my też byliśmy razem do momentu, kiedy wywieźli mnie na blok operacyjny. Skurcze miałam co 5 minut, niby wg KTG nie były silne, ale mnie bardzo bolało. Marcin ściskał mnie za rękę, chłodził twarz zimną wodą i po prostu był. Jak Mały zaczął gubić tętno stał przy głowie i był taki spokojny, opanowany, choć wiem, że w środku cały chodził. A zaraz po tym jak wyjęli Maluszka z brzucha, zawołali Marcina i widziałam ich już razem :) I to był jeden z najcudowniejszych momentów w moim życiu :)

Ogólnie - mąż spisał się na medal i wiem, że przy drugim porodzie też na pewno będzie ze mną :)

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-04-15, 10:01   

motylek napisał/a:
Ja się najbardziej boję żeby wszystko było ok z malutkim i ze mną a ból i długie godziny - zniose...

a ja sie wlasnie tego bolu boje... :-/
alexa87 napisał/a:
a moja mama powiedziala ze czasami gorzej wiedziec, zwlaszcza jak pierwszy porod byl traumatyczny ( a ona tak wlasnie miala :-/ )

no moja tesciowa jak rodzila mojego meza to podobno straszne katusze przezywala, miala przy sobie polozna sadystke i mowila ze przy 3-cim dziecku, gdy rodzila siostre mojego meza to mowila ze przez pol ciazy robila wszystko zeby poronic myslalala o abnorcji tak sie bala porodu :-( ale podobno zadna kobieta co rodzila przy tej babie nie wspomina swojego porodu dobrze i nie uwaza ze urodzila 'normalnie' tylko ze to najgorsze wspomnienie z ich zycia... i mowiac o tej babie nigdy nie obywa sie bez przeklenstw.. :-| na szczescie ona juz nie pracuje...

asia21_87 

Informacje:
Dołączyła 1288 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Ula i Ala
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2009-04-15, 13:08   

ja myśle że mój mąż będzie przy mnie i on też na chwile obecna mówi że będziemy razem rodzić, będzie przy mnie i będzie mnie wspierał
mam nadzieje że nie zemdleje

mam nadziej że w naszych szpitalach istnieje taka możliwość, bo rożnie bywa

aQUa_MineraL 

Informacje:
Dołączyła 1159 dni temu

Profil:
Imię: KINGA
Im. dziecka: AMELIA
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2009-04-15, 14:05   

My rodziliśmy razem i mój S. do tej pory jak wspomina przecinanie pępowiny i jak Amelka leżąc u mnie na brzuchu złapała go mocno za palec to się wzrusza i gardło mu ściska :-) Położną mieliśmy cudowną, każdemu takiej życzę. W dodatku były z nami dwie stażystki, które też bardzo nam pomogły przeżyć poród w sposób ludzki i właśnie taki, że można go wspominać z łezką wzruszenia mimo bólu, który mu towarzyszył.

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-05-05, 11:22   

u nas w szpitalu niby jest tak ze malo ktora kobieta rodzi bez osoby towarzyszacej, ze to bardzo przydatne miec przy sobie faceta bo bedzie wspieral przez te dlugie godziny skurczow i jest bezpieczniej bo jakby sie co dzialo to zawola polozna, poda pic, pomoze wstac, itd. i przez to jest bardziej intymnie bo nie musi polozna ciagle zagladac albo siedziec, tylko co jakis czas. porod rodzinny mamy bezplatny i podobno mozna nawet 'sprosic' wiecej osob niz jedna, zalezy to od rodzacej :-D (mnie wystarczy moj maz :) )

cyganka 

Informacje:
Dołączyła 842 dni temu

Profil:
Nastrój:
smutna

Wysłany: 2009-10-20, 02:05   tatus przy porodzie:)

moze nowy temacik o naszych polowkach? jak tam sie sprawdzili tatusiowie?

Fantazja 

Informacje:
Dołączyła 833 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-10-29, 00:53   

Mnie towarzyszył M przy porodzie z czego byłam bardzo zadowolona choć przed porodem nie byłam do tego chętna.
Podawał mi wodę między skurczami, pilnował KTG, masował plecy, a po narodzinach robił zdjęcia Synusiowi <serduszka>

cyganka napisał/a:
jak tam sie sprawdzili tatusiowie?

Mój M powiedział, że to było dla niego wielkie, szczęśliwe przeżycie i cieszył się bardzo iż był z nami wtedy!

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-10-29, 15:56   

M. sprawdził się na 100% wystarczyło że trzymał mnie za rękę i już byłam spokojniejsza :) , pić dawał, gładził po głowie, więcej nie zdążył bo mały szybko się urodził :) no i zdjęcia i filmy nagrywał :)

Go$ 

Informacje:
Dołączyła 749 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-20, 14:47   

Mój M zawsze mówił że to będzie też jego dziecko więc on chce być przy porodzie, ale jak to się staje realne to stwierdził że on już nie chce i ja w sumie też nie chciałam nigdy, wolałabym mamę albo przyjaciółkę. Chociaż idealnym dla mnie rozwiązaniem byłoby gdyby ukochany był ze mną przez ta wszystkie skurcze i czekanie na pełne rozwarcie itd a już ta ostatnia faza to nie...czy jest w ogóle takie coś możliwe czy jak się zdecyduję że go nie chcę to od przyjazdu do szpitala będe sama??

Odpowiedz do tematu