REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Powiedz jak to jest...?
Autor Wiadomość
mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 668 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2009-11-19, 18:05   

słoneczko07 napisał/a:
Jeśli ktoś powie, ze nie bolało to na pewno nie był to poród

mo mnie nie bolalo bo spalam w narkozie - mialam cesarke, a cesarka to jednak jest porod ;P

turkus 

Informacje:
Dołączyła 233 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-12-12, 13:07   

mój poród 7 lat temu był dośc bolesny ale niezbyt długi bo 3h od przyjazdu do szpitala:)zastanawiam sie jak tym razem będzie... :roll:

fiksia77 

Informacje:
Dołączyła 182 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-31, 16:42   

Moja cesarka była koniecznością, bo córci naszej tętno zaczęło spadać. Narkozy nie było tylko jakieś wspomagane znieczulenie zewnątrzoponowe, bo zaczęliśmy naturalnie. Odczucia dziwne, tak jakby ktoś Ci w brzuchu mieszał. Nerwy są duże bo jesteś przytomna, a jednocześnie nie do końca wiesz co się dzieje i nic nie widzisz przez zasłonkę.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-31, 18:57   

U mnie też była cesarka, też z powodu słabnącego tętna - ale zanim się cokolwiek rozkręciło, max skurcze w KTG miałam na 40% = nie bolało.
No a w trakcie i po to już się leki przeciwbólowe dostaje ;)

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 344 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-31, 20:26   

mloda_mama, spalas jak robili ci cesarke bo ja mialam czesciowe znieczulenie od pasa w dol i normalnie lezalam i rozmawialam z anastezjologiem mnie nie uzypiali
U mnie bylo tak pare dni przed porodem bylam u ginekologa ktory po zbadaniu mnie poimformowal ze to juz czas na porod ze dziecko jestv juz gotowe do przyjscia na swiat i dal mi skierowanie do szpitala wiec na drugi dzien rano pamietam byl piatek pojechalismy do szpitala tam zrobili mi KTG i stwierdzili ze jeszcze poczekamy i kazali mi przyjechac w poniedzialek wiec przyjechalismy w poniedzialek i juz zostalam w szpitalu a we wtorek wzieli mnie na porodowke no i na stol bo mialam cesarke lekrz dal mi znieczylenie i rozmawial ze mna gdy wyciagneli maluszka z brzucha dowiedzialam sie ze to dziewczynka a nie chlopiec ktory mial byc zaczelismy sie smiac z tego bo ja nie wierzylam ze to dziewczynka i sie rozplakalam niestety R nie byl wtedy ze mna bo musial wyjechac ale na drugi dzien przyjechal byl w szoku tez jak dowiedzial sie ze to dziewczynka :-D

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 931 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-01-31, 20:43   

Ja też spalam jak miałam cesarkę bo już nie było czasu na częściowe znieczulenie . A przy drugiej dali znieczulenie w kręgosłup .
monikak, no to mieliście z mężem niespodziankę :lol:

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 344 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-01, 11:43   

Aneta, oj zebys wiedziala ze byla niespodzianka i to jaka choc ja w glebi duszy czulam ze to bedzie dziewczynka :-D

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 668 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2010-02-28, 12:27   

monikak napisał/a:
mloda_mama, spalas jak robili ci cesarke bo ja mialam czesciowe znieczulenie od pasa w dol i normalnie lezalam i rozmawialam z anastezjologiem mnie nie uzypiali

Aneta napisał/a:
Ja też spalam jak miałam cesarkę bo już nie było czasu na częściowe znieczulenie . A przy drugiej dali znieczulenie w kręgosłup

no dokladnie tak u mnie bylo jak u Anety. ja nie mialam normalnego porodu, nawet sie nie zaczal tylko nagle w domu dostalam krwotoku dziecko sie dusilo zabrali mnie karetka do szitala no to musiali szybko malego wyciagac z brzucha nie mieli czasu na celowanie w kregoslup zrobili tylko szybki zastrzyk (gaz na mnie nie dzialal)i juz spalam. ile - moze pol godziny to wszystko trwalo jak czaselam krwawic (a wlasciwie tryskac - tak to jest wlasciwe okreslenie) albo nawet nie. teraz juz nie wiem.
Aneta napisał/a:
monikak, no to mieliście z mężem niespodziankę :lol:

no niespodzianki sa najlepsze :d ale ja jednak wole wiedziec z gory co sie ma urodzic... hmm po co? no nie wiem, zeby np. rozowe rzeczy zgromadzic ;P

:)
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-03-01, 10:21   

mloda_mama napisał/a:
:) napisał/a:
Dla większości (chyba) to ta chwila gdy kładzą dziekco na brzuchu - ponoc najpiekniejsza chwila jaka mozna przezyć. Niestety mnie ta chwila ominęla. Bol przycmił wszystko.

ja tej chwili wcale nie mialam. i bardzo mnie to boli. nie moglam od razu zobaczyc mojego dziecka, nakarmic go, dotknac. dopiero kilkanascie godzin pozniej moglam ZOBACZYC przez pare minut mojego malego. jak wielka moze byc tesknota do kogos, kogo sie nigdy nie widzialo? ogromnie wielka. :-(

młoda
i ja tej chwili nie miałam. Polozyli mi Młodego na brzuchu, ale nie płakał, nie ruszł się, nie przyssał sie do piersi. Był zbyt wyczerpany porodem, pod wpływem leków.
mam zal do losu o to, ze nie przezyłam chwili wzruszenia gdy wyskoczył ze mnie. Ze ból i zmęczenie odebrało mi radość. Nie tak to miało wyglądać, nie tak wyobrażałam sobie tę chwile.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 976 dni temu

Profil:
Nastrój:
smutna

Wysłany: 2010-03-17, 16:26   

No to moze ja cos naskrobie, zanim zapomne jak to bylo :D

A wiec zaczelo sie w poniedzialek o 6 rano, od delikatnych boli jak na @ poszlam do lazienki troche krwawilam. Pobolewalo caly dzien. PO poludniu ustapilo, i sie wkurzylam ;-) bo juz mialam nadzieje ze sie zaczyna, a tu skurcze sobie poszly:( no ale kolo 22 wzielam prysznic i poszlam do lozka, wtedy zaczely sie "te" skurcze! Tego nie da sie pomylic, teraz sama moge to powiedziec ;-) lapalo w podbrzuszu, i tak sciskalo, narastajacy skurcz i twardnienie brzucha w tym momencie. Pierwsze pol godziny nawet nie zwracalam zbytnio uwagi, bo myslalam, ze zaraz znow przejdzie, ale nie przeszlo, wiec zaczelam patrzec na zegarek, i mierzylam odstepy miedzy skurczami. Byly rozlozone rowno po 5 min. czasami 3, czasami 2, czasami 6, 7.
No i tak lapalo, znow pojawiala sie krew, wiedzialam ze sie zaczyna ale nie moglam uwierzyc :D P. sie jeszcze troche zdrzemnal, ja tez probowalam ale jak lezalam bylo tylko gorzej, wiec chodzilam troche po domu, zasiadlam do komputera ;-) i o godz. 1 zadzwonilam do szpitala, bo trzeba zanim sie przyjedzie. Mialam wtedy zwiazc tabletke przeciwbolowa, i jak niec sie nie zmieni, to zadzwonic jeszcze raz za godzine. NIe pomoglo. Zadzwonilam znow, i zaproszono mnie na porodowke :) <hura>
Po godz. 3 podlaczyla mnie pod ktg, skurcze byly regularne, rozwarcie na 3, 4 cm. Chwile pozniej polezalam w wannie, nie wierzylam w cudowne moce wody, ale skurcze przestalam czuc :D wiec tak posiedzialam sobie chyba ze 40 min. rozwarcie bylo na 5, 6 cm. skurcze juz silniejsze, wdychalam sobie lustgas, po ktorym mialam glupawke :D przed godz. 8 zaczely sie bardzo bolesne i dluzsze skurcze, a przerw juz miedzy nimi praktycznie nie bylo, strasznie mnie bolalo. Wytrzymalam chyba ze 3 takie skurcze i wezwalam polozna, zeby dali znieczulenie w kregoslup. Przyszedl lekarz i dal zastrzyk, troche nieprzyjemne uczucie ale nie bylo bolesne! Bylam juz tak oglupiona tym gazem, jeszcze z jeden taki skurcz zlapal, a ja malo reki studentce nie zgniotlam, tak ja sciskalam ;-) kilka sekund pozniej, wszystko minelo jak reka odjal. Moglam wstac, pochodzic i przyspieszyc tym samym. Bo lezec jest gorzej, na stojaco glowka bardziej napierala. Przebili pecherz, odeszly wody, i zaczely sie parte. Trzy parte P. byl na sali, dalej nie wytrzymal, bo sam by chyba zaslabl ;-) Plus boli partych byl dla mnie tak, ze jak sie pojawialy to w chwili parcia bardzo czulam jakiego rodzaju ulge. Jak pzrestawalam to czulam jak dzidzia sie cofa, i to mnie przerazalo, bo przy kolejnych trzeba bylo znow od poczatku wypychac. ok. pol godziny trwaly te skurcze, a ja nie mialam sily rodzic, bylam senna, i tak piekielnie rozpychalo, ze mowilam, ze ja nie dam rady, w pewnym momencie chcialam sama uciskac brzuch :shock: zeby tylko sobie jakos ulzyc, ale to hih, nic nie dawalo ;-) chociaz wykrzyczalam sie za wszystkie czasy, a P. mowil, ze na korytarzu bylo tak samo slychac jak na sali, jedyne co, to nie patrzyl :lol: W koncu tak sie zawzielam, zlapalm sie tego lozka, i mowie, ze musze sie zebrac i urodzic juz! bo tylko to przyniesie ulge. Parlam i parlam, czulam jak tam wszystko sie przeciska, dotykalam sobie glowke jak wychodzila, i nagle pokazano mi czerwonego wygniecionego bobasa :mrgreen: dziewczyny, bol zapomnialam w jednej chwili ;-)
Pokazali ze to dziewczynka, polozyli mi ja na piersiach, przecielam pepowine, wpuscili P. na sale, jak go zobaczylam to nie wierzylam ze to ten sam facet, bo on taki niewrazliwy, a tu zaplakany wszedl na sale, dal buziaka, powiedzial ze bylam dzielna ale nie chcial jeszcze patrzec jak tam kolo mnie jeszcze "robia" i wyszedl. Pozniej lozysko, 3 malutkie szwy gdzies tam w srodku, i kupa slow chwaly od poloznych, ze tak dzielnie i szybko jak na pierwszy porod. Porod odbierala studentka, zszywala mnie tez ona ;-) bardzo sie ciesze ze na nia trafilam, bo tak przemila i pomocna, ze nie balam sie niczego.

Wspominam bardzo milo i emocjonalnie :D

Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 931 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-03-17, 18:18   

madzia, super się czyta o takim porodzie :-D A jak Ci zazdroszczę tej wanny i tego gazu :-D

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-03-17, 18:29   

Ja zazdroszczę całego przeżycia - super! :)

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 344 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-03-17, 19:37   

madzia, no to dzielna z ciebie kobitka brawo :-D ;* choć ja miałam cesarkę i nie wiem co to za ból ale wiem jedno ze jak zobaczy się mała kruszynkę to wszystko po za nia nie istnieje znika ból i zmęczenie :-D to wspaniale uczucie trzymac w ramionach swoje ukochane upragnione dziecko :-D

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 976 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-03-17, 21:07   

ja już pisałam, ale powtórzę, że można pozazdrościć takiego porodu. i zazdroszczę. wanna, gaz, znieczulenie. no i wszystko tak pozytywnie, bez komplikacji, gratuluję madziunia jeszcze raz i dzięki za kolejne chwile wzruszenia :)

asia21_87 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Ulcia
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-03-17, 21:48   

madziu, rzeczywiście tak jak pisałaś miałaś łatwy poród, gratulacje

a czy tam dają znieczulenie każdej która poprosi :?:

Odpowiedz do tematu