REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Pozycja do spania a zniekształcenie główki
Autor Wiadomość
Anuśka 
Szczęśliwa mamusia

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-01-01, 13:46   Pozycja do spania a zniekształcenie główki

W jakiej pozycji układacie dziecko do spania? Ja od pewnego czasu staram się synka kłaść na boku, aby miał zgrabną główkę, ale walczymy ze sobą, bo on strasznei nie lubi na boczku spać. Nawet jak juz zasnie i się przebudzi, to tak kombinuje aby się przekręcić, że w końcu i tak kładę go na pleckach. :-/

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-01-01, 15:19   Re: Pozycja do spania a zniekształcenie główki

ja do 4msc juniora kładłam na zmiane raz na lewej a raz na prawej stronie <zawstydzony> tak mi położna poradziła,żeby miał kształtną główke :mrgreen:

Biedronka160 
mama na etacie ;)

Informacje:
Dołączyła 777 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Patryk i Madzia
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-01-01, 18:02   

Moja ma z jednej strony główkę bardziej spłaszczoną. Ale nie da rady jej kłaść na boku bo się obraca na plecki. Jak ją czymś podeprę to wyje jakbym jej krzywdę robiła. Tak więc chyba pozostanie nam niekształtna główka :(

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1594 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2012-01-01, 18:12   

Kurcze wydaje mi się że ten temat już gdzieś jest bo pisałam kiedyś o główce Dominika .
U nas było tak że mały kładł głowę tylko na jednym boku . Głowa była tak krzywa że tylko usiąść i płakać . Lekarka kazała nam robić takie wałeczki po bokach główki żeby mały spał i leżał na drugim boku i plecach . Po tych wałeczkach głowa się trochę polepszyła ale tylko trochę . Jak mały zaczął siadać i sam zaczął obracać głowę to ona sama wróciła do normalności .
Biedronka160, podkładaj małej pod plecki kocyk czy jaśki żeby chociaż troszkę poleżała na boczku . I nie martw się jak mała zacznie siadać to główka będzie się prostować . Tylko musisz troszkę z nią poćwiczyć te leżenie na boczku .

Sabina 

Informacje:
Dołączyła 610 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-01-02, 17:30   

Aneta, chyba mi pisałaś ;-)
Ja też niedawno panikowałam, że moja Mała ma spłaszczoną główkę :roll: Ale na szczęście teraz jest piękna i kształtna. Jak Milenka była malutka podkładałam jej wałeczki z pieluszek, potem była za silna i sama je odsuwała głową - ale trochę pomogło :mrgreen: Potem zaczęła więcej główką ruszać, już nie leży cały czas i samo się naprawiło :mrgreen:
Biedronka160, u dziewczynki to nie problem - pod włoskami i tak nie bedzie widać :-> A Madzi wszystko się wyrówna - zobaczysz :-D

ewelcia1987 

Informacje:
Dołączyła 876 dni temu

Profil:
Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2012-01-02, 18:58   

Moja Martynka też miała głowkę podobnie jak u Milenki Sabinki spłaszczoną po bokach, a z tyłu takąś mocno odstającą. Ja jej nic nie podkładałam mimo że spała na bokach jak na złość, ale teraz sama śpi sobie na prosto , poza tym te ciemiączka już zarastają i kształt się zmienia i jest już prawie równiutko :-)

karmen85 
nasz skarb juz jest

Informacje:
Dołączyła 595 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maksymilian Piotr
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-01-02, 20:52   

Anuśka napisał/a:
ale walczymy ze sobą, bo on strasznei nie lubi na boczku spać

Ja Maksymilianka kladlam na poczatku na zmiane na jednym i drugim boczku (tylko nie pamietam do jakiego wieku <bezradny> ) pozniej bylo podobnie jak u ciebie ale nie walczylam z nim po prostu jak sie obrocil to spal tak jak chcial i nie bylo problemu do tej pory z glowka i nie ma. teraz sam sie przewraca na boczki kiedy chce wiec juz sie samo wyrownuje :lol:

Anuśka 
Szczęśliwa mamusia

Informacje:
Dołączyła 369 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-01-06, 10:29   

karmen85 napisał/a:
jak sie obrocil to spal tak jak chcial

Szymek jak się przekręci, to ja też go już nie obracam, bo inaczej go obudzę, ale w dzień staram się usypiać go na boczkach -raz jednym raz drugim.
A poza tym,jak byliśmy u okulistki, to powiedziała, że mały ma asymetryczną twarzyczkę, bo częściej leży na jednym boczku. Więc teraz częściej kłade go na tym drugim...... idzie zwariowac :)

Odpowiedz do tematu