REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2009-05-20, 20:43
Tytuł: Pozycje przy karmieniu piersia
Autor Wiadomość
angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1420 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-23, 17:56   Pozycje przy karmieniu piersia

Do mamusiek,ktore juz mialy okazje karmic maluszki piersia i do tych przyszlych mamusiek,ktore o tym juz mysla,jaka pozycja najlepsza do karmienia?
Wyczytalam,ze sa cztery podstawowe pozycje:

1.Pozycja krzyzowa - "Wielu mamom bardziej odpowiada pozycja krzyżowa niż klasyczna. Jest ona również bardzo wygodna. A przydaje się szczególnie wtedy, jeśli malec jest niespokojny; możesz go wówczas lekko podtrzymać ręką."

2.Pozycja spod pachy - "Idealna, jeśli masz bliźniaki (w ten sposób jednocześnie uda ci się nakarmić obydwu). Taka pozycja szczególnie przydaje się, jeśli maluszek nie chce pić z jednej piersi, np. lewej. Może się tak zdarzyć, gdy mniej pewnie podtrzymujesz go lewą ręką. Dzięki tej pozycji nakarmisz smyka także z tej „nielubianej” przez niego piersi "

3. Pozycja kolyskowa - "Niemal zawsze. W tej pozycji będzie ci bardzo wygodnie karmić malca"

4. Pozycja lezaca - "W takiej pozycji będzie ci wygodnie karmić malucha po porodzie (przy siedzeniu może cię boleć krocze). Jest ona też idealna w nocy (będziesz mogła się jednocześnie zdrzemnąć)."

Jak jest/bylo w waszym przypadku?
Ktora pozycja byla najwygodniejsza dla was?

Cytaty i obrazki ze strony: babyonline

p. krzyzowa.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 18,34 KB

p. spod pachy.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 18,18 KB

p. kolyskowa.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 22,04 KB

p. lezaca.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 14,54 KB

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-03-23, 22:33   

w dzień tylko kołyskowa
w nocy coraz częściej leżąca. i w niej zdarza mi się przysnąć i Krzysiu przy cycu bywa po 40, 50 minut ;-)

iza197575 

Informacje:
Dołączyła 1394 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-24, 10:33   

Ja karmilam Matiego w pozycji leżącej,chcialam bardzo tez karmic w pozycji kolyskowej,ale jakos mi nie wychodzilo bo bylam bardzo obolala a drugi minus tego to byl,ze mialam nie za duze cycole.Moze przy drugiej ciązy,bedzie inaczej :-)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1420 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-24, 13:17   

Madzia81 napisał/a:
w dzień tylko kołyskowa
najczesciej wlasnie sie z ta pozycja spotykalam i szczerze mowiac nie wiedzialam wczesniej o pozycji krzyzowej czy spod pachy :-P

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-03-30, 12:15   

czy to prawda ze przy karmieniu piersią dziekco sie nie zapowietrza i nie trzeba go odbeknąć?

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1595 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-30, 13:48   

Ala ja za każdym razem trzymałam dziecko aż mu się odbiło . Czasami to trwało dłużej a czasami krócej ale trzymałam do odbicia . Wydaje mi się że też dzięki temu mały nie miał problemów z brzuszkiem . A czy się nie zapowietrza to nie wiem ale chyba zawsze nałyka się trochę powietrza - przynajmniej tak mi się wydaję .

iza197575 

Informacje:
Dołączyła 1394 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-30, 14:22   

Ja tez zawsze po jedzeniu,trzymalam malego do odbicia :-) wlasnie dobrze jest jak dziecku sie odbije,lepiej brzusio pracuje :-) moj tez nie mial problemow z brzuszkiem.

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1420 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-30, 21:27   

:) napisał/a:
czy to prawda ze przy karmieniu piersią dziekco sie nie zapowietrza i nie trzeba go odbeknąć?
ja czytalam,ze sie zapowietrza i ze dobrze jest pozwolic aby dziecku sie "odbeklo" zanim przystawimy je do drugiej piersi (jesli "uzywamy" dwoch piersi w trakcie karmienia )

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-07, 23:06   

ja zawsze czekam az odbeknie , bo inaczej ulewa mu sie , dostaje czkawki itd . To bzdura ze przy karmieniu piersia nie trzeba... ;-)
A odnosnie pozycji to kolyskowa najczesciej...

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-04-08, 08:53   

a jaka jest roznica miedzy kolyskowa a krzyzowa? bo ja zauwazylam tylko taka ze dziecko trzyma sie inna reka? a klasyczna to jaka jest? ja myslalam ze podobna to tych obu ;-)

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-08, 10:06   

Krzyzowa stosowalam na samym poczatku , jak tylko Patrys sie urodzil , jak mial jeszcze mala glowke i nie umial dobrze wziac piersi... polozna mi tak poradzila, potem juz normalnie . A odnosnie kolyskowej itd , polozna powiedziala mi zeby nie przytrzymywac reka piersi ( tak jak jest na obrazku ) , tylko przystawic dzidzi buzie do piersi i to on ma sam sobie zlapac ... No i rzeczywiscie u mnie to sie sprawdzilo , jak przestalam przytrzymywac jest o niebo lepiej.

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-04-08, 20:22   

no mi tez wydalo sie to trzymanie piersi troche dziwne. wg mnie to dziecko normalnie powinno pic z luznej piersi, zreszta jak tak sie karmi dluzszy czas to reka moze odpasc chyba ;P

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-10, 11:26   

Wiesz , jak komu wygodnie, dzidzie trzeba podtrzymywac , z reszta poradzi sobie sam...
A moj ostatnio cuda wyczynia jakies, jako ze jest na etapie ciaglego siadania to jedzac , probuje siadac z cyckiem w buzi i takie rozne, ani chwili nie umie ulezec spokojnie! A jak je to reka sobie wyrywa piers ,a potem sie wkurza i tak w kolko, ciagle mnie tez szczypie okropnie , momentami juz mam dosyc tego karmienia ! :-D , ale powiedzialam sobie ze conajmniej rok bedzie karmiony... hehe , zastanawiam sie co bedzie za te kilka miesiacy , co bedzie wyczynial ! :lol:

ps . tak wogole sorry , ze ja nigdy nie pisze z polskimi znakami , ale niestety nie moge, taka mam karte graficzna czy cos, nic nie moge z tym zrobic :-/

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-04-11, 16:58   

no to trafil Ci sie maly lobuz ;-) on juz ma 5 miesiecy? no to nawet nie jestes w polowie drogi do konca karmienia :-P ale dasz rade :)
ja sie nie gniewam, ze piszesz bez polskich znakow, bo sama tak pisze :-P

latarniczka 

Informacje:
Dołączyła 1051 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-07-08, 19:42   

ja właściwie od początku karmię w pozycji kołyskowej. Z tym przytrzymywaniem piersi ręką to u nas tak uczyła doradca laktacyjny w szpitalu- przytrzymać ale nie ściskać. Pod koniec jak już dziecku trudniej leci to można mu trochę pomóc i przepchnąć palcami pokarm. Pozycja leżąca u nas była równa wymiotom bo mały się najadł a potem nie mogło mu się odbić i wszystko wracało buzia z powrotem :/

Odpowiedz do tematu