Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1313 dni temu Posty: 1825
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-03-23, 17:56 Pozycje przy karmieniu piersia
Do mamusiek,ktore juz mialy okazje karmic maluszki piersia i do tych przyszlych mamusiek,ktore o tym juz mysla,jaka pozycja najlepsza do karmienia?
Wyczytalam,ze sa cztery podstawowe pozycje:
1.Pozycja krzyzowa - "Wielu mamom bardziej odpowiada pozycja krzyżowa niż klasyczna. Jest ona również bardzo wygodna. A przydaje się szczególnie wtedy, jeśli malec jest niespokojny; możesz go wówczas lekko podtrzymać ręką."
2.Pozycja spod pachy - "Idealna, jeśli masz bliźniaki (w ten sposób jednocześnie uda ci się nakarmić obydwu). Taka pozycja szczególnie przydaje się, jeśli maluszek nie chce pić z jednej piersi, np. lewej. Może się tak zdarzyć, gdy mniej pewnie podtrzymujesz go lewą ręką. Dzięki tej pozycji nakarmisz smyka także z tej „nielubianej” przez niego piersi "
3. Pozycja kolyskowa - "Niemal zawsze. W tej pozycji będzie ci bardzo wygodnie karmić malca"
4. Pozycja lezaca - "W takiej pozycji będzie ci wygodnie karmić malucha po porodzie (przy siedzeniu może cię boleć krocze). Jest ona też idealna w nocy (będziesz mogła się jednocześnie zdrzemnąć)."
Jak jest/bylo w waszym przypadku?
Ktora pozycja byla najwygodniejsza dla was?
Informacje: Wiek: 36 Dołączyła 1287 dni temu Posty: 284 Skąd: łódz
Profil: Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
Wysłany: 2009-03-24, 10:33
Ja karmilam Matiego w pozycji leżącej,chcialam bardzo tez karmic w pozycji kolyskowej,ale jakos mi nie wychodzilo bo bylam bardzo obolala a drugi minus tego to byl,ze mialam nie za duze cycole.Moze przy drugiej ciązy,bedzie inaczej
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1488 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-03-30, 12:48
Ala ja za każdym razem trzymałam dziecko aż mu się odbiło . Czasami to trwało dłużej a czasami krócej ale trzymałam do odbicia . Wydaje mi się że też dzięki temu mały nie miał problemów z brzuszkiem . A czy się nie zapowietrza to nie wiem ale chyba zawsze nałyka się trochę powietrza - przynajmniej tak mi się wydaję .
Informacje: Wiek: 36 Dołączyła 1287 dni temu Posty: 284 Skąd: łódz
Profil: Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
Wysłany: 2009-03-30, 13:22
Ja tez zawsze po jedzeniu,trzymalam malego do odbicia wlasnie dobrze jest jak dziecku sie odbije,lepiej brzusio pracuje moj tez nie mial problemow z brzuszkiem.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1313 dni temu Posty: 1825
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-03-30, 20:27
:) napisał/a:
czy to prawda ze przy karmieniu piersią dziekco sie nie zapowietrza i nie trzeba go odbeknąć?
ja czytalam,ze sie zapowietrza i ze dobrze jest pozwolic aby dziecku sie "odbeklo" zanim przystawimy je do drugiej piersi (jesli "uzywamy" dwoch piersi w trakcie karmienia )
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1286 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-07, 22:06
ja zawsze czekam az odbeknie , bo inaczej ulewa mu sie , dostaje czkawki itd . To bzdura ze przy karmieniu piersia nie trzeba...
A odnosnie pozycji to kolyskowa najczesciej...
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1224 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-08, 07:53
a jaka jest roznica miedzy kolyskowa a krzyzowa? bo ja zauwazylam tylko taka ze dziecko trzyma sie inna reka? a klasyczna to jaka jest? ja myslalam ze podobna to tych obu
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-08, 09:06
Krzyzowa stosowalam na samym poczatku , jak tylko Patrys sie urodzil , jak mial jeszcze mala glowke i nie umial dobrze wziac piersi... polozna mi tak poradzila, potem juz normalnie . A odnosnie kolyskowej itd , polozna powiedziala mi zeby nie przytrzymywac reka piersi ( tak jak jest na obrazku ) , tylko przystawic dzidzi buzie do piersi i to on ma sam sobie zlapac ... No i rzeczywiscie u mnie to sie sprawdzilo , jak przestalam przytrzymywac jest o niebo lepiej.
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-08, 19:22
no mi tez wydalo sie to trzymanie piersi troche dziwne. wg mnie to dziecko normalnie powinno pic z luznej piersi, zreszta jak tak sie karmi dluzszy czas to reka moze odpasc chyba
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-10, 10:26
Wiesz , jak komu wygodnie, dzidzie trzeba podtrzymywac , z reszta poradzi sobie sam...
A moj ostatnio cuda wyczynia jakies, jako ze jest na etapie ciaglego siadania to jedzac , probuje siadac z cyckiem w buzi i takie rozne, ani chwili nie umie ulezec spokojnie! A jak je to reka sobie wyrywa piers ,a potem sie wkurza i tak w kolko, ciagle mnie tez szczypie okropnie , momentami juz mam dosyc tego karmienia ! , ale powiedzialam sobie ze conajmniej rok bedzie karmiony... hehe , zastanawiam sie co bedzie za te kilka miesiacy , co bedzie wyczynial !
ps . tak wogole sorry , ze ja nigdy nie pisze z polskimi znakami , ale niestety nie moge, taka mam karte graficzna czy cos, nic nie moge z tym zrobic
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-11, 15:58
no to trafil Ci sie maly lobuz on juz ma 5 miesiecy? no to nawet nie jestes w polowie drogi do konca karmienia ale dasz rade
ja sie nie gniewam, ze piszesz bez polskich znakow, bo sama tak pisze
Informacje: Dołączyła 944 dni temu Posty: 41 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Profil:
Wysłany: 2009-07-08, 18:42
ja właściwie od początku karmię w pozycji kołyskowej. Z tym przytrzymywaniem piersi ręką to u nas tak uczyła doradca laktacyjny w szpitalu- przytrzymać ale nie ściskać. Pod koniec jak już dziecku trudniej leci to można mu trochę pomóc i przepchnąć palcami pokarm. Pozycja leżąca u nas była równa wymiotom bo mały się najadł a potem nie mogło mu się odbić i wszystko wracało buzia z powrotem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum