REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2009-05-20, 20:43
Tytuł: Pozycje przy karmieniu piersia
Autor Wiadomość
angik1683 

Informacje:
Dołączyła 756 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-23, 17:56   Pozycje przy karmieniu piersia

Do mamusiek,ktore juz mialy okazje karmic maluszki piersia i do tych przyszlych mamusiek,ktore o tym juz mysla,jaka pozycja najlepsza do karmienia?
Wyczytalam,ze sa cztery podstawowe pozycje:

1.Pozycja krzyzowa - "Wielu mamom bardziej odpowiada pozycja krzyżowa niż klasyczna. Jest ona również bardzo wygodna. A przydaje się szczególnie wtedy, jeśli malec jest niespokojny; możesz go wówczas lekko podtrzymać ręką."

2.Pozycja spod pachy - "Idealna, jeśli masz bliźniaki (w ten sposób jednocześnie uda ci się nakarmić obydwu). Taka pozycja szczególnie przydaje się, jeśli maluszek nie chce pić z jednej piersi, np. lewej. Może się tak zdarzyć, gdy mniej pewnie podtrzymujesz go lewą ręką. Dzięki tej pozycji nakarmisz smyka także z tej „nielubianej” przez niego piersi "

3. Pozycja kolyskowa - "Niemal zawsze. W tej pozycji będzie ci bardzo wygodnie karmić malca"

4. Pozycja lezaca - "W takiej pozycji będzie ci wygodnie karmić malucha po porodzie (przy siedzeniu może cię boleć krocze). Jest ona też idealna w nocy (będziesz mogła się jednocześnie zdrzemnąć)."

Jak jest/bylo w waszym przypadku?
Ktora pozycja byla najwygodniejsza dla was?

Cytaty i obrazki ze strony: babyonline

p. krzyzowa.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 18,34 KB

p. spod pachy.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 18,18 KB

p. kolyskowa.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 22,04 KB

p. lezaca.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 14,54 KB

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 976 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2009-03-23, 22:33   

w dzień tylko kołyskowa
w nocy coraz częściej leżąca. i w niej zdarza mi się przysnąć i Krzysiu przy cycu bywa po 40, 50 minut ;-)

iza197575 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-24, 10:33   

Ja karmilam Matiego w pozycji leżącej,chcialam bardzo tez karmic w pozycji kolyskowej,ale jakos mi nie wychodzilo bo bylam bardzo obolala a drugi minus tego to byl,ze mialam nie za duze cycole.Moze przy drugiej ciązy,bedzie inaczej :-)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 756 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-24, 13:17   

Madzia81 napisał/a:
w dzień tylko kołyskowa
najczesciej wlasnie sie z ta pozycja spotykalam i szczerze mowiac nie wiedzialam wczesniej o pozycji krzyzowej czy spod pachy :-P

:) 
mamunia Szymunia

Informacje:
Dołączyła 732 dni temu

Profil:
Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2009-03-30, 12:15   

czy to prawda ze przy karmieniu piersią dziekco sie nie zapowietrza i nie trzeba go odbeknąć?

Lepiej żeby mnie nienawidzili taką, jaka jestem, niż kochali kogoś
kim nigdy nie będę

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 931 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-30, 13:48   

Ala ja za każdym razem trzymałam dziecko aż mu się odbiło . Czasami to trwało dłużej a czasami krócej ale trzymałam do odbicia . Wydaje mi się że też dzięki temu mały nie miał problemów z brzuszkiem . A czy się nie zapowietrza to nie wiem ale chyba zawsze nałyka się trochę powietrza - przynajmniej tak mi się wydaję .

iza197575 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-03-30, 14:22   

Ja tez zawsze po jedzeniu,trzymalam malego do odbicia :-) wlasnie dobrze jest jak dziecku sie odbije,lepiej brzusio pracuje :-) moj tez nie mial problemow z brzuszkiem.

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 756 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-03-30, 21:27   

:) napisał/a:
czy to prawda ze przy karmieniu piersią dziekco sie nie zapowietrza i nie trzeba go odbeknąć?
ja czytalam,ze sie zapowietrza i ze dobrze jest pozwolic aby dziecku sie "odbeklo" zanim przystawimy je do drugiej piersi (jesli "uzywamy" dwoch piersi w trakcie karmienia )

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-07, 23:06   

ja zawsze czekam az odbeknie , bo inaczej ulewa mu sie , dostaje czkawki itd . To bzdura ze przy karmieniu piersia nie trzeba... ;-)
A odnosnie pozycji to kolyskowa najczesciej...

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 668 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2009-04-08, 08:53   

a jaka jest roznica miedzy kolyskowa a krzyzowa? bo ja zauwazylam tylko taka ze dziecko trzyma sie inna reka? a klasyczna to jaka jest? ja myslalam ze podobna to tych obu ;-)

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-08, 10:06   

Krzyzowa stosowalam na samym poczatku , jak tylko Patrys sie urodzil , jak mial jeszcze mala glowke i nie umial dobrze wziac piersi... polozna mi tak poradzila, potem juz normalnie . A odnosnie kolyskowej itd , polozna powiedziala mi zeby nie przytrzymywac reka piersi ( tak jak jest na obrazku ) , tylko przystawic dzidzi buzie do piersi i to on ma sam sobie zlapac ... No i rzeczywiscie u mnie to sie sprawdzilo , jak przestalam przytrzymywac jest o niebo lepiej.

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 668 dni temu

Profil:
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2009-04-08, 20:22   

no mi tez wydalo sie to trzymanie piersi troche dziwne. wg mnie to dziecko normalnie powinno pic z luznej piersi, zreszta jak tak sie karmi dluzszy czas to reka moze odpasc chyba ;P

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 730 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-04-10, 11:26   

Wiesz , jak komu wygodnie, dzidzie trzeba podtrzymywac , z reszta poradzi sobie sam...
A moj ostatnio cuda wyczynia jakies, jako ze jest na etapie ciaglego siadania to jedzac , probuje siadac z cyckiem w buzi i takie rozne, ani chwili nie umie ulezec spokojnie! A jak je to reka sobie wyrywa piers ,a potem sie wkurza i tak w kolko, ciagle mnie tez szczypie okropnie , momentami juz mam dosyc tego karmienia ! :-D , ale powiedzialam sobie ze conajmniej rok bedzie karmiony... hehe , zastanawiam sie co bedzie za te kilka miesiacy , co bedzie wyczynial ! :lol:

ps . tak wogole sorry , ze ja nigdy nie pisze z polskimi znakami , ale niestety nie moge, taka mam karte graficzna czy cos, nic nie moge z tym zrobic :-/

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 668 dni temu

Profil:
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2009-04-11, 16:58   

no to trafil Ci sie maly lobuz ;-) on juz ma 5 miesiecy? no to nawet nie jestes w polowie drogi do konca karmienia :-P ale dasz rade :)
ja sie nie gniewam, ze piszesz bez polskich znakow, bo sama tak pisze :-P

latarniczka 

Informacje:
Dołączyła 387 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-07-08, 19:42   

ja właściwie od początku karmię w pozycji kołyskowej. Z tym przytrzymywaniem piersi ręką to u nas tak uczyła doradca laktacyjny w szpitalu- przytrzymać ale nie ściskać. Pod koniec jak już dziecku trudniej leci to można mu trochę pomóc i przepchnąć palcami pokarm. Pozycja leżąca u nas była równa wymiotom bo mały się najadł a potem nie mogło mu się odbić i wszystko wracało buzia z powrotem :/

Odpowiedz do tematu