REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Prawa ciężarnych
Autor Wiadomość
Phalaenopsis 

Informacje:
Dołączyła 654 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-04-07, 22:06   

Dziewczynki a jeśli mieszkam z mężem, mamą i niepełnoletnią siostrą a zarabia tylko małż i ja to dzielimy na4 + dzidziuś, czy tylko ja, mąż i dzidziuś? Chodzi mi o ten zasiłek wychowawczy. I na urlop trzeba iść zaraz po skończeniu macierzyńskiego, czy można później? Np wrócić na kilka miesięcy do pracy a później iść na wychowawczy?

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-04-07, 22:18   

To znaczy tak w zasiłkach nikt mnie nie pytał o resztę rodziny, kazali przynieść dochody moje i ojca dziecka lub orzeczenie z sądu o alimentach. Także wątpię, że to przejdzie. Na wychowawczy możesz pójść kiedy chcesz jednak należy go wykorzystać nie później niż do ukończenia przez dziecko 4r.ż.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Anusia1584 

Informacje:
Dołączyła 427 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-04-07, 22:34   

Sabina wytłumacz mi to proszę:
To znaczy, że zanim dostaniesz zasiłek oni wyliczą Ci dochód za cały ubiegły rok :-P A czy Wam będzie się on należeć to zależy od wszystkich Waszych dochodów :) [/quote]

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-04-07, 22:51   

Ja nie Sabina ale wygląda to tak, że musisz dostarczyć z US zaświadczenie Twoje i małżonka o dochodach za cały rok ubiegły. Kwotę sumują dzielą przez ilość członków rodziny (czyli Ty, małż plus dzieci) oraz dzielą przez dwanaście żeby wyliczyć średni dochód na osobę w miesiącu. Jeżeli przekroczycie ustawową kwotę to zasiłku nie otrzymasz-wychowawczy będzie niepłatny. I tak jak pisałam kolejny myk, po miesiącu na niepłatnym wychowawczym przelicza się dochód jeszcze raz z tym, że Twojego dochodu się już nie uwzględnia, bo liczony jest jako dochód utracony. Wówczas tylko pensja małża jest dzielona przez liczbę członków rodziny, przez dwanaście i wychodzi znów średni miesięczny dochód na osobę.
Na ogól wygląda to tak, że jeśli wasz miesięczny dochód przekracza wspólnie 1500zł na rękę to o zasiłku na wychowawczym możesz zapomnieć.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Anusia1584 

Informacje:
Dołączyła 427 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-04-07, 23:23   

LeeLoo napisał/a:
Na ogól wygląda to tak, że jeśli wasz miesięczny dochód przekracza wspólnie 1500zł na rękę to o zasiłku na wychowawczym możesz zapomnieć.

Ale w takiej sytuacji mogę spróbować po miesiącu bezpłatnego wychowawczego i wtedy dostanę. Czy znowu coś pomieszałam?

malami 

Informacje:
Dołączyła 841 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-04-08, 08:33   

Anusia1584, masz macierzynski, konczy Ci się, jesteś na urlopie wychowawczy i nie biegniesz od razu z dokumentami tylko po miesiącu, Ty już nie masz dochodu, tylko mąż i automatycznie średnia jest mniejsza

Anusia1584 

Informacje:
Dołączyła 427 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-04-08, 10:30   

Dzięki za cierpliwość do mnie i moich pytań.
Powiem szczerze, ze teraz mam lekki dylemat. Bo ta dodatkowa kaska na pewno by nam się przydała. Ale to wiąże się z odłożeniem starań do przyszłego roku. A i tak nie mam pewności, że miałabym ten wychowawczy.
Czemu to wszystko jest takie skomplikowane...

marcycha66 

Informacje:
Dołączyła 438 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Basia
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-04-10, 11:20   

Dziewczyny mam problem i mam nadzieje że mi pomożecie. Szukam odpowiedzi w necie ale są one sprzeczne. Otóż chodzi mi o to żę mam umowę o pracę na czas określony która kończy mi się w grudniu 2012 pracuje od 5 lat i jest to moja druga umowa. Moje pytanie brzmi: czy szef może mnie zwolnić przed zakończeniem 3 miesiąca? Bo nie wiem czy mam mu powiedzieć o ciąży już teraz - 9 tydzień czy czekać w ukryciu di 12 tygodnia. Proszę odpowiedzcie mi :->

Odpowiedz do tematu