REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Prawa ciężarnych
Autor Wiadomość
Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-02-08, 16:50   Prawa ciężarnych

W związku z prośbą Madzi - bo nie znalazłam odpowiedniego tematu...
Jeśli jest proszę o przeniesienie :oops:

LeeLoo napisał/a:
A czy na tym etapie lekarz może mi juz napisac zaświadczenie o ciąży dla pracodawcy?

Ma już potwierdzenie ciąży w postaci bHCG więc może.

słoneczko07 napisał/a:
A po co ci tak wczesnie zaświadczenie ? masz czas do końca 12 tc aby go o tym poinformować

Ukończony 12 tydz. ciąży dotyczy tylko przedłużania umów na czas określony i próbny.

Nie ma obowiązku informować pracodawcy, dopóki sie nie chce skorzystać z jakichś praw lub pracodawca widząc brzuch sam nie wyśle na badania do lek. medycyny pracy.
Lekarzowi med. pracy trzeba powiedzieć, ale on - póki nie ma konieczności dostosowywania stanowiska pracy - też nie może nic powiedzieć o ciąży.

Informowanie pracodawcy zależy głównie od stosunków panujących w pracy.

LeeLoo napisał/a:
Pracuję przy kompie 8h więc potrzebuję zaświadczenie o ciąży jak najszybciej. Zresztą w myśl nowej ustawy można przebywac na ciążowym zwolnieniu 270dni i chciałabym bez stresów odrazu pójśc na zwolnienie.

Praca przy komputerze nie jest podstawą do zwolnienia.
Musi być "niezdolność do pracy spowodowana chorobą" - a sama ciążą chorobą nie jest i nie powoduje niezdolności do pracy. ZUS zaczął tego pilnować od zeszłego roku, a w razie stwierdzenia braku podstaw wystawienia zwolnienia może zabrać nawet całość wypłaconego zasiłku (tzn jak po 4 mc stwierdzą, że się nie należało, to trzeba oddać za te 4 mc)

Praca przy komputerze ponad 4 godz to konieczność zmiany stanowiska pracy - i leży po stronie pracodawcy (Art 179 Kodeksu Pracy). Jak nie ma innego stanowiska - może po 4 h zwolnić ja do domu albo całkiem zwolnić z obowiązku świadczenia pracy; z zachowaniem pełnego wynagrodzenia.
Oczywiście pracodawcom to nie w smak i próbują straszyć kobiety, żeby szły na zwolnienia.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-02-09, 19:44   

Tak ale w momencie dostarczenia zaświadczenia o ciąży pracodawca ma obowiązek zmienić rozkład moich zajęć tak abym w ciągu dnia pracowała max 4h przed monitorem.
Kwestia druga mam umowę czasową, która kończy mi się w czerwcu, kwestia trzecia spodziewam się lada dzień wypowiedzenia. Kwestia czwarta wiem, że charakteru mojej pracy nie można zmienić tak abym pracowała max 4h w związku z czym wszystkie kobiety w naszej firmie dostają zwolnienia od pierwszych tygodni ciąży.
28.09.2010r. g.19:12, 3770g, 54cm

Kochani prosimy o Wasz 1% podatku na rehabilitację Wiktorka:
Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215
Z dopiskiem "Dla Wiktora Kabały"

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-02-09, 20:35   

Co do zmiany rozkładu, ochrony przed wypowiedzeniem, przedłużenie umowy itp - to wszystko Ci sie należy.
Ale zwolnienie lekarskie z powodu braku możliwości skrócenia dnia pracy - oficjalnie nie. Oficjalnie szef Ci powinien płacić za siedzenie w domu, jeśli nie umie Ci znaleźć bezpiecznego zajęcia.
Przypilnuj sobie tego, żeby mieć w karcie coś więcej wpisane, inaczej się przyczepią, jeśliby na Ciebie padła kontrola.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-02-09, 20:46   

To akurat wiem. A powiem mu, że ciśnienie mam wysoki (bo takie mam zawsze), dręczą mnie dolegliwości typu zmiany nastroju ciągle jestem zmęczona, zasypiam przed monitorem, muli mnie itp. to na pewno da. A przede wszystkim powiem, że zaledwie pod koniec listopada miałam usuwaną nadżerkę szyjki macicy i formalnie do końca maja powinnam w ciążę nie zachodzić. Ale przychodnia do której chodzę to przychodnia pracownicza i wszystkie babki bez problemu dostają zwolnienia.
Co do tych umów czasowych to pewna nie jestem, ale jeśli umowę mam do końca czerwca, a oni dajmy na to z zachowaniem kresu wypowiedzenia wlepia mi wypowiedzenie w ten piątek i ja dostarczę im w następnym tygodniu zaświadczenie o ciąży to muszą mnie przywrócić do pracy spowrotem prawda?

Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-02-09, 20:51   

Aha :)

Tak, musieliby cofnąć wypowiedzenie. Nie wolno zwolnic ciężarnej, niezależnie od wieku ciąży - no chyba, że dyscyplinarnie albo zakład bankrutuje (ale w tym ostatnim przypadku dostaje się zasiłek z ZUSu do znalezienia nowej pracy/porodu).

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-02-09, 21:49   

To chwała Ci za dobre wieści, bo się bałam już. Wiem tylko, że umowa nie musi ulegnąć przedłużeniu jeśli koniec przypada przed końcem 3miesiąca ciąży, co mi nie grozi. Więc jak mi dadzą wypowiedzenie to powiem im, że nie przyjmuję, bo jestem w ciąży a zaświadczenie przyniosę po najbliższej wizycie :mrgreen:

Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-02-09, 23:19   

Zgadza się, przedłużanie dotyczy umów zawartych na ponad miesiąc, nie na zastępstwo i kończących się po ukończeniu 12 tygodnia ciąży, liczonego z terminu ostatniej miesiączki.
I przedłuża się "do dnia porodu" - bez określania, kiedy to nastąpi.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-06-28, 17:42   

Dziewczyny niby ja w kadrach pracowałam, ale mam problem.
Dostałam drugą umowę na czas określony. W myśl kodeksu taka umowa automatycznie staje się umową na czas nieokreślony. Jednak jest ta ustawa antykryzysowa... Jak ona się do tego ma, jakich pracodawców dotyczy, bo wiem, że są pewne wykluczenia.
Pls help.

Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-28, 18:12   

O ile wiem, dopiero trzecia umowa staje się automatycznie umową na czas nieokreślony - o ile pracodawca nie powołuje się na ustawę antykryzysową, a akurat ten zapis moze zastosować każdy pracodawca.
Ograniczenie jest tylko takie, ze od 22.08.2009 można umowy na czas określony zawierać na łącznie 24 miesiące, a potem (czyli najwczesniej od 21.08.2011) musi być już na stałe.

LeeLoo
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-06-28, 18:25   

No tak ale ja miałam najpierw umowę na okres próbny, później na czas określony i teraz znów na czas określony. Już sama z tym wszystkim zbaraniałam.

LeeLoo
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-06-28, 19:11   

Eee wszystko już wiem chyba i ta umowa na okres próbny nie wlicza się do tego.
Bez sensu trochę mnie urządzili, bo macierzyński będę miała w zależności od dnia porodu albo do początku albo do końca lutego. Później muszę wykorzystać urlop za ten rok (tj. 18dni, które mi zostało+2dni na dziecko czyli dni 20) co w sumie spowoduje, że będę miała możliwość powrotu do pracy na kilka dni. Tam będzie czekać na mnie nowe kierownictwo, które zapewne nie zatrudni dalej osoby, której nie zna i nie ma okazji sprawdzić jak ona pracuje. Normalnie śmieszne to dla mnie jest. Nawet jakbym chciała coś przeciągnąć wychowawczym to się nie da, bo to umowa czasowa, więc wychowawczy tylko na kilka dni... Nie rozumie dlaczego tak się stało. No ale miłe to, że będę ich pracownikiem nie tylko do dnia porodu, ale prawie do końca macierzyńskiego :mrgreen:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-06-28, 20:53   

Dojdzie Ci jeszcze urlop za 2011... cóż, tak bywa z pracą... ale ważne, że jest :)

LeeLoo
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-07-02, 19:13   

Mam nadzieję, że da się urlop wyminąć i od razu pobiec na wychowawczy bez wykorzystywania urlopu za 2010 i 2011. Dowiedziałam się, że po minimum miesiącu na wychowawczym dochód za poprzedni rok się zeruje i należy się drugie becikowe oraz zasiłek rodzinny.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-07-02, 19:42   

A czemu nie chcesz urlopu wykorzystać? Kilka dni wychowawczego Ci nic nie da, a tak samo przy wylądowaniu na bezrobociu składa się wniosek o zasiłek z nowych dochodów.
Hmm... tylko nie wiem czy do mopsowego becikowego nie trzeba urodzić w trakcie pobierania zasiłku, na tych przepisach się nie znam.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
zdolowana

Wysłany: 2010-07-03, 09:48   

No właśnie muszę się dokładnie dowiedzieć jak to jest. Koleżanka stara się o drugie becikowe, to właśnie jej powiedzieli, że musi iść co najmniej na miesiąc na wychowawczy i wtedy dochody się zerują. Nie wiem jak to jest w przypadku kiedy pójdę na zasiłek czy czasem nie stanie się podobnie. Na pewno będę pytać o to podczas załatwiania formalności do pierwszego becikowego.
Też się zastanawiam czy samotne matki bez względu na dochody czasem nie dostają tego drugiego becikowego <bezradny>

Fundacja "Promyk Słońca"
Nr KRS 000090215

Odpowiedz do tematu