Chciałam Was zapytać co sądzicie o metodzie M.Montessori? Czy przynosi pozytywny efekt w przyszłości? I co później, po zakończeniu edukacji przedszkolnej?
A co słyszałaś? Mam kilka koleżanek, które mają dzieci w takich przedszkolach. Ogólnie bardzo chwalą sobie zasady i to jak dziecko ładnie reaguje na taką edukację. Np. synek mojej koleżanki wyraźnie stał się bardziej samodzielny i poukładany (jeśli w ogóle można mówić, że przedszkolak jest poukładany).
Słoneczko, trudno to skrótowo wytłumaczyć, takim głównym założeniem pedagogiki Montessori jest pomóż mi zrobić to samodzielnie- metoda stawia na samodzielność dziecka. Oprócz tego główne zalety metody są takie, że buduje wiarę we własne siły, uczy szacunku do pracy, dyscypliny a przede wszystkim zapewnia wszechstronny rozwój. Jeżeli masz chwilkę, to warto poszukać więcej informacji oczywiście, jeżeli naprawdę jesteś tą metodą zainteresowana, bo ja nie jestem w stanie wszystkiego napisać w 1 poście. Jeśli chodzi o stosowanie metody w praktyce, to są przedszkola prowadzone zgodnie z założeniami pedagogiki montessori, a nawet słyszałam o szkole w Warszawie, więc to jest chyba odpowiedź na pytanie z pierwszego posta- co dalej po przedszkolu. Sama na razie nie mam doświadczeń z tą metodą ale chętnie zapiszę dziecko do takiego przedszkola, oczywiście jak mała podrośnie. Znajomi są za to bardzo zadwoleni z postępów swoich pociech, to mnie skłoniło do zainteresowania się taką metodą.
U mnie zainteresowanie tą metodą także wzbudzili znajomi, którzy mają dzieci w takim przedszkolu. Tylko ważne jest by zasady montessori były też stosowane w domu. Tyczy się to również organizacji otoczenia. Jeśli chodzi o zagłębianie się w wiedzę, to jest kilka książek, które pomogą rozjaśnić sytuację. Jednak według mnie najlepsze są warsztaty dla rodziców i dzieci. Kalina - ta szkoła montessori to gdzie? Ja słyszałam kiedyś o montessori school czy jakoś tak ale czesne jak z kosmosu. O tym mówisz?
Nie, ja widziałam informację o zapisach do szkoły na stronie przedszkola, którym jestem zainteresowana- wejdź na stronkę przedszkola Mądre Główki, tam znajdziesz info. To jest przedszkole w Warszawie.
Hej, ciekawa dyskusja. Już wkrótce mój Mateuszek stanie się kandydatem na przedszkolaka i co nieco słyszałam o tytułowej metodzie, właśnie, że aby była skuteczna należy również stosowac ją w domu. Dlatego faktycznie zaczęłam ją stosowac od najmłodszych lat u nas w domu i interesuje mnie właśnie oferta Mądrych Główek. Szukałam trochę informacji o nich i mają bardzo dobre opinie pomimo, że jest to młode przedszkole, a może również i dlatego:) Również widziałam wzmiankę na stronie o otwieranej szkole, ale póki co do tego nam daleko i jestem na etapie przedszkola....
Witajcie, wlaśnie moja przyjaciółka poszukuje przedszkola dla swojego autystycznego dziecka. Zdecydowała się właśnie na metodę montessori, bo słyszała o niej dużo dobrego. Może macie jakieś doświadczenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum