Czekam na wasze propozycje, sezon warzywny otwarty
Dzis zrobilam swoja salatke, z tego co akurat mialam w lodowce.
Por, czerwona papryka, rzodkiewka, kukurydza w puszcze, jablko, gotowane jajko, ugotowany makaron drobny, sero zolty. Wszystkie skladniki polaczylam, sol pieprz i majonez. Przepyszna (warzywa, jajka i ser pokrojony w kostke, por na pol i w cienkie paski)
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2194
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-06-13, 01:00
nasza ulubiona sałatka z tuńczykiem:
Składniki:
- tuńczyk w puszce (najlepiej w oleju, ale może też być w wodzie)
- sałata masłowa (ewentualnie lodowa)
- ogórek zielony
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Olej z tuńczyka odlać do szklanki, wycisnąć cytrynę dodać pieprz i sól, odstawić na 10 minut. W między czasie sałatę rozdrobnić na małe kawałki przełożyć do miski, ogórka pokroić w półplasterki dodać do sałaty, tuńczyka rozdrobnić łyżką na małe kawałeczki również dodać do sałaty, wszystko wymieszać i zalać przygotowanym sosem, odstawić na 10 minut i podawać
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 777 dni temu Posty: 1708 Skąd: Śrem
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Patryk i Madzia
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-13, 08:31
A u nas dzisiaj oszukana sałatka grecka będzie:
- pomidor
- ogórek
- sałata lodowa
- ser feta (ja biorę półtłusty zawsze)
- sos sałatkowy winegre (czasami robię sama a czasami saszetka)
Sałatę podrzeć i wrzucić do miski, resztę pokroić w kostkę (ogórek może być ze skórką a może być bez), ser albo pokroić w kostkę albo paluchami rozdrobnić i wrzucić. Wymieszać. Zalać sosem, jeszcze raz wymieszać. poczekać z 15 minut i jeść
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 1051 dni temu Posty: 1339 Skąd: Z Przedszkolandii
Profil: Imię: Karolina
Wysłany: 2011-06-13, 21:17
Sałatka z kurczaczkiem
Piersi z kuraka posiekane w małe kawałeczki podsmażam na oliwie z oliwek, dodaje ciupeńke przyprawy do kurczaka.
Do miseczki wkrajam pomidorki w małe kosteczki, ogórki w plasterki i kapuste pekinke porwaną no i na koniec dodaje piersi. Jako sosik "dietetyczny" keczup z majonezem hheheh Najlepszy jest keczup Pudliszek i majonez kielecki bo są takie specyficzne w smaku:) Sałatka pyszna też z jogurtem naturalnym bakomy
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-06-15, 15:25
z grzankami są najlepsze
ja uwielbiam nasze własne grzanki, bo wtedy na masełku sobie podsmażam i dodaję więcej czosnku niż w tych kupnych a do wielu sałatek jemy grzanki
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- 20 dkg zółtego sera
- majonez, śmietana
Jarzynki odsączamy, mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce lub kroimy w małe kosteczki, łaczymy z resztą. Następnie mieszamy majonez ze śmietaną w proporcji 1:1, dodajemy do sałatki, przyprawiamy (u mnie sól i pieprz). Właśnie zjadłam na śniadanko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum