Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-18, 20:28
Sałatka z kurczakiem (rosołowa)
1kg marchwi
2 pietruszki
kawałek selera
2 pierski z kurczaka
puszka kukurydzy
pęczek natki pietruszki
4-5 łyżek majonezu i przyprawy
warzywa i piersi ugotować, wystudzić pokroić i kostkę dodać kukurydzę i posiakaną natke pietruszki na końcu doprawic majonezem i solą pieprzem, papryką mieloną cukrem- wg. uznania. Podawać porcjami na liściu zielonej sałaty
To nasza ulubiona sałatka i praktycznie zawsze jest na świątecznym stole
Pieczarki nalezy ugotować i posolić wode przy gotowaniu. Pokroić w plasterki. Jajka i ogorki w kosteczke. Dodać kukurydze, sol, pieprz i majonez. Szybka latwa.
Pamiętam ze juz gdzies taką jadłam z gotowanymi pieczarkami, tylko nie pamietam wszystkich skladników. Ale zapamietalam, ze byl tam por a tu w tym przepisie nie ma.
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-19, 14:05
z kapusty pekińskiej i ananasa
pół główki apusty pekińskiej, puszka ananasa, garść orzechów włoskich piers z kurczaka, majonez curry i inne przyprawy
kapuste pokroić na drobno, ananasa w kosteczkę, orzechy posiekać kurczaka usmażyć na oleju i też w kosteczkę, dodać majonez łyżeczkę troche curry i inne przyprawy wg uznania- jeszcze jej nie robiłam ale ostatnio jadłami i pycha
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1215 dni temu Posty: 63
Profil:
Wysłany: 2009-12-19, 21:33
Dona, a nie będą do tej sałatki pieczarki takie z puszki? marynowane chyba ... (roboty mniej ) nie mówiąc o tym że w życiu nie gotowałam pieczarek i nie mam bladego pojęcia ile sie je gotuje i jak poznać że gotowe
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Ostatnio robiłam makaron z sosem serowym i przyznam iż miałam trochę sceptyczne nastawienie ze względu na użycie do tego sera pleśniowego. Jak się okazało jednak potrawa smakuje tak wyśmienicie, że zajadałam się ze smakiem
Na 4 osoby:
400g makaron włoski Tagliolini - gruba wstążka
500g serek mascarpone
15-20dag ser lazur błękitny (ponoc z gorgonzolą jest jeszcze lepsze)
1 brokuł
25 dag szynki konserwowej
Różyczki brokuła obgotowac w lekko osolonej wodzie. Szynkę konserwową pokrojoną jak kto woli (ja kupiłam w plastrach i pociełam je na 4 części) podsmażamy lekko na patelni, kiedy już się troszkę przysmazy dodajemy serek mascarpone i lazurka i wszystko podgrzewamy dalej na wolniutkim ogniu. Kiedy wszystko się juz połączy, dodajemy brokuła. Można doprawic, choc dla mnie sos był sam w sobie odpowiednio doprawiony Makaron gotujemy wg tego co napisano na opakowaniu, odcedzamy, mieszamy z sosem i... smacznego
Makaronik rewelacja dzięki wielkie za przepis. Mój Kochany jest makaronowym maniakiem a danie jest idealne na kolacyjkę przy świecach i winku
A znacie moze przepis na dobra wloska salatke makaronowa? Kiedys jadlam cos z kolorowym makaronem, byly w tym suszone pomidory, kapary, kurczak i niestety wiecej nie pamietam. Bylo to dosyc dawno, ale byla naprawde pyszna. Moze wygrzebiecie cos takiego w swoich przepisach, bo ja generalnie nie umiem wogole robic salatek makaronowych.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-06, 13:33
Ja zwykle robię makaronową "na winie - co się nawinie to do sałatki" i z sosem vinaigrette - najprostsza z kolorową papryką, pomidorem i szynką, ew z kukurydzą zamiast żółtej papryki/groszkiem zamiast zielonej. Do sosu poza oliwą i octem winnym (jak ktoś lubi może być olej np. z pestek dyni czy sezamowy albo ocet jabłkowy czy balsamiczny) bazylia, sól, pieprz, ew. chilli.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 749 dni temu Posty: 433 Skąd: Poznań
Profil: Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-11, 19:41
mam fajny i szybki pomysł na ptysie:)
-1 szklanka wody
-125 g margaryny
-1 szklanka mąki
-4 jajka
-budyń waniliowy
-polewa czekoladowa lub cukier puder
Zagotowujemy w rondelku szklankę wody, dodajemy margarynę, gdy się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż będzie ładnie odchodziła od garnka.
Studzimy. dodajemy 4 jajka i miksujemy. Na blachę kładziemy papier lub folię aluminiową i formujemy ptysie (łyżką lub przez "rękaw kuchenny") mogą być malutkie bo ładnie wyrosną.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 25-30 min.
Wyjmujemy, przekrawamy na pół, gotujemy budyń wg przepisu i nakładamy łyżką na dolną część. Przykrywamy górną i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Zamiast budyniu możecie dać bitą śmietanę ale u nas wszyscy takie preferują
ptysie.JPG
Plik ściągnięto 1 raz(y) 129,97 KB
_________________ "Pozostań dzieckiem, aby Cię zawsze mogły kochać Twoje dzieci."
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1160 dni temu Posty: 2104
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-11, 22:05
Placek drożdżowy ze śmietaną
1kg mąki
margaryna
4 jajka
1/2 szkl cukru
szczypta soli
10 dag drożdży (w 1/2 szkl. ciepłego mleka rozpuścić)
Zarobić i odstawić na 1h
rozłożyć ciasto na 2 brytfanki mniejsze lub jedną wielką
polać śmietaną dużą, ewentualnie dwoma lub na drugą dać np. owoce
posypać kruszonką i piec w 170 stopniach przez pół godziny/ 25 min
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-12, 13:11
piersi Kurczaka z mozzarelą (4 piersi)
pojedyńczą pierś z kurczaka rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, kładziemy talarek sera grubości 1 cm, pomidory albo suszone albo z puszki wewntualnie świażego ale bez skórki (też talarek 0,5 cm) i skłądamy piers na pół jak kanapkę, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelnni z obu stron na złoty kolor
jednego dużego pora kroimy na pół i potem w półksiężyce, wrzucamy na patelnię z łyżką masła, doprawiamy wegetą, kiedy por zmięknie dodajemy kubek śmietany 18%, całość mieszamy razem duzismy pare minut i polewamy sosem porowym kurczaka SMACZNEGO
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 1156 dni temu Posty: 912 Skąd: Wejherowo
Profil: Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-12, 14:22
Pierogi improwizowane
ok. 1kg mięsa (ja miałam łopatkę)
włoszczyzna jak do rosołu (duuużo marchewki, bo lubię)
1 duża papryka
przyprawy według uznania
Mięso ugotować z warzywami.
Paprykę wyczyścić z nasion i pokroić.
Wszystko przepuścić przez maszynkę (łącznie z warzywami z rosołu), dodać przyprawy i wymieszać.
Ja dodałam jeszcze bazylię. Farsz jest trochę suchy, więc trzeba wlać parę łyżek tego wywaru z mięsa
(na reszcie ugotowałam kapuśniak).
Ciasto na pierogi
2 szklanki mąki-teraz już wiem, że lepsza jest przenna pełnoziarnista (z razowej ciasto się kruszy)
pół łyżeczki soli
ok. 5 łyżek oliwy
ciepła woda
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne.
Ciasto jak na zwykłe pierogi. Ja z racji tego, że mój mąż się odchudza dałam mąkę żytnią, pełnoziarnistą
a zamiast oleju-oliwę.
Ostatnio zmieniony przez Madzia81 2010-03-13, 21:00, w całości zmieniany 2 razy
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-13, 10:00
Ciasto piwne - do pizzy
Leciutko kwaskowate, dłużej zachowuje świeżość (ostatnie kawałki testowane 2 dni po pieczeniu ) Alkohol z piwa ulatnia się w czasie podgrzewania i pieczenia, nie trzeba się obawiać efektów spożycia
Podgrzać lekko piwo, rozpuścić miód, dodać oliwę, sól i drożdże i pół szklanki mąki.
Wymieszać dokładnie, odstawić na 5-10 minut. Resztę mąki wysypac na stół, wlać w środek zaczyn, wyrabiać aż będzie gładkie i sprężyste. Zostawić do wyrośnięcia ok. godzinę, nawet do 1,5 - żeby podwoiło objętość. Podzielić na połowy, lekko jeszcze wyrobić, formować spody do pizzy, zostawić na 10 min do wyrośnięcia.
Jeśli planujemy dużo mokrych dodatków, można spody lekko podpiec po wyrośnięciu.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum