Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1488 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-30, 14:27
A ja nie wierze w żadne przesądy. W ciąży robiłam wszystko to co normalnie.
Mówili mi żebym nie przechodziła pod sznurami od prania.
Że nie wolno robić na drutach .
Nie wolno przechodzić przez płotki -bo dziecko będzie obwiązane pępowiną.
Dużo by tego wymieniać ale ja w nic nie wierze
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1287 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2008-07-31, 16:40
Jejciu ja wogole nie znam tych przesadow o ktorych piszecie !!
Ale nie wierze w takie rzeczy ani dotyczace ciazy ani innych rzeczy ...
Bo gdyby tak bylo to Ci przesadni byliby najszczesliwsi na swiecie a cala reszta same klody pod nogi
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2008-08-17, 15:57
Ja tez myślę że te przesądy to głupota i zabobony... jejku jakby tak wierzyć we wszystko to niczego nie wolno by robić!!! A resztę wolnego czasu człowiek by tracił na wykonywanie pozostałych czynności związanych z przesądami
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1225 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 23:17
smerfetkahh napisał/a:
Jak bylam w piatym miesiacu ciazy poszlam do kolezanki ktora mieszka na 10pietrze,gdy otworzyla sie winda bylo w niej kilka murzynow tak sie wystraszylam,ze oni sie przestraszyli zlapalam sie wtedy za brzuch a moj synej nie ma myszki
smieszna historia
ja znam tylko z ta myszka i zeby nie nosic niczego na szyi bo dziecko bedzie mialo szyje owinieta pepowina ale oczywiscie tez w to wszystko nie wierze
Słyszałyście o podnoszeniu rąk? W sensie takim wyciąganiu, np jak się wysoko pranie wiesza albo zdejmuje firanki. Podobno kobieta w ciąży nie powinna tego robić, tylko nie pamiętam z jakiego powodu. Nie wiem czy to nie jest związane z owinięciem się pępowiny wokół szyi maleństwa. To akurat mnie przeraża, bo sama się dusiłam, a mój brat niestety się udusił. To z kolei napewno jest związane z nerwowością matki. Jak mama sie denerwuje często to dziecko sie podobno nerwowo kręci.
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1488 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-31, 13:18
Ja słyszałam ale jak już pisałam wyżej nie wierzę w żadne przesądy . Pranie wieszałam i myłam okna. Ja pod koniec ciąży miałam dużo energii i wzięłam się za mycie okien
Informacje: Dołączyła 981 dni temu Posty: 754 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-03, 08:47
A ja się przesądów nasłuchałam w ciąży tyle, że możnaby książkę napisac
Oto niektóre z nich:
1.Jeśli brzuch jest "rozlazły", będzie dziewczynka, jeśli krągły jak piłka, będzie chłopak.
2.Dziewczynka zabiera urodę, chłopiec jej dodaje.
3.Jeśli jesz ostre rzeczy, urodzisz chłopaka, jeśli lubisz słodycze - będzie dziewczyna.
4.Pod koniec ciąży nie wolno wieszac firanek i myc okien, nie wolno przechodzic pod sznurami z praniem i nic nosic na szyi- bo wszystko to sprawi, że dziecko okręci się pępowina.
5.Jeśli podnosisz ręce do góry, dziecko urodzi się z wadą serca.
6.W ciąży nie wolno nic robić z włosami, a w szczególności nie można ich farbować -nie wiem czemu
7.Obcinanie włosów w ciąży skraca życie dziecka.
8.Dotykanie brzucha ciężarnej przynosi szczęście.
9.Jeśli się wystraszysz czegoś i złapiesz się za jakąś część ciała, to w tym miejscu twoje dziecko będzie miało znamię, czyli myszkę
10.Jeśli spotkasz rudego i na niego popatrzysz, twoje dziecko będzie miało włosy koloru wiewiórki
11.Jeśli masz mdłości rano - będzie dziewczyna, jeśli wieczorem - będzie chłopak
12.Nie wolno w ciąży spoglądać przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie głupie.
13.Noszenie czerwonej kokardki dziecko chroni dziecko przed urokami.
14.Jeśli urodzisz w niedzielę, Twoje dziecko będzie leniwe.
15.Nie wolno spoglądać do wózka z małym dzieckiem, a jeśli już się zajrzy, to trzeba powiedzieć, że życzymy sobie, żeby było brzydkie i głupie, bo jeśli się tego nie zrobi, to ono rzeczywiście takie będzie
16.Jak już twojemu dziecku odpadnie zaschnięty kikut pępowiny, to trzeba go zakopać koło jakiegoś uniwersytetu, wtedy dziecko będzie mądre- wg mnie ten przesąd to hit hitów
17. I jeszcze na koniec dwa sposoby jak pozbyc się kolki u dziecka
- przelewamy wosk przez kij od szczotki, a jeśli to nie pomoże to przelewamy białko jajka do szklanki i stawiamy pod łóżeczkiem dziecka
I ja tego wszystkiego i całego mnóstwa innych "mądrości" słuchałam całe 9 miesięcy, od koleżanki, która co prawda nie do końca w to wszystko wierzy, ale lepiej "odpukac w niemalowane"
Informacje: Dołączyła 981 dni temu Posty: 754 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-03, 15:35
Uwierz Madziu, że takich przesądów jest jeszcze całe mnóstwo
Takich głupot jak np. "jeśli cerujesz sobie skarpetkę nie ściągając jej z nogi, dziecko będzie miało w tym miejscu zrośnięte paluszki" już mi się nie chce wymieniac
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1314 dni temu Posty: 1826
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-06-03, 16:28
ja nawet nie czytam,bo jeszcze sobie strachu niepotrzbnie napedze,
nigdy w takie bzdety nie wierzylam ale jakos bardziej podatna sie w ciazy na te bzdury zrobilam i mimo,ze nie wierze to pozniej mysle
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1225 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-03, 20:01
tigraa84 napisał/a:
5.Jeśli podnosisz ręce do góry, dziecko urodzi się z wadą serca.
jak sie podnosi rece do gory to mozna jedynie niedotlenic dziecka przez jakis czas
tigraa84 napisał/a:
6.W ciąży nie wolno nic robić z włosami, a w szczególności nie można ich farbować -nie wiem czemu
to chyba nie przesad chociaz pewnosci nie mam ale slyszalam ze wysokie stezenie hormonow w ciazy moze spowodowac ze farbowane wlosy moga przybrac odcien zupelnie inny niz sie spodziewalismy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum