REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Przestroga dla przyszłych mam
Autor Wiadomość
migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Imię: Gabriela
Im. dziecka: Kubuś
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-01, 21:09   Przestroga dla przyszłych mam

Drogie przyszłe mamusie postanowiłam napisac o moim problemie aby was uczulic na zwracanie uwagi podczas pobytu w szpitalu zarowno po porodzie jak i w przypadku jakichś chorob.

Jak to zwykle bywa zaraz po porodzie moj bobasek dostal na nozke i raczke opaske z opisem. Choc jest to normalne w naszym przypadku stało sie dramatem. Opaska na raczce zniknela na 2 dzien, szczerze mowiac nie wiem czy ja zgubil czy moze pielegniarki ja zabraly, ale to nieistotne.
Problem polegał na tym, ze opaka na nozce byla mocno zacisnieta, w zasadzie nie wzbudzilo to mojego niepokoju ( choc powinno), bo pomyslalam ze tak musi byc. Nozka nie byla ani sina ani zaczerwieniona wiec nie interweniowałam. Gdy cala szczesliwa wrociłam do domu z moim skarbem, powstał problem- jak zdjac opaske by nie zrobic małemu krzywdy. Przylegala mocno do nozki byl problem aby włozyc nozyczki ( oczywiscie takie dla dziecka, zaokraglone). Udało nam sie zdjac to paskuctwo, a pod nia noga byla czerwona. Po paru dniach na kostce pojawil sie babel wypelniony plynem, tak jakby pecherz, czy ogniat.
Biegalam po lekarzach, dermatologach i nikt nie umial mi pomoc, babel pekal a za jakis czas pojawial sie nowy. W koncu spedziłam 2 tygodnie w szpitalu, potem tydzien w klinice i do dzis nikt nie postawil jednoznacznej diagnozy. Lekarze tlumacza ze moze byc to od opaski, bac reakcja alergiczna na tworzywo z ktorej jest wykonane.
Jednak według mnie opaska byla za mocno zacisnieta i moze miala w tym wszystkim wine reakcja alergiczna, ale do dzis moj syn ma blizne po bablach i czerwony slad w kolo kostki. Modle sie tylko by nie pojawiły sie nowe pecherze.

Ale sie rozpisałam... jak macie jakies pytania to prosze, odpowiem na kazde.
Ostatnio zmieniony przez malami 2011-06-01, 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-01, 21:13   

Prosze was jeszcze aby podczas pobytu w szpitalu zwracac uwage na to co podaja waszym dzieciom, o waszystko mozna zapytac a nawet sie powinno. Bo przeciez nikt nie jest nieomylny i zdarza sie ze pielegiarki myla leki :shock: wiec pilujcie dziewczyny wszystkiego. Troszke naogladalam sie dziwnych przypadkow przez te 3 tygodnie :lol:

gadula jestem :lol:

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-01, 22:08   

migotkam napisał/a:
Prosze was jeszcze aby podczas pobytu w szpitalu zwracac uwage na to co podaja waszym dzieciom, o waszystko mozna zapytac a nawet sie powinno.
Jestem za tym. I również uczulam na dobry przegląd maluszka tz. czy nóżki równe czy stópki są proste(końskoszpatowe) ile ma paluszków czy ma jakieś ciemne plamki (narośla). Bardzo ważne jest wcześniejsze wykrycie jakiś wad wrodzonych. I nie dawacjcie karmić maluszka z ich butelki bo zazwyczaj jest to jedna butelka na cały oddział.
Na mich oczkach pigóła dawała mleko dla dzieciaka a jak ten niechciał to podeszła do drugiego i tamten dokończył butel mną wstrząsneło a matki dobre 15min. nie mogły słowa z siebie wydusić :shock:

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-06-01, 22:25   

migotkam napisał/a:
Prosze was jeszcze aby podczas pobytu w szpitalu zwracac uwage na to co podaja waszym dzieciom, o waszystko mozna zapytac a nawet sie powinno. Bo przeciez nikt nie jest nieomylny i zdarza sie ze pielegiarki myla leki :shock: wiec pilujcie dziewczyny wszystkiego. Troszke naogladalam sie dziwnych przypadkow przez te 3 tygodnie :lol:

gadula jestem :lol:

Zgadzam się w stu procentach. Jeszcze jak byłam w ciąży to często piguły myliły mi godziny podawania fenoterolu, ale ja to ja, jakoś wydolę, a najgorzej właśnie z naszymi maleństwami.
Zawsze jak nie spałam, a piguły przychodziły z zastrzykami czy kroplówkami (podczas naszych pobytów w szpitalu) to starałam się pytać co to i na co jest. Niektóre patrzyły na mnie jak na wariatkę, kazały pytać lekarza na wizycie, a nie je i były niemiłe.
Nie dać się zbyć, tu chodzi o zdrowie naszych maluchów, pytać, pytać i jeszcze raz pytać.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-02, 09:40   

dokladnie! pytajcie o wszystko co podaja waszym dzidzia. Pytajcie za kazdym razem gdy zabieraja wam dziecko- po co, gdzie, na jak dlugo

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-11, 09:40   

U nas tez opaska na raczce malej byla za ciasno zalozona. Jak tylko zauwazylismy, powiedzielismy o tym pielegniarce i od razu poprawila bez problemu. A to, ze zrobila sie ranka u Was to mysle, ze przypadek, tak akurat trafilo. Na pewno sie wygoi.

migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-13, 09:09   

No coz moze i przypadek, tylko dlaczego do dzis Kuba ma czerwona otoczke na nozce? Poki co na szczescie nic nie wychodzi, żadne bable oby tak dalej

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-06-13, 12:38   

W tych obrączkach coś jest. Teraz jak leżałam z małym, to miał luźno tą obrączkę, a jednak dostał paskudne uczulenie i maścią sterydową to smarujemy.

migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-13, 21:18   

a ja moje kochane Panie jestem załamana!!! Bo dzisiaj po południu znow pojawiły sie bąble!
Umowilam sie na jutro prywatnie do chirurga, zobacze co mi powie. Nie mam juz sil nikt nie umie mi pomoc. Szukam dobrego specjalisty, chwytam sie wszystkiego, bo dosyc mam juz szpitali. Trzymajcie kciuki kochane. :cry:

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-06-13, 21:28   

Ale czemu chirurg?!
Przecież to sprawa dla dermatologa...

migotkam 

Informacje:
Dołączyła 425 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-14, 07:10   

tez mi sie tak wydaje i najpierw przed pobytem w szpitalu bylam u dermatologa, jednak w klinice powiedziano mi ze jesli cos sie pojawi mam zglosic sie do chirurga,

Odpowiedz do tematu