Wysłany: 2007-11-28, 12:34 Przygotowania do zajścia w ciążę
Dziewczyny jak to jest z tym planowaniem ??? Kiedy najlepiej udać sie do lekarza po jakieś witaminki itp ?? Rok przed zajściem w ciążę, a może wcześniej ??
Oczywiście, że najlepiej zaplanować ciążę (mi się akurat nie udało ).
Na kilka miesięcy przed planowaną ciążą powinno się odstawić tabletki anty
( słyszałam, że jak się długo bierze,odstawi i od razu zajdzie w ciążę, zwiększa się prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale nie wiem czy to prawda)
Należy wtedy zadbać o siebie, szczególnie dobrze się odżywiać, odtawić używki ( np alkohol) , i zacząć brać kwas foliowy.
Na witaminkach jest napisane i lekarz to potwierdza, że są one również przeznaczone dla kobiet planujących ciążę.
ja też nie planowałam dzidziusia, sam się jakoś zrobił
ale z tego co wiem i pamiętam, to często przed zajściem w ciążę lekarze przepisują kawas foliowy i witaminki kwas foliowy bierze się chyba przez pierwsze 3 miesiące, a witaminki cały czas, bo często zdarza się, że w ciąży pojawia się anemia i wtedy trzeba żelazo wcinać
ale z tego co wiem i pamiętam, to często przed zajściem w ciążę lekarze przepisują kawas foliowy i witaminki kwas foliowy bierze się chyba przez pierwsze 3 miesiące, a witaminki cały czas, bo często zdarza się, że w ciąży pojawia się anemia i wtedy trzeba żelazo wcinać
Informacje: Dołączyła: 28 Lis 2007 Posty: 9 Skąd: Warszawa
Profil:
Wysłany: 2007-11-28, 14:11
No a ja biorę tabletki i na razie nie planuję odstawiać Tak do ślubu, a potem będzie co ma być Jak już je odstawię, to na pewno kwas foliowy i witaminki będę brać
Ja też nie planowałam i jestem szcześliwa ze taka niespodzianka nas spotkała. Ale zawsze mówilismy sobie jak bedzxie to bedziemy sie cieszyc jak nie to znaczy ze jeszcze mamy czas....
heh, że będzie więcej niż jedno:) Niby nie takie straszne
A ja właśnie biore tabletki juz przez jakis czas i jak narazie nie chce odstawiać Powiem wam ze moja kolezanka barała długi czas tabletki , ostawiła i podczas rugiego cyklu zaszłą w ciąze. Ma jedna śliczną zdrową córeczkę
Ja jeśli sie zdecyduje to tabletki odtawie kilka miesiecy wczesniej i bede wcinać wszystkie witaminki jakie trzeba będzie
Ja brałam 2 lata tabletki ale 3 lata miałam przerwe. Najlepiej jest na pół roku przed zaplanowaniem ciazy odstawic. tak samo jest z odzywianiem sie oraz mozna zazywac folik ten kto planuje dzidziusia...
[ Dodano: 2007-11-28, 18:15 ] spodziewam sie jednego dzidziusia ale jeszcze nie wiem co bedzie poniewaz było obrucone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum