Wysłany: 2007-11-28, 12:34 Przygotowania do zajścia w ciążę
Dziewczyny jak to jest z tym planowaniem ??? Kiedy najlepiej udać sie do lekarza po jakieś witaminki itp ?? Rok przed zajściem w ciążę, a może wcześniej ??
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 290 Skąd: Opole/Katowice
Profil: Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
Wysłany: 2007-11-28, 12:47
Oczywiście, że najlepiej zaplanować ciążę (mi się akurat nie udało ).
Na kilka miesięcy przed planowaną ciążą powinno się odstawić tabletki anty
( słyszałam, że jak się długo bierze,odstawi i od razu zajdzie w ciążę, zwiększa się prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale nie wiem czy to prawda)
Należy wtedy zadbać o siebie, szczególnie dobrze się odżywiać, odtawić używki ( np alkohol) , i zacząć brać kwas foliowy.
Na witaminkach jest napisane i lekarz to potwierdza, że są one również przeznaczone dla kobiet planujących ciążę.
ja też nie planowałam dzidziusia, sam się jakoś zrobił
ale z tego co wiem i pamiętam, to często przed zajściem w ciążę lekarze przepisują kawas foliowy i witaminki kwas foliowy bierze się chyba przez pierwsze 3 miesiące, a witaminki cały czas, bo często zdarza się, że w ciąży pojawia się anemia i wtedy trzeba żelazo wcinać
ale z tego co wiem i pamiętam, to często przed zajściem w ciążę lekarze przepisują kawas foliowy i witaminki kwas foliowy bierze się chyba przez pierwsze 3 miesiące, a witaminki cały czas, bo często zdarza się, że w ciąży pojawia się anemia i wtedy trzeba żelazo wcinać
Informacje: Dołączyła 1639 dni temu Posty: 9 Skąd: Warszawa
Profil:
Wysłany: 2007-11-28, 14:11
No a ja biorę tabletki i na razie nie planuję odstawiać Tak do ślubu, a potem będzie co ma być Jak już je odstawię, to na pewno kwas foliowy i witaminki będę brać
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 5
Profil:
Wysłany: 2007-11-28, 14:11
Ja też nie planowałam i jestem szcześliwa ze taka niespodzianka nas spotkała. Ale zawsze mówilismy sobie jak bedzxie to bedziemy sie cieszyc jak nie to znaczy ze jeszcze mamy czas....
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 290 Skąd: Opole/Katowice
Profil: Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
Wysłany: 2007-11-28, 14:46
Magdaru napisał/a:
heh, że będzie więcej niż jedno:) Niby nie takie straszne
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 8
Profil:
Wysłany: 2007-11-28, 14:52
A ja właśnie biore tabletki juz przez jakis czas i jak narazie nie chce odstawiać Powiem wam ze moja kolezanka barała długi czas tabletki , ostawiła i podczas rugiego cyklu zaszłą w ciąze. Ma jedna śliczną zdrową córeczkę
Ja jeśli sie zdecyduje to tabletki odtawie kilka miesiecy wczesniej i bede wcinać wszystkie witaminki jakie trzeba będzie
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 5
Profil:
Wysłany: 2007-11-28, 17:53
Ja brałam 2 lata tabletki ale 3 lata miałam przerwe. Najlepiej jest na pół roku przed zaplanowaniem ciazy odstawic. tak samo jest z odzywianiem sie oraz mozna zazywac folik ten kto planuje dzidziusia...
[ Dodano: 2007-11-28, 18:15 ] spodziewam sie jednego dzidziusia ale jeszcze nie wiem co bedzie poniewaz było obrucone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum