Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2011-03-25, 19:25 Przyprawy w diecie dziecka
Czym przyprawiacie dania maluchów?
Jak mały je z nami, to po prostu do zupy w garnku nie wsypuję pieprzu, trochę mniej magi.
Jak gotuję dla niego osobno, to zawsze dwa razy się zastanowię czy do gotującego się mięsa wsypać trochę vegety czy magi. W użyciu oregano, bazylia.
Co w miarę zdrowego a poprawiającego smak można dodać do dań dwulatka?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-25, 19:32
Kminek i majeranek dawałam Zosi już ok. 8-9 mc, potem czosnek, słodka papryka chyba też jeszcze przed 1 rokiem weszła, bo ona szybko się zaczęła do naszych talerzy dobierać, a my lubimy przyprawy, więc niedługo potem tylko ostrą paprykę ograniczałam, a imbir i curry normalnie. Do rybek i czasem do mięs - mięta.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2895 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-25, 20:36
Dziewczyny jak macie ogród albo działkę to wystarczy posadzić magii . Roślina wieloletnia . W lato zawsze świeża do zupy a na zimę zamrażam i zamiast przypraw . Zapach cudowny i smakuje pycha .
Ja nie gotuje osobno dla dzieci . Jedzą wszystko to co my . Tylko przypraw daje malutko a nam dorosłym potem na talerzu się dosala czy przyprawia .
Co w miarę zdrowego a poprawiającego smak można dodać do dań dwulatka?
Natka pietruszki, posiekany koperek, ale to juz pewnie wiesz majeranek.
Pieprz bialy, pieprz ziolowy, pieprz czarny, kminek, kardamon, koleandra, gozdziki, cynamon, papryka ostra/slodka- te przyprawy byly dodawane jak chodzilam na warsztaty gotowania dla dzieciakow i mozna je bylo juz od 8 mies. zycia. Info od eksperta do spraw zywieniowych Sol po skonczeniu 1 roku zycia.
Ja obecnie jak gotuje jakas zupe albo robie sos dla malej, to na kostce rosolowej. Odrywam kawaleczek, nie za duzo. Uzywam wyzej wymienionych przypraw.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2011-03-26, 13:20
madzia napisał/a:
Natka pietruszki, posiekany koperek
nie lubi. to chyba po mężu, bo On też nie toleruje żadnej zieleniny
dzięki za podpowiedzi.skorzystam, bo nie stosowałam niektórych wymienionych przez Was przypraw, ale to też dlatego, że dla nas niektórych nie dodaję do dań, nie jestem nauczona kupować.
Wysłany: 2011-12-29, 22:15 Re: Przyprawy w diecie dziecka
Madzia81 napisał/a:
Czym przyprawiacie dania maluchów?
Jak mały je z nami, to po prostu do zupy w garnku nie wsypuję pieprzu, trochę mniej magi.
Jak gotuję dla niego osobno, to zawsze dwa razy się zastanowię czy do gotującego się mięsa wsypać trochę vegety czy magi.
Zamień wegetę na własną mieszankę ziołową, w necie jest przepis na domową wegetę masz wtedy mniej soli i bez wzmacniacza smaku. Podobnie magii, czasem zamiast magii dodaję sosu sojowego.
Dziewczyny jak macie ogród albo działkę to wystarczy posadzić magii
Nazwa tej rośliny to chyba po prostu lubczyk.
A ja nie wspominam dobrze okresu kiedy zaczęliśmy karmić dzieci tym co sami jemu bo wszystko było niedosolone i nie przyprawione. Tzn pod koniec jak już im się odlało zupę czy coś to można było sobie przyprawić jak kto lubi ale nie wszystko się tak da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum