Album Szukaj   FAQRejestracja  FAQProfil   FAQZaloguj FAQZaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Tytuł: Przysposobienie z punktu prawa?
Autor Wiadomość
NudnaBaba

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2007-12-03, 21:47   Przysposobienie z punktu prawa?

Witam :)

Prawo rodzinne mówi samo za siebie.
Chciałabym aby adopcja przebiegała znacznie sprawniej i szybciej.
Wg mnie wszelkie badania np. psychologiczne przyszłych rodziców trwają za długo. Małe dzieci niepotrzebnie muszą tyle czekać na ciepło, które mają obok siebie, na wyciągnięcie ręki. Ale prawo bywa surowe i stawia poprzeczki rodzicom.

Akty prawne regulujące przysposobienie ( adopcja ):

:arrow: Ustawa z dnia 25 lutego 1964r. Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy
:arrow: Ustawa o zmianie ustawy Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, Kodeks Cywilny, Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw.
:arrow: Ustawa o zmianie ustaw: Kodeks Rodzinny i opiekuńczy, Kodeks postępowania cywilnego, Prawo o aktach stanu cywilnego, ustawy o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej
:arrow: Ustawa o pomocy społecznej
:arrow: Ustawa o zmianie ustawy - Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy oraz ustawy - Kodeks postępowania cywilnego.
:arrow: Ustawa - Przepisy wprowadzające Kodeks Rodzinny i opiekuńczy.
:arrow: Rozporządzenia w sprawie wyznaczenia ośrodka adopcyjno - opiekuńczego prowadzącego centralny bank danych o dzieciach...
:arrow: Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie rodzin zastępczych
:arrow: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie ośrodków adopcyjno-opiekuńczych

Co sądzicie na ich temat?

Aneta 

Informacje:

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Wysłany: 2008-05-30, 15:31   

Myśle że to wszystko w jakimś stopniu jest potrzebne. Tylko strasznie długo to trwa. Jestem jak najbardziej za tym żeby dokładnie sprawdzić rodzine która chce adoptować dziecko.

skinnybitch 

Informacje:

Profil:
Imię: Ania
Wysłany: 2008-07-07, 23:13   

Wychowywałam się w rodzinie zastępczej, adopcja przebiegła szybko ponieważ miałam wtedy 10 lat więc wyglądało to inaczej niż w wypadku niemowlaków i powiem szczerze że nie było to wcale dobre bo moja przybrana matka nie miała testów i może gdyby je miała sprawdziła by sie jako matka. Ucierpiałyśmy na tym obydwie z tym że ja jako dziecko najbardziej. Uwazam że lepiej poczekać niż dziecko miałoby póżniej cierpieć...

Aneta 

Informacje:

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik
Wysłany: 2008-07-08, 09:30   

skinnybitch to smutne co piszesz i dlatego rodzice zastępczy powinni być dokładnie sprawdzeni . Bo później najbardziej na tym cierpi dziecko .

angik1683 

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2008-07-09, 18:21   

ja tez uwazam,ze wszytskie te testy sa potrzebne,moze i trwaja za dlugo ale w koncu chodzi tu o przyszle zycie tego malego czlowieczka wiec lepiej sprawdzic dokladnie osoby/osobe ktora ma je wychowywac.

skinnybitch 

Informacje:

Profil:
Imię: Ania
Wysłany: 2008-07-09, 21:34   

Czesto zdarza sie tez tak zerodzicom zastepczym chodzi tylko o pieniadze co prawda nie ma ich duzo ale testy sluza wlasnie temu zeby w miare mozliwosci wykluczyc takich ludzi ja ko przyszlych rodzicow...

Odpowiedz do tematu