Zastanawiamy się z mężem, jak możemy zabezpieczyć przyszłość naszej córki. Myślimy o założeniu jej specjalnej polisy lub długoterminowej lokaty. Chcemy miesięcznie gromadzić tam środki, z których nasza córka będzie mogła korzystać, gdy pójdzie na studia lub zechce się usamodzielnić.
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć przyszłości, nie wiem czy kiedyś wspomożemy ją finansowo, czy któremuś z nas coś się nie stanie, a w ten sposób może jakoś o nią zadbamy...
A Wy? Może macie inne pomysły? Zastanawiałyście się nad jakimś sposobem zabezpieczenia przyszłości swojego dziecka?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-10, 21:23
U nas oboje dzieci mają swoje lokaty miesięczne, na których wylądowało becikowe i co miesiąc wpływa "kieszonkowe". Tam wpłacamy też jak dostaniemy gotówkę z hasłem "kupcie coś ładnego", numer konta wzięli też pradziadkowie i czasem coś tam wpłacą.
Dodatkowo Zosia ma część pieniędzy na lokacie na 6 mc i jak nie zapomnimy to co 6 mc kasa z lokaty miesięcznej wędruje na ta drugą, bo jest ciut większy procent... choć nadal nieduży, eh
Wykonanie jest proste, jak się ustawi automatyczny przelew co miesiąc to nawet pamiętać nie trzeba. Można jeszcze rozważać lokatę w obcej walucie, ale w dzisiejszych czasach wahania kursów walut są tak samo nieprzewidywalne jak ewentualna inflacja - nie przewidzi się co lepsze i pewniejsze... Złota i dzieł sztuki nie mamy gdzie trzymać
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1498 dni temu Posty: 3059 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-10, 21:27
Też sobie mówiłam, że będę odkładać na konto oszczędnościowe 50-100zł miesięcznie. Niestety nikt nie powiedział mi, że ojciec małego będzie miał go w dupie w kwestii finansów...
I choć są z wami, do was nie należą.
Założyłam sobie dodatkowe konto, na które jak tylko mogę odkładam synowi jakieś pieniążki. Poza tym z myślą o nim kupiłam mieszkanie, które teraz remontuję.
Może w przyszłości zamieszka w nim i zacznie spłacać kredyt .
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2011-03-11, 14:29
mam konto, na które póki co poszły pieniądze z becikowego i pzu. to są pieniążki Krzysiowe, nie do ruszenia. chyba pójdę Waszym śladem i zacznę wpłacać tam miesięcznie jakąś sumę, niech się odkłada.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 841 dni temu Posty: 2547 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-11, 19:18
cały czas sobie obiecuję, ale narazie nie wychodzi. Olenka ma skarbonke, ale póki wydatki wielkie, Olenkowe pieniążki idą na Olenkowe potrzeby, teraz chrzciny za pasem
ale dostała od dziadków las
to są pieniążki Krzysiowe, nie do ruszenia. chyba pójdę Waszym śladem i zacznę wpłacać tam miesięcznie jakąś sumę, niech się odkłada.
Nasza dostala zasilone konto, ktore tez jest nie do ruszenia a na ktore zapomina sie ciagle cos dorzucac, zeby kupka rosla, jak dziec ma kilkanascie lat to ma jakis tam start, np. kasa na prawo jazdy i na inne rzeczy juz jest.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1419 dni temu Posty: 1784
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-22, 15:27
Dawis tez ma swoje konto, mamu ustawiony automatyczny przelew i co miesiac wplywaja Dawidkowi pieniazki. Jak dostal od dziadkow kase na urodziny to tez mu tam wplacilismy. Wyciagnac pieniazki z konta bedzie mogl tylko Dawid kiedy ukonczy 18 lat wiec do tego czasu juz mu sie tam cos nazbiera i jak nie na studia to np. mieszkanko czy depozyt bedzie mial.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2194
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-23, 01:30
super jest takie podkonto, nawet nie wiedziałam, że można coś takiego zrobić teraz w bezpieczny sposób będziemy mogli odłożyć troszkę pieniążków dla Maleństwa
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 777 dni temu Posty: 1708 Skąd: Śrem
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Patryk i Madzia
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-23, 09:23
Naszemu małemu teściowa założyła Arkę i wpłaca co miesiąc 100 zł.
Chociaż ja teraz się zastanawiam czy nie założyć takiego osobnego konta i chociaż 50 zł co miesiąc wpłacać. Zawsze będzie to jakiś prezent na 18-tkę. A przez tyle lat nawet z tych 50 zł/miesiąc coś się uzbiera. Muszę porozmawiać o tym z mężem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum