Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 807 dni temu Posty: 431 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 10:20 Samochody, auta
Ponieważ aktualnie część z nas myśli powoli o zmianie/kupnie nowego samochodu zakładamy nowy niekobiecy temat o samochodach.
Z pogaduszek już wiemy, że dla powiększającej się rodziny bez kombi ani rusz...
Mamy propozycje z doświadczeń dziewczyn: Fabia kombi, Audi A4 kombi... co jeszcze? Jakie wady, jakie zalety? Nie ma to jak zapytać same właścicielki...
Piszcie wszystko o samochodach, jakie polecacie, a jakich absolutnie, bo już same miałyście przykre doświadczenia.
Czy ktoś w ogóle poleca nie-kombi dla rodziny z wózkiem i całym tym majdanem dla dzidziusia?
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 749 dni temu Posty: 433 Skąd: Poznań
Profil: Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 10:30
hmm...my mamy meganke i kombi to na pewno nie jest ale nie planujemy zmiany...tez nas nie stać na razie...ale moi rodzice dawali radę ze mną w maluchu podróżować, więc myślę że my też damy rade
_________________ "Pozostań dzieckiem, aby Cię zawsze mogły kochać Twoje dzieci."
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 807 dni temu Posty: 431 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 10:35
Haha, spoko, ja też pamiętam, jak z bratem 4 lata starszym i z rodzicami jeździliśmy nad morze maluchem 2 razy w roku na wczasy. I dało się, nawet było śmiesznie! No ale nie popadajmy w skrajności.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1160 dni temu Posty: 2104
Profil: Imię: Kornelia
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 11:08
Ja mam mazdę 121, z dużym bagażnikiem, samochodziki jest zwinny i malutki więc w sam raz dla mnie i dziecka. No i ma mały bajer otwierany dach. Mąż ma Mazdę Xedos większa w środku, ale ma dużo mniejszy bagażnik (ma butle w środku) więc ten mój wydaje się praktyczniejszy dla naszej małej rodzinki.
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 11:13
piccolina, my mamy Audi A6... oczywiście kombi i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego auta. Chociaż na początku na każdą wzmiankę mojego P. o kombi od razu się krzywiłam to teraz mój punkt widzenia zmienił się radykalnie, bo nie mam żadnego problemu z zapakowaniem wózek+ zakupy+ stos niezbędnych rzeczy dla dziecka Ponadto sporo się na temat tych aut dowiadywaliśmy i opinie innych były z reguły pozytywne- niemal każdy mówił, ze ten samochód jest niemal bezawaryjny i nie do zajechania I prawdą jest, że silniki w Audi są bardzo dobre (och to przesiadywanie mojego lubego u znajomego mechanika skutecznie wprowadziło mnie w tajniki motoryzacji ), auto jest duże i wygodne (w końcu to limuzyna), ale... no właśnie zawsze jest jakieś "ale". Bo Audi raczej do samochodów ekonomicznych nie należy, więc trzeba się liczyć z częstymi wizytami na stacji benzynowej (jakimś rozwiązaniem jest instalacja gazowa, ale ja osobiście bym nie chciała i wolę postawić na silniki Diesla), no i jeśli już się coś zepsuje to koszty naprawy z reguły są dość wysokie
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 11:50
Wycięte z pogaduch
piccolina napisał/a:
czy nie ma zbyt twardego zawieszenia?
Nic mi o tym nie wiadomo W okolicy mamy kilka dość dziurawych dróg i nie odczuwam, żeby jakoś bardzo trzęsło. Bardziej trząsł mamy Seat i dziadka Ford - Ford jest masakryczny
M. mówi, że ma średnie i jak już to w Peugotach bardziej trzęsie... I żeby iść wypróbować do salonu na jazdę próbną, kupować nie trzeba I poleca też obejrzeć Hondę.
I gdybyście chcieli Fabii szukać, to zrobi Wam listę najczęstszych usterek w używanych, żebyście wiedzieli gdzie zaglądać
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 12:25
Tri napisał/a:
I poleca też obejrzeć Hondę
Hondy nigdy więcej - tydzien temu mąż sprzedać Hondę Accord - beznajdzieja był (ale staruszek - 1998 rok). Był wybitnie mało skrętny, trzeba się było mocno namachać, żeby się zmieścić zawracając (zawracanie na 5 razy). Jedyne co mi się podobało to wygodniutkie fotele.
Tri napisał/a:
gdybyście chcieli Fabii szukać, to zrobi Wam listę najczęstszych usterek w używanych
To ja bardzo poproszę
Na jazdy próbne i przymiarki chodzimy po komisach Ze mną jest problem, bo ja jestem niska i w niektórych autach mam problem z dosięgnięciem sprzęgła, a nie mogę szurac brzuchem po kierownicy, poza tym nie chcę siedziec na przedniej szybie tylko po to, żeby móc wcisnąć sprzęgło. Dlatego np. Octavia zdecydowanie odpada!!!
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 12:40
peugeota 206 kombi nie polecam, ja mam zwykłą 206 i mało miejsca jest - w kombi nie będzie wiele więcej, choć przyznaję jeździ mi się nim super
my rozglądamy się za A4 kombi ale od dłuższego czasu nic nie możemy trafić, myślimy też o fordzie fokusie kombi- koleżanka ma i super zadowolona, skody u nas odpadają bo M. nie chce słyszeć nic na ten temat - on to typowo pro niemiecki audi, bmw, mercedes...
choć tak ostatnio to też przez myśl nam przeszedł jakiś wanik- tylko mały wybór...
Wcześniej mieliśmy 406 kombi i fajnie się jeżdziło, zwrotna była i nawet mimo sporych gabarytów łatwo sie parkowało - teściom sprzedaliśmy
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 12:48
Octavia to już kolos
A listę za i przeciw Marek zrobi, jak wróci z pracy, to zaraz wtedy wkleję.
Co do Skody i aut niemieckich... Skoda jest tak przemieszana z Volkswagenem, ze ciężko powiedzieć, ile w niej czeskości zostało... I tak wszystko ma chińskie podzespoły
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 12:54
No właśnie słyszałam że Skoda ma silnik od Volkswagena
motylek napisał/a:
on to typowo pro niemiecki audi, bmw, mercedes
A czy wiesz o tym, że młodzi kierowcy posiadający audi i bmw płacą wyższe ubezpieczenie? Tylko za to, że potencjalnie lubią popisy, skoro mają takie autko i trzeba uważać, bo wielce prawdopodobne, że coś zmalują na drodze. Kolega pracuje w ubezpieczeniach i ich towarzystwo przyjmuje wlaśnie taką zasadę. Bez sensu chyba... no ale to argument jakim przekonałam męża, że nigdy w życiu żadnego BMW (Będziesz Miał Wydatki). motylek, tym 206 mnie zasmuciłaś, ale mój Arek też mówi, że będzie nam za ciasno. Masz rację - hatchback od kombi w tym wypadku nie będzie się różnił - tylko tym, że ma duży bagażnik, ale w środku taki sam. Szkoda, bo mnie się podoba, ale jak mówisz, że ciasno...
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 13:03
no toszkę ciasno, zwłaszcza jak facet będzie w środku, bo z samym maluchem to pół biedy
jak byśmy kupowali "bajerancki wóz" to i tak pewnie na M. tatę bo ma duże zniżki i w małym miasteczku mieszka więc opłaty automatycznie mniejsze niż u nas , już tak robiliśmy
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 13:09
Chyba nie tylko silnik... W firmie, gdzie pracuje ojciec, mają całą flotę na Skodzie opartą, tyle że na Dieslach. Problemów nie mają chyba większych...
U nas w rodzinie jeszcze Opel dobrze posłużył Seat za to marnie wypadł.
Do francuskich są podobno dużo droższe części, z czym się niestety przy używanym aucie trzeba dodatkowo liczyć.
My obecnie mamy bmw5, wystawiony juz na sprzedaz i w niedziele pierwszy klient ma ogladac. chcemy znow bmw5 ale wlasnie...kombi. szczerze to ja juz tez nie widze opcji przesiadania sie w inna marke. jak juz sie do jednej przyzwyczailismy, to teraz ciezko
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1489 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2010-05-07, 13:15
My mamy volkswagen passat . Bagażnik duży wszystko się zmieści . Co do prowadzenia to mąż zadowolony bo jest wielki chłop . A dla mnie to wielka ciężka krowa
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 4120
Profil:
Wysłany: 2010-05-07, 14:29
my jeździmy toyotą corollą kombi. powiem tak. dla nas + jedno dziecko to w sam raz ale jak będzie miało pojawić się drugie, to trzeba będzie pomyśleć o większym aucie (może właśnie passat kombi, albo vanik jakiś). ale my to jesteśmy maniakami dużych aut, potrzebujemy b. dużo miejsca, bo zawsze cały stos bagaży. toyotką jeździ się fantastycznie. nie pali dużo, jest mięciutka i ja ją uwielbiam no i w zasadzie nic a nic się nie psuje
tata ma omegę kombi, to jest już kolos, gabarytami dla nas super dla mnie do jazdy po mieście za duża (niewygodna jeśli chodzi o parkowanie), ale rdza idzie dość szybko. autko z 2003 r. a już ją zaczyna zżerać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum