REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Samochody, auta
Autor Wiadomość
piccolina 

Informacje:
Dołączyła 807 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-07, 10:20   Samochody, auta

Ponieważ aktualnie część z nas myśli powoli o zmianie/kupnie nowego samochodu zakładamy nowy niekobiecy temat o samochodach.

Z pogaduszek już wiemy, że dla powiększającej się rodziny bez kombi ani rusz...

Mamy propozycje z doświadczeń dziewczyn: Fabia kombi, Audi A4 kombi... co jeszcze? Jakie wady, jakie zalety? Nie ma to jak zapytać same właścicielki...

Piszcie wszystko o samochodach, jakie polecacie, a jakich absolutnie, bo już same miałyście przykre doświadczenia.

Czy ktoś w ogóle poleca nie-kombi dla rodziny z wózkiem i całym tym majdanem dla dzidziusia?

Go$ 

Informacje:
Dołączyła 749 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-05-07, 10:30   

hmm...my mamy meganke i kombi to na pewno nie jest ale nie planujemy zmiany...tez nas nie stać na razie...ale moi rodzice dawali radę ze mną w maluchu podróżować, więc myślę że my też damy rade :)

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 807 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-07, 10:35   

Haha, spoko, ja też pamiętam, jak z bratem 4 lata starszym i z rodzicami jeździliśmy nad morze maluchem 2 razy w roku na wczasy. I dało się, nawet było śmiesznie! No ale nie popadajmy w skrajności. ;-)

Czasy się trochę zmieniły przez te 20 lat...

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1160 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-05-07, 11:08   

Ja mam mazdę 121, z dużym bagażnikiem, samochodziki jest zwinny i malutki więc w sam raz dla mnie i dziecka. No i ma mały bajer otwierany dach. :-D Mąż ma Mazdę Xedos większa w środku, ale ma dużo mniejszy bagażnik (ma butle w środku) więc ten mój wydaje się praktyczniejszy dla naszej małej rodzinki.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

tigraa84 

Informacje:
Dołączyła 982 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-07, 11:13   

piccolina, my mamy Audi A6... oczywiście kombi :-P i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego auta. Chociaż na początku na każdą wzmiankę mojego P. o kombi od razu się krzywiłam to teraz mój punkt widzenia zmienił się radykalnie, bo nie mam żadnego problemu z zapakowaniem wózek+ zakupy+ stos niezbędnych rzeczy dla dziecka ;-) Ponadto sporo się na temat tych aut dowiadywaliśmy i opinie innych były z reguły pozytywne- niemal każdy mówił, ze ten samochód jest niemal bezawaryjny i nie do zajechania ;-) I prawdą jest, że silniki w Audi są bardzo dobre (och to przesiadywanie mojego lubego u znajomego mechanika skutecznie wprowadziło mnie w tajniki motoryzacji :lol: ), auto jest duże i wygodne (w końcu to limuzyna), ale... no właśnie zawsze jest jakieś "ale". Bo Audi raczej do samochodów ekonomicznych nie należy, więc trzeba się liczyć z częstymi wizytami na stacji benzynowej (jakimś rozwiązaniem jest instalacja gazowa, ale ja osobiście bym nie chciała i wolę postawić na silniki Diesla), no i jeśli już się coś zepsuje to koszty naprawy z reguły są dość wysokie <bezradny>

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-05-07, 11:50   

Wycięte z pogaduch :)

piccolina napisał/a:
czy nie ma zbyt twardego zawieszenia?

Nic mi o tym nie wiadomo :) W okolicy mamy kilka dość dziurawych dróg i nie odczuwam, żeby jakoś bardzo trzęsło. Bardziej trząsł mamy Seat i dziadka Ford - Ford jest masakryczny :/
M. mówi, że ma średnie i jak już to w Peugotach bardziej trzęsie... I żeby iść wypróbować do salonu na jazdę próbną, kupować nie trzeba :> I poleca też obejrzeć Hondę.
I gdybyście chcieli Fabii szukać, to zrobi Wam listę najczęstszych usterek w używanych, żebyście wiedzieli gdzie zaglądać :)

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 807 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-07, 12:25   

Tri napisał/a:
I poleca też obejrzeć Hondę
Hondy nigdy więcej - tydzien temu mąż sprzedać Hondę Accord - beznajdzieja był (ale staruszek - 1998 rok). Był wybitnie mało skrętny, trzeba się było mocno namachać, żeby się zmieścić zawracając (zawracanie na 5 razy). Jedyne co mi się podobało to wygodniutkie fotele.

Tri napisał/a:
gdybyście chcieli Fabii szukać, to zrobi Wam listę najczęstszych usterek w używanych

To ja bardzo poproszę :roll:

Na jazdy próbne i przymiarki chodzimy po komisach :mrgreen: Ze mną jest problem, bo ja jestem niska i w niektórych autach mam problem z dosięgnięciem sprzęgła, a nie mogę szurac brzuchem po kierownicy, poza tym nie chcę siedziec na przedniej szybie tylko po to, żeby móc wcisnąć sprzęgło. Dlatego np. Octavia zdecydowanie odpada!!!

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-05-07, 12:40   

peugeota 206 kombi nie polecam, ja mam zwykłą 206 i mało miejsca jest - w kombi nie będzie wiele więcej, choć przyznaję jeździ mi się nim super :)

my rozglądamy się za A4 kombi ale od dłuższego czasu nic nie możemy trafić, myślimy też o fordzie fokusie kombi- koleżanka ma i super zadowolona, skody u nas odpadają bo M. nie chce słyszeć nic na ten temat - on to typowo pro niemiecki audi, bmw, mercedes...
choć tak ostatnio to też przez myśl nam przeszedł jakiś wanik- tylko mały wybór... <bezradny>

Wcześniej mieliśmy 406 kombi i fajnie się jeżdziło, zwrotna była i nawet mimo sporych gabarytów łatwo sie parkowało - teściom sprzedaliśmy :-P

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-05-07, 12:48   

Octavia to już kolos ;)
A listę za i przeciw Marek zrobi, jak wróci z pracy, to zaraz wtedy wkleję.

Co do Skody i aut niemieckich... Skoda jest tak przemieszana z Volkswagenem, ze ciężko powiedzieć, ile w niej czeskości zostało... I tak wszystko ma chińskie podzespoły :D

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 807 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-07, 12:54   

No właśnie słyszałam że Skoda ma silnik od Volkswagena :-)

motylek napisał/a:
on to typowo pro niemiecki audi, bmw, mercedes
A czy wiesz o tym, że młodzi kierowcy posiadający audi i bmw płacą wyższe ubezpieczenie? Tylko za to, że potencjalnie lubią popisy, skoro mają takie autko i trzeba uważać, bo wielce prawdopodobne, że coś zmalują na drodze. Kolega pracuje w ubezpieczeniach i ich towarzystwo przyjmuje wlaśnie taką zasadę. Bez sensu chyba... no ale to argument jakim przekonałam męża, że nigdy w życiu żadnego BMW (Będziesz Miał Wydatki). motylek, tym 206 mnie zasmuciłaś, ale mój Arek też mówi, że będzie nam za ciasno. Masz rację - hatchback od kombi w tym wypadku nie będzie się różnił - tylko tym, że ma duży bagażnik, ale w środku taki sam. Szkoda, bo mnie się podoba, ale jak mówisz, że ciasno... :-/

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-05-07, 13:03   

no toszkę ciasno, zwłaszcza jak facet będzie w środku, bo z samym maluchem to pół biedy :-P :-P

jak byśmy kupowali "bajerancki wóz" to i tak pewnie na M. tatę bo ma duże zniżki i w małym miasteczku mieszka więc opłaty automatycznie mniejsze niż u nas :mrgreen: :mrgreen: , już tak robiliśmy :mrgreen: :mrgreen:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 768 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-05-07, 13:09   

Chyba nie tylko silnik... ;) W firmie, gdzie pracuje ojciec, mają całą flotę na Skodzie opartą, tyle że na Dieslach. Problemów nie mają chyba większych...
U nas w rodzinie jeszcze Opel dobrze posłużył :) Seat za to marnie wypadł.
Do francuskich są podobno dużo droższe części, z czym się niestety przy używanym aucie trzeba dodatkowo liczyć.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-05-07, 13:14   

piccolina napisał/a:
niekobiecy temat
jaki on niekobiecy! zobacz jakie ma wziecie :mrgreen:

My obecnie mamy bmw5, wystawiony juz na sprzedaz i w niedziele pierwszy klient ma ogladac. chcemy znow bmw5 ale wlasnie...kombi. szczerze to ja juz tez nie widze opcji przesiadania sie w inna marke. jak juz sie do jednej przyzwyczailismy, to teraz ciezko :)

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1489 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-05-07, 13:15   

My mamy volkswagen passat . Bagażnik duży wszystko się zmieści . Co do prowadzenia to mąż zadowolony bo jest wielki chłop . A dla mnie to wielka ciężka krowa :-P

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-05-07, 14:29   

my jeździmy toyotą corollą kombi. powiem tak. dla nas + jedno dziecko to w sam raz :) ale jak będzie miało pojawić się drugie, to trzeba będzie pomyśleć o większym aucie (może właśnie passat kombi, albo vanik jakiś). ale my to jesteśmy maniakami dużych aut, potrzebujemy b. dużo miejsca, bo zawsze cały stos bagaży. toyotką jeździ się fantastycznie. nie pali dużo, jest mięciutka i ja ją uwielbiam :) no i w zasadzie nic a nic się nie psuje :)

tata ma omegę kombi, to jest już kolos, gabarytami dla nas super :) dla mnie do jazdy po mieście za duża (niewygodna jeśli chodzi o parkowanie), ale rdza idzie dość szybko. autko z 2003 r. a już ją zaczyna zżerać :-/

Odpowiedz do tematu