Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2009-06-19, 09:56
Izabela napisał/a:
Innego nie chciała
a ja właśnie się tak zastanawiam czy jak dziecko nie chce, to szukać na siłę jakiegokolwiek smoczka, który będzie odpowiadał, czy może po prostu odpuścić sobie smoka? da radę żyć bez niego a potem nie trzeba odzwyczajać. i coś mi się zdaje, że u nas na tym się skończy.
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-19, 11:49
Madzia jak Krzyś nie chce smoka to nie dawaj mu na siłę . Dominik wcale nie chciał i nie miałam potem problemu z oduczaniem A kupiliśmy mu kilka rodzajów smoczków i żadnego nie chciał
Profil:
Wysłany: 2009-06-19, 21:55
Izabela napisał/a:
chodzi mi o to , jak juz jest uzywany.
wiem Iza, tak sobie zażartowałam tylko
uważam, ze im szybciej dziecko się odzwyczai od smoka, tym lepiej. wiadomo, że ssanie smoka negatywnie wpływa na zgryz. a poza tym mi nie podoba się, gdy widzę takie 2-3 latki ze smokiem w buzi
Izabela napisał/a:
generalnie daje hani smoka tylko do spania, a i tez czasem spi bez smoka
czyli jesteście na dobrej drodze
Aneta napisał/a:
Madzia jak Krzyś nie chce smoka to nie dawaj mu na siłę
nie udaje mi się nawet to dawanie na siłę, bo on go albo wypluwa, albo zamyka buzię. ma charakterek. nie to nie dzisiaj umoczyłam smoka w przecierku jabłkowym, to chętnie go brał łakomczuch jeden
dziewczyny a czy wielkość smoczka ma b. duże znaczenie? ja mam w zasadzie ten najmniejszy rozmiar 0-3m., czy to może w jakiś sposób zaszkodzić?
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1419 dni temu Posty: 1785
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-06-19, 23:53
Madzia81 napisał/a:
dziewczyny a czy wielkość smoczka ma b. duże znaczenie? ja mam w zasadzie ten najmniejszy rozmiar 0-3m., czy to może w jakiś sposób zaszkodzić?
mysle,ze jakies tam znaczenie ma dlatego robia rozne rozmiary
ale wydaje mi sie ze gorzej gdyby dac dziecku smoczek za duzy np. miesiecznemu dziecku dac smoka 3-6,jak jest wiekowo mniejszy to chyba szkody nie wyrzadza
A co ile wymieniacie smoczki? Widzialam,ze na instrukcji pisza,ze po miesiacu - stosujecie sie do tego,czy razcej patrzycie na "zuzycie"?
Profil:
Wysłany: 2009-06-20, 15:47
angik1683 napisał/a:
A co ile wymieniacie smoczki?
ja w ogóle nie wymieniałam, dlatego wciąż mam ten najmniejszy rozmiar mam dwa smoczki i jako, że Krzyś bierze smoka raz na ruski rok, to nie są ani trochę zużyte.
Informacje: Dołączyła 1050 dni temu Posty: 41 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Profil:
Wysłany: 2009-07-08, 23:43
na początek był canpola, teraz mamy nuka. Zbyt mały smoczek może powodowac wady zgryzu dlatego lepiej dawac dziecku smoczek dostosowany do jego grupy wiekowej. Mój też nie chciał nowego smoczka ale jakoś na szczęście do nuka się przekonał. Na Aventowskiego w ogóle nie spojrzał. A co do pytania jak długo dawać to mówi się że nie dłużej jak do 18 mcy, ale wszystko zależy od dziecka i jego rodziców.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1419 dni temu Posty: 1785
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-07-10, 15:21
spory ten smok
Ja czytalam,ze lepiej nie podawac dziecku smoka zanim nie nauczy sie ono dobrze ssac piersi i nie wiem sama czy brac smoka do szpitala,czy sobie darowac
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-07-10, 15:27
Ania u nas nie bierze się smoka do szpitala . Pielęgniarki źle na to patrzą radzą że zamiast smoczka włożyć dzidziusiowi palec do buzi żeby trochę possał . A ja i tak miałam ze sobą ale nie był mi potrzebny .
Informacje: Dołączyła 1087 dni temu Posty: 742 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-07-10, 16:18
A u mnie było wręcz przeciwnie, pielęgniarki były mocno rozczarowane, że nie mamy ze sobą smoczka i przykazały Piotrkowi przywieźc go następnego dnia. Do tego czasu dały małej smoka od butelki przytkanego pieluchą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum