REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2009-11-09, 15:11
Tytuł: Stan przedrzucawkowy
Autor Wiadomość
alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-29, 15:26   Stan przedrzucawkowy

Stan przedrzucawkowy objawia się podwyższeniem ciśnienia, obrzękami rąk i twarzy oraz pojawieniem się dużych ilości białka w moczu. Najczęściej występuje po 20 tygodniu ciąży. Nieleczony stan przedrzucawkowy może być bardzo niebezpieczny i prowadzić nawet do śmierci. Przyczyna tego schorzenia nie jest dokładnie znana, ale zdarza się ono częściej:

u ciężarnych z cukrzycą;

w przypadku wcześniejszych chorób nerek;

podczas pierwszej ciąży;

w ciąży bliźniaczej;

u ciężarnych bardzo młodych lub powyżej 40 roku życia.

Ciśnienie tętnicze u ciężarnych wymaga regularnej kontroli, gdyż jego wzrost często poprzedza wystąpienie innych objawów, takich jak obrzęki, szybki przyrost masy ciała, zaburzenia widzenia, bóle głowy czy górnej części brzucha.

Gdy choroba jest nasilona (szczególnie, gdy wystąpią zaburzenia funkcji wątroby i nerek), konieczny jest pobyt w szpitalu i ścisła kontrola stanu zdrowia matki oraz dziecka. Stosuje się kroplówki (z siarczanem magnezu), które zapobiegają napadom drgawek i poprawiają przepływ krwi przez macicę. Niekiedy, w trosce o zdrowie dziecka, trzeba wcześniej wywołać poród lub przeprowadzić cięcie cesarskie.

W stanie przedrzucawkowym podstawowym zaleceniem jest odpoczynek. Gdy zaburzenia są mniej nasilone, można pozostać w domu. Zaleca się leżenie na lewym boku, bo ułatwia to dopływ krwi do łożyska.

Po porodzie ciśnienie zwykle wraca do normy po kilku tygodniach. Leki do jego obniżania rzadko są konieczne, a jeśli tak, to jedynie na krótko.

Czasem (1 na 1500 wszystkich ciąż) dochodzi do stanu rzucawkowego - zwykle, gdy pierwsze objawy przedrzucawkowe nie zostały zauważone. W takim przypadku może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, wątroby lub nerek matki. Jest to stan bezpośredniego zagrożenia życia matki i jej dziecka. Mogą wówczas wystąpić: silny ból w prawym podżebrzu, silne bóle głowy, drgawki, zaburzenia widzenia oraz świadomości - aż do całkowitej utraty przytomności. Stan rzucawkowy wymaga leczenia szpitalnego.

Wczoraj na wizycie wyszlo ze mam podwyzszone cisnienie i polozna rozmawiala ze mna na temat stanu przedrzucawkowego i nastepna wizyte wyznaczyla wczesniej z tego powodu , jestem troche przestraszona :-(

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1594 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-08-29, 15:36   

alexa to teraz musisz kontrolować ciśnienie . Jak coś będzie nie tak to biegiem do szpitala. A ciśnienie masz cały czas podwyższone czy ono tak skacze ? Moja koleżanka miała coś podobnego tylko ona to nazywała białkomocz. Miała białko w moczu , puchła i ciśnienie miała wysokie. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :-)

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-08-29, 19:30   

Wiesz co tylko wtedy mialam podwyzszone , na wizycie , nie mam tego w domu do mierzenia. Poza tym mam wrazenie ze cisnienie to raczej mam za niskie jak za wysokie, ale takie sa moje odczucia.
Tak wlasnie mocz mialam sprawdzany , nie bylo bialka , ale i tak musze teraz obserwowac jak sie czuje , czy mi nie puchna nogi irece czy nie mam boli brzucha i glowy itd . A jak cos takiego wystapi natychmiast do kliniki.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1417 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-09-03, 19:19   

Alexa nic sie nie martw, będzie dobrze grunt to pozytywne myślenie :) moja mama miała straszne kłopoty z ciśnieniem w ciąży z moja siostrą ale wszystko dobrze sie skończyło ważne żeby opiekę dobra mieć!!!
Ja tez mam troche kłopotów ostatnio ale innego typu- z tego powodu muszę dużuuuuuuuuuuo leżeć i dopoczywać bo inaczej maluch za wszesnie sie pojawi...

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-09-04, 11:05   

Hmm masz raje

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-10-03, 20:56   

no alexa wszystko bedzie dobrze na pewno. ale kurcze faktycznie strach sie bac takiego chorobska cale szczescie ze prawdopodobienstwo jest 1:1500... no chyba ze wlasnie ty jestes ta 1... :/ <bezradny>

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-10-03, 21:16   

juz wszystko wyjasnione, stan przedrzucawkowy wykluczony , wszystkie badania mam w normie , takze wszystko ok ;-)

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-10-03, 22:09   

o to bardzo super :) ale jest wiele innych przyszlych mamus, ktorym moze sie to zdarzyc tak wiec lepiej sie wystrzegac (ale jak?!)

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-10-04, 14:43   

Nic na to nie mozna poradzic , zaradzic , przeciwdzialac w zaden sposob . To jest jak choroba po prostu.
Ale da sie wyleczyc , po to przy kazdej wizycie mierza cisnienie i sprawdzaja obecnosc bialek w moczu .
Poza tym trzeba zwracac uwage na takie rzeczy jak zawroty glowy, puchniecie rak i nog , mroczki przed oczami , uporczywe bole glowy , na ktore nic nie pomaga. Ale to dopiero po okolo 20 ktoryms tygodniu , nie pamietam dokladnie. Takze spokojnie.

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-02-04, 17:49   

ej a ja mam wlasnie problem teraz sie wystraszylam bo czesto mi sie zdarza w nocy sie budzic z powodu dretwienia rak, szczegolnie lewej dloni, chociaz leza swobodnie na koldrze i nie sa przygnuiecione ani nic. od jakiegos tygodnia albo 2 tak mam. moze ma na to wplyw anemia, ktora mam? ale teraz juz chyba mi sie polepszylo bo jem, jem mieso a dop0iero teraz mi te rece dretwieja. i czasem mnie tak kluje po bokach na dole brzucha ale czytalam ze to przez to ze macica czy miednica sie rozszerza. i jeszcze boli mnie lewe biodro nie umiem stac na tej nodze. :-/ ostatnio tez jestem jakas oslabiona non stop mi goraco mdleje w kosciele, mam sie czego obawiac?

cisnienie zawsze mialam w porzadku a nawet troche za niskie ale w tej chwili nie wiem bo nie mierzylam.

aga 

Informacje:
Dołączyła 1393 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 19:52   

:-> hej! powiem Ci ze zawsze warto powiedziec o tym lekarzowi, nie zaszkodzi a pozbedziesz sie watpliwosci, choc powiem Ci ze tez mialam takie objawy i nic mi nie bylo poprostu bylam oslabiona i mialam zanizone wyniki ale tak wszystko ok, ale mowie lepiej skonsutowac to dla pewnosci. <buzki>

mloda_mama 

Informacje:
Dołączyła 1331 dni temu

Profil:
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-02-05, 07:26   

no, na pewno tak zrobie, wizyta 23.-go

Odpowiedz do tematu