Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1595 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-03, 19:50 Szczepienie
Mam pytanie czy szczepiłyście swoje dzieciaczki na pneumokoki lub meningokoki
Ja chce teraz zaszczepić jak mały skończy 2 latka bo wtedy dostaje się tylko jedną dawke. Tylko nie wiem na co zaszczepić go najpierw i ile musi być odstępu między szczepionkami
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2008-06-29, 21:03
Ja słyszałam, że pneumokoki(tzn. te co w reklamie są) są bardziej niebezpieczne dla dzieci.
W sumie to bardzo drogie szczepionki, wcześniejszych pokoleń nikt na to nie szczepił, a sepse nie tylko te bakterie wywołują więc nie wiem czy jest sens.
Ale oczywiście jak masz kasę to zacznij od pneumokoków, a najlepiejlekarza zapytaj lekarza.
Nastrój:
Wysłany: 2008-06-29, 21:23
LeeLoo my już po szczepieniu na pneumokoki. Teraz musimy czekać 6 tygodni i będzie szczepienie na meningokoki. A szczepionka u nas na pneumokoki kosztuje 340zł. Ale Dominik skończył już 2 latka i dostał 1 dawkę. A na meningokoki 140zł.
My dostaliśmy szczepionkę Pneumo 23 i kosztowała 80zł.
Ostatnio zmieniony przez Aneta 2008-08-27, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2008-06-29, 22:07
Mimo wszystko to spory wydatek.
Ale osobiście jeśłi bym miała mieć dziecko to właśnie becikowe przeznaczyłabym na te szczepionki.
Chociaż życie pokaże jak to bedzie
Nastrój:
Wysłany: 2008-06-29, 22:23
Pewnie że wydatek . Jak ktoś chce zaszczepić niemowlaka to musi kupić 3 dawki za 340 zł Przynajmniej u mnie jest taka cena. Pewnie waha się w granicach 300zł.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2009-02-04, 22:22
Aneta napisał/a:
Jak ktoś chce zaszczepić niemowlaka to musi kupić 3 dawki
i 4 po roku. my się decydujemy na to szczepienie. cena jednej dawki to 280 zł. Ale lepiej dmuchać na zimne. Dziadkowie nam pomogą.
Szczepimy też Krzysia na rotawirusy. Podobnie trzeba przyjąć 3 dawki, cena jednej to 220 zł.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2009-02-06, 18:02
my tez skumulowane szczepionki bierzemy, mniej bólu i rzeczywiście ani goraczki, ani ospałości..
z rotawirusów zrezygnowałam, prdiatra powiedziała że jak nie mam małego zamiaru posyłać do żłobka to nie ma sensu. jak się przestrzega podstawowych zasad chigieny to minimalne ryzyko zachorowania.
Zostana pneumokoki i meningokoki ale to chyba jak mały rok skończy
Moja Mala miala teraz szczepienie, pierwsza dawka przy 3 miesiacach, blonica, tezec, krztusiec, polio hib i pneumokoki.
nastepna dawka w 5 miesiacu, pozniej przy ok. roczku.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 913 dni temu Posty: 428 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-05, 18:13
Rotawirusy też zaszczepimy. Rozmawiałam z pediatrą, pneumokoki i rotawirusy poleca, ale meningokoków już nie koniecznie. A czy tradycyjne szczepionki z kalendarza szczepień dawałyście dzieciaczkom normalne bezpłatne każda osobno czy te skojarzone 5 czy 6 w 1? Warto takie coś zrobić? Maleństwo nie byłoby wtedy dźgane tyle razy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum