Mam pytanie czy szczepiłyście swoje dzieciaczki na pneumokoki lub meningokoki
Ja chce teraz zaszczepić jak mały skończy 2 latka bo wtedy dostaje się tylko jedną dawke. Tylko nie wiem na co zaszczepić go najpierw i ile musi być odstępu między szczepionkami
Ja słyszałam, że pneumokoki(tzn. te co w reklamie są) są bardziej niebezpieczne dla dzieci.
W sumie to bardzo drogie szczepionki, wcześniejszych pokoleń nikt na to nie szczepił, a sepse nie tylko te bakterie wywołują więc nie wiem czy jest sens.
Ale oczywiście jak masz kasę to zacznij od pneumokoków, a najlepiejlekarza zapytaj lekarza.
LeeLoo my już po szczepieniu na pneumokoki. Teraz musimy czekać 6 tygodni i będzie szczepienie na meningokoki. A szczepionka u nas na pneumokoki kosztuje 340zł. Ale Dominik skończył już 2 latka i dostał 1 dawkę. A na meningokoki 140zł.
My dostaliśmy szczepionkę Pneumo 24 i kosztowała 80zł.
Mimo wszystko to spory wydatek.
Ale osobiście jeśłi bym miała mieć dziecko to właśnie becikowe przeznaczyłabym na te szczepionki.
Chociaż życie pokaże jak to bedzie
Pewnie że wydatek . Jak ktoś chce zaszczepić niemowlaka to musi kupić 3 dawki za 340 zł Przynajmniej u mnie jest taka cena. Pewnie waha się w granicach 300zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum