REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Tradycje świąteczne
Autor Wiadomość
LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1498 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-11-19, 20:12   

Gosiak 11 napisał/a:
o śpiewaniu kolęd(u mnie nie śpiewamy bo wszyscy się wstydzą)

Skąd ja to znam <bezradny> Ale jeśli chodzi o Wiktorka staram się go wychowywać, żeby niczego i nikogo się nie wstydził. Wierzę, że jak podrośnie i nauczy się pierwszych kolęd, to albo on nam będzie śpiewał albo może wszyscy razem ;-)
Zapomniałam jeszcze o wspomnianym tu pustym miejscu dla niezapowiedzianego gościa. U nas to był taki symbol Boga, że on jest z nami i to miejsce dla niego. Bynajmniej ja to tak rozumiałam.
O opłatku dla zwierząt także słyszałam, jak miałam chomika zawsze dostawał, piesek ciotuni też dostaje opłatek, ale to razem z nami przy stole wigilijnym tylko, że na samym końcu.
A pasterka. Uwielbiam, ale rzadko chodzę. Albo ja jestem na święta chora albo babcia albo zwyczajnie brakuje już sił. W tym roku na pewno nie pójdę, bo małego ciągnąć nie będę.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-11-19, 20:48   

a my kolędy śpiewamy aż się blok trzęsie <hura> po wigilli siedzimy przy świecach i śpiewamy chyba z godzinę <zawstydzony> cała rodzina <hura>

snowy 

Informacje:
Dołączyła 437 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-03-31, 00:38   Wielkanoc

No wiec zbliza sie Wielkanoc :)

Czy w Waszych domach Swieta Wielkanocne sa obchodzone uroczyscie? czy raczej zwyczajnie jak kazdy inny dzien? Odwiedzacie rodzine? Co planujecie w tym roku?

Ja w tym roku mam mega problem z przygotowaniem wyjatkowego sniadania, zupelnie nie mam pomyslow co przygotowac i jak udekorowac stol... A chcialabym zeby to byl wyjatkowy poranek... Podzielcie sie swoimi pomyslami :)

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-03-31, 10:19   

Snowciu, u nas dzielmy się świątecznymi przygotowaniami.Moja mama przyrządza świąteczne obiady,a ja z bratową zajmujemy się całą resztą. Zanim zasiądziemy do niedzielnego śniadania dzielmy się święconką. Jak każe obyczaj Wielkanoc to "jajcowe" święto,więc mamy sporo potraw z jajkami (nadziewane, w majonezie (jogurcie), pasta jajeczna z rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem),nie może zabraknąć białej kiełbasy i oczywiście żurku lub barszczu białego,chrzan i ćwikła. Sałatka warzywna, śledziowa,pieczywo, sery, wędliny i świeże warzywa. Obiad to przeważnie pieczony drób, schab,karkówka czasami zrazy oraz pieczone ziemniaki.Kolacja podobna do śniadania.
Ciasta to baby wielkanocne, drożdżak,keks i pascha.
Ozdoby to pisanki, gałązki wierzbowe i wiosenne kwiaty.

iwonaryki 
Spełniona

Informacje:
Dołączyła 637 dni temu

Profil:
Imię: Iwona
Im. dziecka: Grześ i Marysia , Gabrysia
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-03-31, 10:59   

snowy, A u nas na Wielkanoc nic takiego szczególnego nie szykujemy bo i tak żadnych gości nie będziemy mieć ... Jak co roku ugotujemy barszcz biały , zrobimy jakie ciacho i pójdziemy ze święconką :mrgreen: w tą niedzielę idziemy poświęcić palemkę a w następną koszyczek poświęcić ;-)

ewelcia1987 

Informacje:
Dołączyła 876 dni temu

Profil:
Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2012-03-31, 15:36   

A my w tym roku nie przygotowujemy nic bo wyjeżdżamy do szwagra na chrzest :-P W sobotę tylko wezmę Martynkę do wózka i pójdziemy poświęcić jej wszystkie baranki i inne słodkosci bo tyle tego dostała że do jednego koszyczka raczej sie nie zmieści :-P No a po południu już wyjazd i wracamy w poniedziałek :-)

iwonaryki 
Spełniona

Informacje:
Dołączyła 637 dni temu

Profil:
Imię: Iwona
Im. dziecka: Grześ i Marysia , Gabrysia
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-03-31, 16:35   

A i muszę dodać ze w Lany Poniedziałek my jedziemy w gości tylko nie wiem co z tego będzie :roll: .

Lady Di 

Informacje:
Dołączyła 97 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-03-31, 17:48   

A u mnie święta spokojnie i w domku :)
W perwszy dzień świąt mój D. w pracy, wiec ja sama z dziećmi a w drugi lenistwo w domu :-)

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-03-31, 23:02   

my w tym roku do mojej mamy na 2 dni jestesmy zaproszeni- jak wytrzymam :mrgreen:
ogólnie u nas jak u karoll, sniadanie z białym barszczykiem, swieconka i pózniej na stole ląduje wszystko inne typu, baby, jaja, miesiwo pieczone, gołąbki napewno, salatki, szynka pieczona itp...na stole stroiki z zielonej trawki i pisanek..;lubie te świeta sa bardziej na luzie i jak bedzie ciepło to mozna spacerować a nie ciągle jesć a pózniej wyrzucanie wagi przez okno :-/

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-04-01, 22:00   

już tu kiedyś troszkę o Wielkanocy pisałam. przygotowania zaczynamy już, uczymy się z Krzyniem malować wzorki na jajkach - narazie papierowych ;-) w piątek pomalujemy na prawdziwych. dzisiaj był z babcią w kościele z palmą, za tydzień w sobotę naszykujemy koszyczek - koniecznie musi być w nim baranek z cukru, ozdobione jajka i czekoladowe przysmaki Krzynia i na święcenie. potem wszystko idzie na stół i do brzuszków.
w tym roku zaczynamy świętować już w sobotę, ze względu na pracę M. święta spędzamy u rodziców. na obiad mama zrobi żurek w chlebku, na stole poza tym dużo różnych jajek, sałatki, wędliny czyli standardowo. na słodko babka, makowiec, sernik. ozdoby to dużo żółtych kurczaczków i malowanych pisanek. uroczyste śniadania z obowiązkową bitwą na jajka, psikanie wodą z pistoletów, sobotę i niedzielę spędzimy na działce, więc będzie ognisko, świeże powietrze i dużo luzu i śmiechu :) przyznam, ze bardzo lubię te święta :)

snowy 

Informacje:
Dołączyła 437 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2012-04-02, 00:29   

Madzia81, co to za bitwa na jajka???? :D opowiadaj, bo strasznie mnie zaciekawiłaś :)

u nas jeśli bedziemy w domu to beda jajka faszerowane, bigos, sałatka jarzynowa i talerz wedlin :D ale moze wyjezdzamy na dlugi weekend, bo tutaj jest wolne juz od czwartku, wiec wtedy tak naprawde nie bedziemy świat w ogole obchodzić :/

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2012-04-02, 08:30   

U nas wszystko obraca się wokół Triduum Paschalnego, choć o jakieś większe skupienie staramy się już od Niedzieli Palmowej - to znak, że ten czas już się zaczyna. Dla mnie święta to przede wszystkim obrzędy Wielkiego Czwartku, Piątku i Soboty - nocna Wigilia Paschalna - od lat w tym samym kościele. Mąż bierze urlop od czwartku i staramy się spędzać dni rodzinno-modlitewnie. Nie przygotowuję żadnego specjalnego menu, nigdy nie sprzątam przed świętami, staram się wszystko tak ułożyć, żeby Wielki Tydzień był wolny od różnych spraw na głowie i większego zabiegania.
Koszyczki święcimy u babci i tam w sobotę jest drobna "przegryzka", podobnie niedzielny obiad.
Dla mnie to najważniejszy i najpiękniejszy czas w roku, przeżycie Triduum daje mi siłę i nadzieję a procesja Wigilii Paschalnej na chwilę otwiera niebo. Ostatnio szłam z zaspanym Patryczkiem na końcu pochodu. Patrzył na światełka i kroczył dzielnie, a że procesja szła w kółko, to księża prowadzący zwalniali, co by małemu ludzikowi nóżek nie podeptać ;-) Piękne to było.
Tego roku trochę się boję, bo Kubuś to jednak ziółko :lol: Może zostanie u babci? Jeszcze zobaczymy.

Madzia81, widziałam kiedyś żurek w chlebku i zastanawiałam się jak go zrobić. Możesz wrzucić przepis na ten chlebek?

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-04-02, 09:21   

Laurel, tak się spodziewałam, że u Was to właśnie tak będą święta wyglądały, tak jak powinny. u nas obchody triduum sprowadzają się do święcenia pokarmów w sobotę. no ale to już wynika tylko i wyłącznie z naszych chęci lub raczej niechęci.

chlebek zamawiamy w piekarni ;-)

a bitwa na jajka...od razu mówię, że to nie tak, że rzucamy się tymi jajkami przy stole ;-) gotujemy jajka, obowiązkowo w kolorowych skorupkach i stukamy się nimi - wygrywa ten, któremu uda się zbić skorupkę drugiej osobie. może głupio brzmi, ale śmiechu przy tym całe mnóstwo :) a Krzyś jaką ma radochę :mrgreen:

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 717 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2012-04-02, 13:11   

u nas też stukanie jajkami to tradycja..pamietam jak byłam mała to sie cieszyłam jak moje pisanki zbiły skorupki innym <hura>
laurel u Was to jest tak jak powinno byc :mrgreen:

Lady Di 

Informacje:
Dołączyła 97 dni temu

Profil:
Wysłany: 2012-04-02, 13:13   

Cytat:
a bitwa na jajka...od razu mówię, że to nie tak, że rzucamy się tymi jajkami przy stole ;-) gotujemy jajka, obowiązkowo w kolorowych skorupkach i stukamy się nimi - wygrywa ten, któremu uda się zbić skorupkę drugiej osobie. może głupio brzmi, ale śmiechu przy tym całe mnóstwo :) a Krzyś jaką ma radochę :mrgreen:

U nas też to jest...
Ja kiedyś wzięłam drewniane jajko i każdy się dziwił jak to możliwe,że ze wszystkimi wygrywam :D

Odpowiedz do tematu