REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Tradycje świąteczne
Autor Wiadomość
Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-09, 14:45   Tradycje świąteczne

Jak spędzacie Boże Narodzenie? Święta szykujecie u siebie w domu czy wychodzicie do rodziców? Jakie potrawy znajdują się u Was na wigilijnym stole? Kiedy ubieracie choinkę? Prezenty pod choinką znajdują tylko dzieciaki czy wszyscy domownicy?

No to zacznę :)

My zawsze spędzamy święta u jednych i drugich rodziców. Wigilia jest dzielona. Tzn. od zeszłego roku jest tak, że główną kolację jemy u moich, na wieczór jedziemy do teściów i zostajemy tam na noc, na pierwszą część dnia pierwszego dnia świąt. Po południu przemieszczamy się do moich rodziców, a drugi dzień świąt jest taki tylko nasz :) Spacer i błogie leniuchowanie we trójkę :) I myślę, że tak już będzie co roku :) O ile M. nie będzie miał służby. W związku z tym, ja w zasadzie nie gotuję i nie piekę nic, mamie zawsze pomogę coś w kuchni, zrobię jakąś sałatkę i tyle.

W czasie wigilii jemy te wszystkie typowe tradycyjne potrawy, bez żadnych udziwnień. Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, kilka rodzajów ryb, karp obowiązkowo w galarecie (którego ja nie ruszam). Jak żyli dziadkowie od taty babcia zawsze robiła kutię. A co z alkoholem? Moi rodzice nie stawiają na stół, ale u teściów już jest i szczerze - jakoś mi się to nie podoba.
Na pasterkę zanim pojawił się Krzyś chodziliśmy. Teraz nie.

Choinkę ubieramy bardzo różnie, ale z reguły na kilka dni przed wigilią.
A prezenty pod nią znajdują wszyscy i to w hurtowej ilości :)

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 551 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-09, 19:45   

Madziu81 To prawie tak jak u mnie":) my też idziemy do rodziców i teściów:) a jeszcze do dziadków( bo oni oddzielnie robią). W sumie to są 1 nasze święta w które mieszkamy w nowym mieszkaniu sami:) choinkie to chyba żywą kupimy więc jak najbliżej świąt. a co do pieczenia i gotowania to ja się nie wtrącam w tym roku bo poprostu nie dam rady. I prezenty muszą być obowiąkowo dla wszystkich:) Ja i Mariusz alkoholu niepijemy wiec nam to rybka:)(ale podomierz śledzik lubi pływać więc jak ktoś lubi to czemu nie)

:) 

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-09, 21:19   

Święta Bożego narodzenia staramy się dzielić po równo :) Tj raz u teściowej a raz w domu.
choinkę ubieramy jak nam się zechce. Najczęściej na około tydzień przed Wigilią.

Co do kolacji: u nas jest taka tradycja, ze pierwszym daniem (zaraz po opłatku) jest czosnek z solą i chlebem, barszcz czerowny z uszkami, a poaz tym oczywiście smażony karp, pierogi, gołąbki, czasem kutia, no i oczywiście sernik z rosą (ale ten to pieczony jest przy okazji kazdego swięta). U teściowej barszczu nie ma, są za to 2 zupy:grzybowa i rybna.

Sprzątam, przygotowuje stół, w kuchni pomagam o tyle o ile ;-) czyli robię sałatkę, nakładam farsz itd.

Na pasterkę nie chodzimy. Alkohol na stole bywa. W postaci wina, albo jakiejś nalewki czy drobnego drinka - ale to już przy ciastkach.

Od kilku lat wysyłam kartki świąteczne do bliższych lub dalszych mi osób. Bardzo mi się podoba ten zwyczaj, choć przyznam, że smutnym jest nieco fakt zaniechania tej tradycji przez ogromną rzeszę ludzi.

Madzia
a rodzice męża nie czują się źle z tym, że Wigilię spędzacie z Twoimi rodzicami?

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 09:21   

Wigilię i pierwszy dzień świąt spędzamy u rodziców - brat z rodziną i moja rodzinka.
Wigilię rozpoczynamy od podzielenia się opłatkiem. Na stole wigilijnym znajdują się pierogi i paszteciki z kapustą, barszcz czerwony, ryba po grecku, różnego rodzaju śledzie, sałatka warzywna i śledziowa, postny bigos. Dodatki w postaci kuti, śleżyków, kompotu z suszu i maku oraz ciasta. Po kolacji (to co wszyscy lubią najbardziej) rozpakowujemy prezenty. Śpiewamy kolędy i rozmawiamy przy stole. Alkoholu podczas wigilii również nie spożywamy.
Drugi dzień świąt to przede wszystkim świąteczny obiad - pieczone ziemniaki i kaczka lub indyk w owocach. Tu i owszem pojawia się wytrawne, czerwone wino.
Świąt z rodziną męża nie spędzamy, ponieważ mieszkają w innym mieście, a i teściowie święta spędzaja z rodziną swojej córki.

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 09:33   

Karoll napisał/a:
Świąt z rodziną męża nie spędzamy, ponieważ mieszkają w innym mieście, a i teściowie święta spędzaja z rodziną swojej córki.

A daleko macie do teściów?

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 09:35   

Teściowie spędzają święta w Warszawie.

kjujiczek 
Zboczuszek:)

Informacje:
Dołączyła 745 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Agatka
Nastrój:
napalona

Wysłany: 2010-12-10, 09:54   

My podobnie jak Madzia81, kochanie1305199, dzielimy Wigilijny wieczór między teściów a moich rodziców (z którymi zresztą mieszkamy). Zawsze jest z tym pewien problem, bo i tu i tam wszyscy chcieliby kolację ok. 17 zacząć, a my się nie rozdwoimy, tym bardziej, że do teściów mamy ok. 40 min. jazdy w jedną stronę. No i chciałabym mojej mamie pomóc, bo u nas na Wigilii jest 14 osób i baaardzo dużo roboty w związku z tym. Mi najlepiej by pasowało jechać do teściów na 13, wrócić o 16 i pomóc mojej mamie (teściowej ma kto pomóc i jest ich mniej). Nie wiem jak to rozwiążemy w tym roku <bezradny>

Pierwszy dzień świąt albo u teściów albo u moich braci (mieszkają w jednym domu), jeszcze nie wiem ;-) drugi dzień świąt raczej w domku.

Jeśli chodzi o potrawy to u mnie w domu króluje smażony karp, którego ubóstwiamy. Zazwyczaj kupujemy 3-4, bo wszyscy się na niego rzucają :lol: oprócz tego śledzie w różnych postaciach, pierogi z kapustą i grzybami, czasami ryba po grecku, obowiązkowy kompot z suszonych owoców (dobry na przeżarcie się :mrgreen: ). U teściów królują sałatki rybne, teściowa ma do nich smykałkę ;-)

Jeśli chodzi o prezenty, to zawsze coś dla każdego pod choinką było. w tym roku chyba tylko dzieciaki (moich braci) coś dostaną, bo mamy kryzys finansowy. Cały czas staram się coś wykombinować, żeby każdy dostał jakiś drobiazg, ale będzie ciężko :-/

W tym roku mam zamiar ubrać choineczkę w naszym pokoju już w ten weekend, bo uwielbiam ten przedświąteczny okres. Choinka po świętach jakoś mnie denerwuje, że to już po wszystkim. Wolę się na nią napatrzeć w tym fajnym okresie :-D

Charlie.C 
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY

Informacje:
Dołączyła 813 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-10, 14:41   

A my ustaliliśmy, że robimy jedną wielką wigilię u nas. Ja smażę karpia i robię ciasta, teściowa robi barszcz i uszka, mama śledzie, kapustę, pierogi, siostra dorzuca paluszki z makiem. A! I jeszcze kompot, ale to robi mama, ja nie mogę znieść ani smaku ani zapachu suszonych śliwek w żadnej postaci. <bezradny> Nawet jak naczynia nimi "pachną" to mi się robi niedobrze, ale tak było od zawsze, więc dla rodziców, żaden szok. :-P Oni kompocik z suszek, a jak kompocik z truskawek. :lol: :lol:

Jeżeli chodzi o prezenty, to każdy coś znajdzie pod choinką dla siebie, nie dużo, ale jakiś drobiazg zawsze, książkę, płytę, jakieś kulki musujące do kąpieli. Dla każdego coś dobrego. :-)

Choinkę ubierzemy jakoś w przyszłym tygodniu może... <hmm>
To jeszcze musimy przemyśleć. :-P
20 mam USG, to pewnie mamusie znajdą odbitki w swoich prezentach. :mrgreen:
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 20:56   

Charlie.C napisał/a:
20 mam USG, to pewnie mamusie znajdą odbitki w swoich prezentach.
Chciałabym tam wtedy być... :mrgreen:

Informacje:
Dołączyła 1395 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 21:01   

Charlie Ty to jesteś szalona! Maleńkie dziecko w domu, kolejne w drodze, a Ty zamiast korzystać z możliwości pójścia do kogoś robisz wigilię u siebie. No wariatka ;-)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-10, 21:40   

:) napisał/a:
No wariatka

no, tak samo pomyślałam ;-)

ciekawe kiedy ja się nauczę dziubać coś przy rybach czy piec ciasta, jak na święta nigdy nie muszę, a bez okazji to nie mam mobilizacji <bezradny>

śpiewa się u Was kolędy? czy tylko włączacie płyty?

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1417 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-11, 09:57   

hmm u nas było tak że na zmianę raz u nas bylismy na wigili i popołudniu w pierwszy dzień świąt do teściów jechalismy albo odwrotnie. Dwa lata temu wigilia u nas była, teściowie przyjechali na pierwszy dzień świąt- natus malutki był i nie miałam zamiaru z 3 tygodniowym dzieciaczkiem jeździć po rodzine. W zeszłym roku przez wzgląd na to że to były pierwsze święta bez mamy to tez w domu zostalismy, ni umiałabym zostawić siostry, dziadka samych- teściowie przyjechali na wigilię (ale musiałam ich namawiać, M. az sie obraził na nich że nie chca przyjechać).

W tym roku no cóż- tez nigdzie nie jedziemy <bezradny> w sumie to trudno nam coś zaplanować :-P teściowie i siostra M. przyjadą ale nie wiem kiedy <bezradny> pewnie w pierwszy dzień świąt...

Z szykowaniem w tym roku tez nie wiem jak będzie- znaczy jutro lepimy z siostrą uszka, potem podzielimy się robotą każda coś będzie robić, M, pomoże bo tez lubi w kuchni pichcić.
Ciast nie pieczemy bo siostra z cukierni przeniesie w której pracuje - lodówka zawsze po pachy wypchana, teściowa pewnie tez przwiezie coś- ona tak ma ;-)

Na stole będzie barszcz z uszkami, karp smażony (w sumie jak o mnie chodzi to nic wiecej nie potrzebuję) sałatki- z brokułami i warzywna, śledzie w śmietanie, pierogi z kapuchą i grzybami (u nas nigdy nie było ale u tesciowej mi zasmakowały więc będą), ryba po grecku, kapusta postna. W tym roku część jedzenia będzie kupna - nie mam siły ani checi na siedzenie w kuchni...
Z makiem nic nie robimy bo i tak nikt nie je tak samo jak kompot nikt nie wypije

Choinka kilkadni przed świętami ubrana bedzie, a prezenty- każdy coś znajdzie, łącznie z czworonogami :mrgreen:

ciekawe czy bede w święta w domu????

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1639 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-21, 21:46   

:) napisał/a:
Madzia a rodzice męża nie czują się źle z tym, że Wigilię spędzacie z Twoimi rodzicami?

przegapiłam to pytanie.
narazie nic nie mówią. miało być na zmianę. raz u moich, raz u teściów. ale nam bardziej na rękę najpierw być jednak u moich, bo wtedy zobaczymy się w wigilie i z jednymi i z drugimi. u teściów podzielimy się opłatkiem, coś tam się zje, będą prezenty, tyle, że później. tak więc chyba nie są bardzo poszkodowani.
szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie narazie nie widzieć się z moimi rodzicami w ogóle w wigilię :roll:

ile Was zasiada przy wigilijnym stole? cała wielka rodzina czy tylko najbliżsi?
u moich rodziców jesteśmy my z Krzyniem, siostra z narzeczonym, mama z tatą, wujek z ciotką i ich dwoje dorosłych dzieci czyli wychodzi 11 osób.
u teściów jesteśmy w 7: teściowie, my, szwagierka z mężem.
i powiem tak: jak zawsze podobały mi się te wielkie wigilie, tak teraz odpowiadają mi bardziej te mniejsze, u teściów jest fajnie, tak spokojnie i chętnie też widziałabym nas w takim składzie u moich rodziców. pewnie to kwestia czasu.

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-22, 06:53   

Madzia81 napisał/a:
ile Was zasiada przy wigilijnym stole? cała wielka rodzina czy tylko najbliżsi?

9 osób - mąż, syn mama,tata, brat, bratowa i ich 2 dzieci, jeszcze ja ;-)

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 923 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-22, 10:26   

w tym roku 6 osob doroslych i 3 dzieci ;-)

Odpowiedz do tematu