Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1595 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-28, 17:41
Agnieszkza1973 witaj . Myślę że najlepsza będzie wizyta u ginekologa . Mąż powinien zbadać nasienie a Ciebie lekarz zbada ginekologicznie . A długo już się staracie o dziecko ?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-28, 17:43
Zapytaj swojego ginekologa - to zbyt skomplikowany temat, żeby go rozwiązać na forum. Najprawdopodobniej oboje będziecie się musieli przebadać.
Zdjęcia nie są wymagane...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 821 dni temu Posty: 49
Profil: Imię: Aga
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 10:59
Agnieszkza1973
najlepiej zgłoście się z mężem do Poradni genetycznej - tam skierują was na potrzebne badania (które może pomogą ustalić przyczynę waszych problemów)
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 16:05
tak, wiem - ale ja przecież nie napisałam, że ma nie iść najpierw do gina
A co do poradni to najlepiej mieć skierowanie od swojego ginekologa ............
wtedy można te wszystkie badania robić na kasę chorych bo inaczej to trochę kosztowne
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 17:12
Ale poradnia genetyczna jest raczej na samym końcu w badaniach (co innego przy poronieniach...). Skierowanie od rodzinnego lekarza też może być - i w sumie od każdego, który przyjmuje na NFZ.
Jak już ktoś oprócz ginekologa na starcie, to endokrynolog.
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 19:38
kobieta po 35 roku życia, która ma problemy z zajściem w ciążę jak najbardziej może zwrócić się do takiej Poradni Genetycznej.......
tam także sprawdzą gospodarkę hormonalną itd,itp
po co krążyć od lekarza do lekarza ............?
kobiety po 35 roku życia decydujące się na dziecko automatycznie znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka i niezbędna jest u nich profilaktyka przed prokreacyjna oraz badania prenatalne.
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 20:26
Bo od gospodarki hormonalnej jest endokrynolog, a nie genetyk
Poza tym, co masz na myśli piszac "profilaktyka przedprokreacyjna"? Bo o ile wiem, to zalecenia dla przyszłych mam są takie same, niezależnie od wieku.
Badaniami prenatalnymi nieinwazyjnymi też zajmuje się ginekolog, a genetyk dołącza dopiero, gdy jest potrzeba badań inwazyjnych.
Po co zaczynać od końca?
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-01, 23:19
Droga Tri
być może ja nie wyraziłam się zbyt dosłownie ale chodziło mi o to, że w Klinice Genetycznej także posiadają endokrynologa .....
chciałam powiedzieć, że lepiej trafić od razu pod opiekę ginekologa-genetyka.... i że najwygodniej jest robić wszystkie badania w jednym miejscu a nie "latać" po całym miście lub okolicy za poszczególnymi wynikami.......
Tri napisał/a:
Bo o ile wiem, to zalecenia dla przyszłych mam są takie same, niezależnie od wieku.
masz rację, ale kobiety w pewnym wieku powinny przygotowywać się do ciąży bardziej świadomie - takie mam zdanie
a genetyk nie zajmuje się tylko badaniami inwazyjnymi
profilaktyka przed prokreacyjna - Przygotowanie do pełnienia funkcji prokreacyjnej (prokreacja- mówiąc brzydko rozmnażanie się)....
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-02, 06:38
Aaaaa... Myślałam, że piszesz o czymś dostępnym dla wszystkich bez dalekiego jeżdżenia - no i bezpłatnie, ze skierowaniem.
W małopolsce (i o ile wiem na śląsku i podkarpaciu też) nie ma Kliniki Genetycznej. W Krakowie jest tylko jedna poradnia genetyczna (bo genetyki onkologicznej nie liczę) ulokowana przy szpitalu dziecięcym. Materiał do badań genetycznych pobierają ginekolodzy z Kliniki Gin. i ktoś wybrany przez ciężarną musi sam zawieźć próbki do genetyków...
Ginekologa-genetyka na NFZ nie ma.
kobieta w każdym wieku powinna się świadomie przygotowywać do ciąży.
Znam definicję prokreacji - chodziło mi o to jakie zalecenia dla tej konkretnej grupy wiekowej masz na mysli
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-02, 09:38
nie mam na myśli żadnych konkretnych zaleceń..........
jeżeli kobieta po 30-tce planuje dziecko to wtedy powinna najpierw skonsultować to z lekarzem i zrobić odpowiednie badania aby wykluczyć pewne ryzyko i jak najlepiej się do tej roli przygotować....
Starsze matki są bardziej narażone na ryzyko:
niepłodności,poronienia,anomalii chromosomalnych,niskiej wagi urodzeniowej dziecka,
urodzenia martwego płodu,innych powikłań medycznych.
kobiety po 35 roku życia powinny szczególnie dokładnie poznać wszelkie czynniki ryzyka...
co innego jak dziecko trafia się z przysłowiowej wpadki
Tri
tak się zastanawiam
czy ty gdzieś pracujesz czy twoja córeczka jest aż tak absorbująca............
że wymaga tak wczesnego wstawania?
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-02, 20:15
Wpadki zostawmy na boku, bo w nich nie ma profilaktyki No, może poza moją kumpelą, która cały czas łyka kwas foliowy, na wszelki wypadek
Wieku się nie cofnie - więc nie ma możliwości ominięcia tego ryzyka A we wszystkich przygotowaniach na tym etapie wystarczy "zwykły" ginekolog Statystycznie rzecz ujmując, wiele z tych kobiet do genetyka nigdy nie trafi, bo nie będzie mieć takiej potrzeby (no chyba, że trafi się nieszczęście i diagnostyka niepłodności przejdzie w diagnostykę poronień ).
Ostatnio coraz więcej się pisze w necie o konieczności różnorakich badań, napędzając kasę laboratoriom i dodając stresów przyszłym mamom (no i wydatków, jak się okazuje, że któreś badanie i tak trzeba powtórzyć już w ciąży...).
A co do mojego wstawania to 2w1 - i Zosia tak wcześnie wstaje, i ja muszę się do pracy zbierać, więc często rano siadam ze śniadankiem przed kompem.
Ale do pogadania o takich rzeczach zapraszam na pogaduchy
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-03, 16:12
Tri napisał/a:
Wpadki zostawmy na boku
moja pierwsza ciąża - to byla właśnie wpadka... kompletnie nie planowana dzidzia
jakie było mojej zdziwienie jak poszłam na badanie kontrolne do ginekologa a on mi mówi, że jestem w ciąży i jeszcze, że to 3 miesiąc
Musze przyznac, ze w invikcie sa naprawde mile kobitki Podpytywalam tak ogolnie jakie badania robi sie na wstepie, pewnie zalezy tez to od lekarza prowadzacego, ale podstawa to badania nasienia, badanie krwi i monitoring cyklu. A dalej czeka nas pewne badanie hormonow i przesledzenie cyklu A slyszalyscie o badaniu AMH?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum