Wysłany: 2010-07-27, 10:10 Ulubione miejsce na urlop/weekend
Jestem ciekawa, gdzie wyjeżdżacie na urlop.
Macie jakieś swoje ulubione, sprawdzone miejsca, do których wracacie, czy stawiacie na nowości?
My w zeszłym roku byliśmy na Mierzei Wiślanej w Sztutowie, mogę polecić to miejsce, zarówno dla osób, które lubią duże zbiorowiska ludzi, jak i ceniących sobie samotność i spokój, wystarczy pójść kawałek dalej plażą...
W tym roku jedziemy po raz pierwszy do Francji i Belgii. I tu mam prośbę do osób, które miały przyjemność wypoczywać w którymś z tych krajów o jakieś rady i wskazówki jak tam jest. Z góry ogromne dzięki
Ostatnio zmieniony przez Madzia81 2011-01-02, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 10:45
Ogolnie to mamy miejsca do ktorych wracamy czesto,ale sa to takie miejsca w ktorych nie spedzamy swojego uropu, a jedynie weekend albo jeden dzien
Co do uropu, to wolimy miejsca nowe, jeszcze nie odwiedzane. Moga byc kraje w ktorych bylismy,ale inne miasta czy tym podobne. Bylismy np. w Grecji i z checia pojechalabym jeszcze raz,ale tym razem w inne miejsce. Bylo pieknie,ale chcemy tez cos innego widziec
W tym roku na urlop wybieramy sie prawdo podobnie do Egiptu. Nie jest to jednak na 100% jeszcze, bo wybieramy sie z przyjaciolmi i chcemy bookowac last minute i zobaczymy gdzie bedzie tanio
Monimi niestety nie bylam ani w Francji, anio w Belgi wiec nie pomoge
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-27, 16:36
W Francji byłam ponad 10 lat temu już - raz przejazdem, nocowalismy pod namiotami, trochę zwiedzając po drodze - Carcasonne, Pont du Gard, Antibes (tu było fajne oceanarium), raz w Paryżu na zorganizowanej wycieczce... Jakoś mnie tam nie ciągnie ponownie.
Grecja - jakieś 5 lat temu - hałaśliwa, brudna i albo zatłoczona, albo brzydkie plaże. Zabytki odhaczone
Lubimy Chorwację - od nas nie tak daleko, zwykle ciepło, pozwiedzać jak ktoś chce można, jak sie nie chce - czeka cudowne morze.
Podobnie Włochy - choć Włosi są o wiele głośniejsi Uwielbiam Wenecję (heh, z Istrii można popłynąc wodolotem na 1-dniową wycieczkę), bardzo przyjemnie wspominam też wyprawy bardziej na południe na płw. Gargano.
A w Polsce - Mazury I Słowiński Park Narodowy - cudne wydmy, żal mi tylko przemiłej, cichej miejscowości, jaka była Łeba za czasów mojego dzieciństwa.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
znajomej kuzynka ostatnio wróciła... z Kairu. Była 2 tygodnie, temperatura powietrza 10 stopni i codziennie deszcz. Biuro podróży gwarantujące ładną pogodę powiedziało, że tam są 2 tygodnie w roku brzydkiej pogody i nie potrafią powiedzieć, czy przypadną na kwiecień, lipiec czy listopad i żadnych pieniędzy nie zwrócą
nikus napisał/a:
Bylismy np. w Grecji i z checia pojechalabym jeszcze raz,ale tym razem w inne miejsce. Bylo pieknie,ale chcemy tez cos innego widziec
chętnie bym pojechała
Tri napisał/a:
Lubimy Chorwację - od nas nie tak daleko, zwykle ciepło, pozwiedzać jak ktoś chce można, jak sie nie chce - czeka cudowne morze.
a jakie ceny?
Coś mi się wydaje, że Polska jest teraz dość drogim miejscem na urlop, za tą samą kasę można zwiedzić zagranicę
Tri napisał/a:
A w Polsce - Mazury
o taaaak tam jest pięknie
Tri napisał/a:
żal mi tylko przemiłej, cichej miejscowości, jaka była Łeba za czasów mojego dzieciństwa.
fakt, mój mąż w dzieciństwie wypoczywał koło Łeby z rodzinką, było cicho i spokojnie, teraz już nawet na tej wiosce jest dużo turystów i śmieci w lesie
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 17:19
Monini napisał/a:
Była 2 tygodnie, temperatura powietrza 10 stopni i codziennie deszcz.
tego jeszcze nie slyszalam
Ostatnio prawie codzinnie sprawdzam pogode w 2 miejscowosciach, do ktorach najpradopodobniej sie dostaniemy i jest powyzej 30st.C i sloneczko!
A jak sprawdzalam pogode/opady na caly rok, to opadow brawie brat, jedynie male w okolicach zimy
Skad takie inf
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-27, 17:25
Monini napisał/a:
a jakie ceny?
Przyzwoite jak na "zagranicę", dziadek_skąpiec wytrzymuje Drogie wędliny - ale bez tego da się żyć I jeśli sie pojedzie nie w sezonie to owoce. Cena obiadu w knajpce porównywalna. Jak chcesz mogę dopytać mamę, lubi robić notatki, byli w czerwcu
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
tego jeszcze nie slyszalam
Ostatnio prawie codzinnie sprawdzam pogode w 2 miejscowosciach, do ktorach najpradopodobniej sie dostaniemy i jest powyzej 30st.C i sloneczko!
A jak sprawdzalam pogode/opady na caly rok, to opadow brawie brat, jedynie male w okolicach zimy
Skad takie inf
no nie wiem tak mi moja fryzjerka mówiła, z własnego doświadczenia wiem, że prognozy nie zawsze się spełniają, ale jedno jest pewne-nawet jeśli to prawda to Wy macie gwarantowaną piękną pogodę, zazdroszczę wyjazdu
Tri napisał/a:
Przyzwoite jak na "zagranicę", dziadek_skąpiec wytrzymuje
no właśnie dlatego czasem lepiej się wybrać troszkę dalej a i tak niedaleko
Tri napisał/a:
Drogie wędliny - ale bez tego da się żyć
to tak jak w Niemczech
Tri napisał/a:
I jeśli sie pojedzie nie w sezonie to owoce. Cena obiadu w knajpce porównywalna. Jak chcesz mogę dopytać mamę, lubi robić notatki, byli w czerwcu
dzięki za info. Nie musisz dopytywać, z ciekawości pytam, ale może za rok...
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 20:16
Monini napisał/a:
zazdroszczę wyjazdu
eee tam, nie ma czego. Wy macie teraz urlopik
Monini napisał/a:
ale jedno jest pewne-nawet jeśli to prawda to Wy macie gwarantowaną piękną pogodę
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1216 dni temu Posty: 63
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 20:37
Monini napisał/a:
. Biuro podróży gwarantujące ładną pogodę powiedziało, że tam są 2 tygodnie w roku brzydkiej pogody i nie potrafią powiedzieć, czy przypadną na kwiecień, lipiec czy listopad i żadnych pieniędzy nie zwrócą
Jak biuro podróży miało zagwarantować tą pogodę Ciężko mi uwierzyć też w tak niską temperaturę
nikus napisał/a:
do ktorach najpradopodobniej sie dostaniemy i jest powyzej 30st.C i sloneczko!
Hurghada albo Sharm el Sheikh?
Monini napisał/a:
z własnego doświadczenia wiem, że prognozy nie zawsze się spełniają
ale na boga, nie w tamtym klimacie
Egipt, Tunezja ... to kraje, gdzie na pogodę zawsze można liczyć, i nie obraź się Monini, ale ja w tą opowiastkę o ulewach i 10 stopniach nie wierzę A ludzie na prawdę cuda potrafią wymyślać, żeby tylko biuro im kasę oddało
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Ostatnio zmieniony przez nie(d)oceniona 2010-07-27, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1216 dni temu Posty: 63
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 20:46
nikus,
a jesteś pewna, że chcecie się gnieździć w tej masie turstów sama w życiu bym siętam na odpoczynek nie wybrała ... przeraża mnie ta ilość hoteli i ludzi no i czy macie już konkretną ofertę na oku ?
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
nikus [Usunięty]
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-07-27, 20:56
Cytat:
no i czy macie już konkretną ofertę na oku ?
Wlasnie jeszcze nic, bo chcemy last minute
Zobaczymy co z tego wyjdzie Poza tym to na 100% jeszcze nie pewne czy Egipt
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1179 dni temu Posty: 1816 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 09:58
Jak dla mnie numerem 1 i 2 w Europie sa Corwacja i Wlochy, uwazam, ze to najpiekniszjsze wybrzeza na poludniu naszego kontynentu. Chorwacje wrecz kocham, moglabym tam jezdzic co roku, co prawda plaze kamieniste ale mi to wcale nie przeszkadza, a jakie piekne widoki . Zabytkow tez sporo do ogladania. Ale coraz drozej, jak bylam tam kilka razy, to co roku bylo coraz drozej, zwlaszcza w miejscowosciach typu Makarska.
Wlochy - wiadomo - mnostwo do zwiedzania a i plaze tez fajne, no i piaszczyste.
Hiszpania - mnostwo Polakow na wybrzezach typu Costa Brava, ale w Barcelonie jestem zakochana . W Portugalii OK - ja bylam tylko w Lizbonie i tam akurat mi sie podobalo, nie bylo mega upalu, od oceanu fajnie wialo. We Francji kocham Paryz, ale nie na dluzsza mete Jest jeszcze sporo miejsc i krajow, ktore odwiedzialm, ale te najwazniejsze i najfajniejsze to wymienilam tutaj.
Jak biuro podróży miało zagwarantować tą pogodę Ciężko mi uwierzyć też w tak niską temperaturę
no niby niektóre gwarantują ale też nie bardzo wierzę, że tam było 10 stopni, chyba dziewczyna trochę przesadziła
nie(d)oceniona napisał/a:
ale na boga, nie w tamtym klimacie
Egipt, Tunezja ... to kraje, gdzie na pogodę zawsze można liczyć, i nie obraź się Monini, ale ja w tą opowiastkę o ulewach i 10 stopniach nie wierzę A ludzie na prawdę cuda potrafią wymyślać, żeby tylko biuro im kasę oddało
ja się nie zamierzam obrażać, słyszałam coś takiego, wydaje mi się, że nie jest to do końca prawda. A co do wymyślania cudów, kiedyś czytałam najgłupsze reklamacje do biur podróży, matka z córką pojechały do tunezji i córka zaszła w ciążę od... plemnika pływającego w basenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum