REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: używane ciuchy/ ciuchy z tzw ciuchbudy
Autor Wiadomość
motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-30, 12:04   używane ciuchy/ ciuchy z tzw ciuchbudy

Wiem że niektóre z was mają ciuszki od koleżanek czy po starszych pociechach a co sądzicie o ciuchach używanych, z ciuchbudy,z allegro- kupujecie maluchą?? Czy może w grę wchodza tylko nowe??

Ja oststnio dostałam całą siatę ciuszków od koleżanki jej synek jest 6m starszy od Natka więc jak znalazł :)

A w ciuchbudzie kupiłam mu ostatnio super kórtkę na wiosnę i co najfajniejsze jeszcze metkę miała :) , czasem można tam znaleść naprawdę super ciuszki jak nowe albo zupełnie nowe :)

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1490 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-01-30, 13:02   

Ja kupuję używane ciuszki rzadko bo rzadko ale kupuję . I wcale mi to nie przeszkadza , czasem naprawdę można znaleźć fajne rzeczy ;-)

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1535 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-30, 13:33   

Z ciuchlandow i te dostane, sa w sumie na podobnej zasadzie-uzywane. Tylko, ze dostane ciuszki sa wiekszym prawdopodobienstwem, ze nosilo je tylko jedno dziecko ale i z tym roznie przeciez. Z chiuchow nie widaomo co tam maja za soba, ale szczerze mowiac nigdy sie nad tym nie zastanawialam, czy jesli mialabym mozliwosc kupna taniej uzywanych to czy bym skorzystala. Nie wiem, tu nie mam nikogo, nie ma tez uzywanych ciuszkow wiec nie mialam mozliwosci skorzystania z takiej opcji i u mnie kazde jedne ubranko jest nowe.
Ale to fakt, duzo ludzi mowi, ze tam mozna znalezc prawdziwe perelki.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1535 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-30, 14:36   

ja do ciucholandów w ogóle nie wchodzę. nie umiem tam szukać. a dla Krzysia to bym nie chciała mieć stamtąd ubranek.

mam natomiast ubranka od znajomej, która ma dwulatka, ale wiem, że te ubranka nosiło tylko jej dziecko.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-30, 20:05   

Kupuję czasem i z ciuchlandów, i na allegro. Właściwie to sama nie kupuję - tylko z mamą. Ona, babcia i ciocia już tyle nakupią Zośce, że mnie zostaje kupowanie drobiazgów bieliźnianych...
I właśnie - kupuję tam tylko wierzchnie ciuchy. Z używanych - głównie sukienki, czasem spodnie. Dziś kupiłam kombinezon, bo się w lutym wybieramy na urlop, a Zosia w jednym ma już za krótkie rękawy i nogawki (grrr nogawki do wysokich butków są jeszcze ok, ale rękawy - jak siedzi, wydają się dobre, bo kombinezon jest bardzo szeroki, ale jak się ruszy... :( (( ), w drugim są w sam raz - długo w nim nie pochodzi, więc tym bardziej lepiej wydać 20 zł niż 50-100.
Używane rzeczy piorę pierwszy raz w min. 60 st, niezależnie od metki i prasuję na max temperaturze.

No i w naszych sklepach bywa marny wybór - wszystko różowe, błękitne... czasem inne pastelowe kolory - z mocniejszych tylko czerwony o ostatnio fiolet. A mnie się marzą sukienusie zielone, w szkocką kratę... I na allegro/w ciuchlandach takie znajduję - bo sklepy z ubrankami dla dzieci po 150 zł/szt dla mnie odpadają.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-30, 21:26   

no własnie z tymi cenami to obłęd takie małe ciuszki i dzieci tak szybko wyrastają!!!

Dlatego lubię grzebać w ciuchbudach, zawsze znajdzie się coś innego, fajnego, dobrego gatunku, czesto nieużywanego no i w fajnej cenie :mrgreen: Wcześniej kupowałam dla siebie ciuszki w czasie ciąży miałam bzika na punkcie rzeczy dla dziecka, co mi zostało do teraz :) no ale jak dla mnie się coś trafi to nie przegapie. Ale tak jak pisze madzia81 chyba trzeba umieć szperać, no i trzeba znaleść fajny sklepik, ja mam dwa wypróbowane :)
No i odnośnie tego prania i prasowania- każde ciuchy nowe czy używane piorę i prasuję zanim małemu założę, zwłaśzcza że kiedyś w TVN style czy dzień dobry TVN wypowiadali się specialiści w kwestii ciuszków dla maluchów i zgodnie doszli do wniosku że te używane sa bezpieczniejsze dla malucha niz nowe bo juz były prane i czyszczone przed sprzedażą więc automatycznie mniej szkodliwych związków

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 769 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-30, 22:34   

No nowe też piorę, ale w 40 st tylko (za to z dodatkowym płukaniem) i delikatniej prasuję :)

Ciuchlandy mają jeden minus - są czasochłonne. Dziś nam się wyjątkowo udało, bo kombinezon wisiał na samym wierzchu, ale normalnie to minimum godzina zanim obejdziemy te kilka stoisk z dziecięcymi ciuszkami, a co dopiero coś dla siebie szukać.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1291 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-31, 20:39   

ja nie mam czasu na szukanie ciuchów w szmateksach, ale czasami jak juz go znajde to owszem szukam, czy dla siebie czy dla Szymonka. Dzieki takim miejscom, ma fajne spodnie, bluzy, za które dałam "grosze" - za nówki musialabym wydac około 50 zł za parę, co dla mnie jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto, bo zaraz wyrosnie, albo wybrudzi. Owszem, mam i nowe ubranka, ale to raczej body, bawełniane bluzki. Natomiast ciuszki typu spodnie, sweterki chetnie wynajduję w ciuchlandach. Przecież piorę i prasuję, więc problemu nie widzę.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-02-02, 12:07   

taaaak maluchy szybko rosną jak teraz patrzę na te malutkie ciuszki to az nie chce mi się wierzyć że Natuś ma juz takie duże :mrgreen: . W sumie to czego nigdy nie kupiłam i nie kupię małemu w ciuchbudzie to buty i bielizna

prosiaczek 

Informacje:
Dołączyła 737 dni temu

Profil:
Imię: Marta
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-03, 11:27   

Witam wszystkie mamuśki to mój pierwszy post na tym forum-mój debiut:)
Jestem mamą 20 miesięcznej Martynki osobiście uwielbiam szperać w ciucholandach.Można znaleźć wiele oryginalnych dobrych gatunkowo ciuszków i zdrowszych dla naszych dzieci poniewaz take uzywane ciuszki zawieraja duzo mniej substancji chemicznych niz te nowe ze sklepu.No i za nie wielkie pieniadze mozna kupic cudenka
np. śpioch calvin klein nowy z metka kupiony w ciuchbudzie wyszperany za 4zł cena w sklepie 90zł
i wiele innych kreacji:) w ciuchbudach procz kupowania ciuszkow ciesza same łowy bo kto by nie chcial kupic czegos za grosze co warte jest dużo więcej:)

Pozdrawiam

nikol_onlee 

Informacje:
Dołączyła 797 dni temu

Profil:
Imię: monika
Im. dziecka: mateusz
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-08, 15:21   

ja mam dwa komplety nowe a reszta z lumpka po co brac tyle nowych jak dziecko szybko roscie :-D

magdaaa 

Informacje:
Dołączyła 1126 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-03-11, 23:25   

Tri napisał/a:
No i w naszych sklepach bywa marny wybór - wszystko różowe, błękitne... czasem inne pastelowe kolory - z mocniejszych tylko czerwony o ostatnio fiolet. A mnie się marzą sukienusie zielone, w szkocką kratę... I na allegro/w ciuchlandach takie znajduję -
no własnie wiekszosc ciuchów nowych ma mdle pastelowe kolory a w ciucholndach sa super kolorowe , czesto z róznych bajek sa na nich postacie , wiec za nowe trzeba by było zaplacic krocie a tak ma sie a grosze. moja bratanica ma mnóstwo ciuchów z tych sklepów.

Yoshiko 

Informacje:
Dołączyła 711 dni temu

Profil:
Imię: Marzena
Im. dziecka: Anastazja, Maksym
Wysłany: 2010-03-12, 09:50   

ja też mam masę ciuszków z tak zwanych lumpeksów. w rodzinnych stronach moich rodziców są ciuchlandy, w których jednego dnia tygodnia wszystko co tylko jest na halach jest po 1 zł! kurtki, bluzy, spodnie.. wszystko. Ciuszki dla dzieciaczków tak samo - i co najlepsze 90% tych ciuszków jest jeszcze z metkami, nieużywane lub praktycznie nieużywane. Zdarzają się owszem jakieś poplamione rozciągluchy ale takie od razu się eliminuje :) Bonus takich ubranek to to, że są zagramaniczne i faktycznie o wiele ciekawsze niż te sklepowe, nawet bawełna jest lepsza gatunkowo mimo że niby używana - wygląda i w dotyku jest lepsza niż te nówki sklepowe.

malami 

Informacje:
Dołączyła 737 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-03-12, 20:11   

ja lubie i mam sporo ciuchów z ciuchlandu i co ciekawe, w pracy albo gzdies u znajomych jak jestesmy, to ciagle mi wszyscy mówia, że ja to zawsze wystrojona, a polowa tego co mam jest upolowane w ciucholu :) i wszystko firmowe

jezeli chodzi o dziecko, mysle, że bede miałą mase nowych ubranek, ale tych ze szmateksow tez nie zabraknie :) upoluje ;)

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1161 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-03-12, 20:19   

Ja też kupuje w ciucholandach i jestem bardzo z tego zadowolona, bo oszczędność jest naprawdę spora, jeden minus polowania zajmują dużo czasu.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Odpowiedz do tematu