REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2009-11-09, 15:11
Tytuł: Cholestaza ciezarnych
Autor Wiadomość
angik1683 

Informacje:
Dołączyła 796 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-06-18, 16:34   Cholestaza ciezarnych

Slyszalyscie o tej chorobie? Ja od dwoch dni mam bardzo swedzaca wysypke na wewnetrznej stronie rak i na brzuchu i w poszukiwaniu informacji trafilam na ten artykul. Jutro rano ide do lekarza i mam nadzieje,ze to nie bedzie to :-?

Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych (WCC) jest najczęstszym schorzeniem wątroby, występującym jedynie w ciąży. Istotą tej choroby jest wewnątrzwątrobowy zastój żółci, który powoduje uporczywy świąd skóry oraz towarzyszące mu podwyższenie stężenia kwasów żółciowych w surowicy krwi oraz nieprawidłowe laboratoryjne wykładniki funkcji wątroby.

Etiologia tej choroby nie jest do końca wyjaśniona, nie wiadomo również, dlaczego istnieje znaczne zróżnicowanie geograficzne występowania tego schorzenia. Najwyższy odsetek WCC notuje się pośród plemion Indian zamieszkujących Andy – aż 24 %, w Chile 14%, a w krajach skandynawskich tylko 1-2%. W Polsce częstość tego schorzenia określa się na 1-4%.

Większość badaczy skłania się do hipotezy, że cholestaza ciężarnych ma podłoże genetyczne (obserwuje się występowanie rodzinne – 50%), a nie bez znaczenia są również czynniki środowiskowe, np. dieta (etniczne różnice występowania). Natomiast bezpośrednią przyczyną WCC jest wrodzona nadwrażliwość na hormony płciowe – estrogeny i progesteron, wytwarzane w dużych ilościach w czasie ciąży. Ponieważ maksymalne stężenie estrogenów występuje w III trymestrze ciąży, dlatego aż 80 % pacjentek manifestuje objawy cholestazy około 30. tygodnia ciąży, chociaż zdarzają się przypadki choroby ujawniającej się znacznie wcześniej, nawet przed 25. tygodniem.

Podstawowym objawem WCC jest uogólniony świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się na kończyny i tułów a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje szyję, twarz, uszy. Większość ciężarnych zgłasza zaostrzenie objawów w godzinach wieczornych i nocnych, co prowadzi do bezsenności. U około 20 % chorych występuje żółtaczka o nieznacznym nasileniu, a czasami mdłości, wymioty i utrata łaknienia. Często pod koniec ciąży nasilenie objawów zmniejsza się (bo obniża się poziom estrogenów) a na całkowite ich ustąpienie można liczyć w ciągu kilku dni po porodzie. U około 70 % kobiet obserwuje się nawrót schorzenia w następnych ciążach.

Należy również pamiętać o tym, że cholestaza wewnątrzwątrobowa w wywiadzie stanowi przeciwwskazanie do stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych (ponieważ mogą wywoływać podobne objawy).

W badaniach laboratoryjnych przede wszystkim obserwuje się wzrost stężenia kwasów żółciowych w surowicy krwi, a również wzrost aktywności transaminaz (ASPAT i ALAT), jako wyraz uszkodzenia komórki wątrobowej oraz stężenia bilirubiny i poziomu fosfatazy alkalicznej.

Ustalenie rozpoznania wymaga wykluczenia innych przyczyn świądu, żółtaczki oraz nieprawidłowych testów funkcji wątroby, ale powinno to odbywać się już w oddziale patologii ciąży.

Cholestaza ciężarnych nie powoduje trwałego uszkodzenia wątroby, a więc nie pozostawia żadnych konsekwencji zdrowotnych po porodzie. W czasie ciąży jednak wzrasta ryzyko krwotoku porodowego. Skłonność do krwawień spowodowana jest gorszym wchłanianiem witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy w wątrobie czynników krzepnięcia.

Cholestaza ciężarnych stanowi problem medyczny (poza uporczywym, często bardzo przykrym dla ciężarnej świądem skóry) przede wszystkim ze względu na zagrożenie dla płodu. U ciężarnych z cholestazą znacznie częściej występuje poród przedwczesny (niektórzy autorzy podają nawet odsetek 40%) oraz zdarzają się wewnątrzmaciczne obumarcia płodu. Mechanizm tych powikłań nie jest dokładnie znany, ale uważa się, że są one spowodowane działaniem kwasów żółciowych, które zwiększają pasaż smółki w jelitach płodu oraz stymulują wydzielanie prostaglandyn (które są odpowiedzialne za wzrost ilości porodów przedwczesnych). Przypuszcza się, że smółka obecna w wodach płodowych może obkurczać naczynia łożyskowe oraz szczególnie żyłę pępowinową, co prowadzi do ostrej redukcji przepływu pępowinowego i zgonu płodu. Inni autorzy sugerują, że wewnątrzmaciczne obumarcie płodu w przypadku WCC może być skutkiem zaburzeń funkcji komórek mięśnia sercowego, pod wpływem kwasów żółciowych, prowadzących do dysrytmii i nagłego zatrzymania krążenia.

Postępowanie lecznicze

Ciężarne z rozpoznaną cholestazą powinny być hospitalizowane.

W leczeniu stosuje się farmakoterapię (preparaty antyhistaminowe, kroplówki z glukozą, kwas ursodezoksycholowy, cholestyraminę, deksametazon, witaminę K) oraz działanie wspierające: dietę niskotłuszczową, odpoczynek fizyczny i psychiczny.

Główny nacisk trzeba położyć na ocenę stanu płodu. Zaleca się liczenie ruchów płodu, wykonuje się często badanie NST, KTG, test Maninga, amnioskopię. Konieczna jest również kontrola funkcji wątroby ciężarnej (ASPAT, ALAT, fosfataza alkaliczna).

Trzeba jednak pamiętać, że nawet dokładne monitorowanie dobrostanu płodu nie chroni w pełni przed niebezpieczeństwem jego obumarcia.

W przypadku podejrzenia niedotlenienia płodu, narastającego świądu lub żółtaczki albo istotnego pogorszenia funkcji wątroby w badaniach laboratoryjnych, mimo leczenia należy rozwiązać ciążę niezależnie od jej donoszenia.

zrodlo: internet

tigraa84 

Informacje:
Dołączyła 464 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2009-06-18, 17:00   

angik1683 szczerze to pierwszy raz słyszę o tej chorobie... człowiek uczy sie całe zycie.
Mam nadzieje, że wizyta u lekarza wykluczy ja u Ciebie :-> Będę trzymac kciuki <pocieszacz>

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 971 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-06-18, 19:42   

angik ja to miałam w obydwu ciążach . I nie byłam hospitalizowana . Lekarz tłumaczył mi to tak że dziecko naciska mi na wątrobę i wylewa się żółć . Teraz to jeszcze było do zniesienia . Ale przy Dominiku to była okropność . Swędziało mnie całe ciało i mogłam się drapać aż do krwi :-/ Najgorzej było jak byłam w ciepłym pomieszczeniu bo wtedy to swędzenie było większe . Brałam tabletki Esentiale Forte i jeszcze jakieś ale nie pamiętam już nazwy .
Co do wysypki to ja nie miałam . A pierwsze objawy u mnie to swędzące dłonie i stopy .

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 796 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-06-18, 20:47   

Aneta, no to mnie troszke uspokilas,bo jesli mialas to przy dwoch ciazach i masz dwoch zdrowych synkow to nie ma co panikowac.
To swedzenie jest okropne i tez moglabym sie do krwi drapac,ale staram sie powstrzymywac - najwzaniejsze zeby dzidzi nic nie bylo.

tigraa84 napisał/a:
Mam nadzieje, że wizyta u lekarza wykluczy ja u Ciebie :-> Będę trzymac kciuki <pocieszacz>
dziekuje :-D ,mam nadzieje ze to nie to tylko jakas reakcja uczuleniowa na cos.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1016 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Krzyś
Wysłany: 2009-06-18, 21:12   

tyle o tym słyszałam, co w czasie ciąży się naczytałam artykułów. trafiałam na ten temat za każdym razem jak tylko coś mnie swędziało :roll: ja to taka panikara jestem. oczywiście nie była to cholestaza tylko jakieś inne zwykle uczulenie, które zaraz znikało.

mam nadzieję i trzymam kciuki Aniu, żeby u Ciebie też to nie było to i żeby lekarz przepisał coś na złagodzenie swędzenia.

MadziaD 

Informacje:
Dołączyła 411 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-07-24, 21:35   

Angik i jak diagnoza lekarza?
Mnie w ciąży też złapało jakieś wstrętne uczulenie, cały brzuch miałam w maleńkich krosteczkach które niemiłosiernie swędziały. Robiłam testy wątrobowe i wyszły ok, lekarz stwierdził że to pewnie jakieś uczulenie na nowalijki, ale na wszelki wypadek położyli mnie na oddział i zaczęli wywoływać poród. Urodziłam w dzień terminu zdrowego chłopaka, a zaraz po porodzie wysypka i świąd zniknął jak ręką odjął :)

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 796 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-07-29, 18:11   

MadziaD napisał/a:
Angik i jak diagnoza lekarza?
diagnozy brak ;-)
nie byla to cholestaza tyle wiem napewno,ale nadal nie wiem co to bylo <bezradny>

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 875 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-02-11, 22:32   

Na cholestazę za wcześnie u mnie ale od dwóch dni swędzi mnie praktycznie całe ciało!!! Co robić?

Wiktor Jan przyjdzie na świat:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 250 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-02-12, 07:00   

Iść do lekarza!
Jesteś w ciąży, idzie weekend - nie ma co czekać.
Po drodze przemyśleć, czy coś Cię mogło uczulić.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 875 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-02-12, 07:40   

Nie ma miejsc. Wizytę mam dopiero we wtorek. Nic nie mogło mnie uczulić, bo nie jem nic nienormalnego ani z niczym nienormalnym się nie stykam.

Wiktor Jan przyjdzie na świat:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 250 dni temu

Profil:
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-02-12, 13:18   

Co znaczy "nie ma miejsc"?? Do lekarza rodzinnego muszą być miejsca, zwłaszcza jak się powie, że sprawa jest pilna, nie daj się zbyć rejestratorce.
W ostateczności masz przychodnię całodobową...

słoneczko07 
..szczęśliwa..

Informacje:
Dołączyła 300 dni temu

Profil:
Imię: Sylwia
Im. dziecka: Julia
Wysłany: 2010-02-12, 15:40   

Może masz za suchą skórę <bezradny> , mnie czasami całe ciało swędzi jak nie posmaruję się balsamem.... co do przychodni to tam jest położna i z nią powinnaś kontakt mieć (ja mam nr tel i mogę dzwonić o każdej porze dnia i nocy), albo idź do przychodni i wprost powiedz, ze jesteś w ciaży, co się dzieje, poczekasz i gdzies między pacjentami powinni cię przyjąć!!!
pozdrawiam

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 642 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2010-02-13, 12:54   

Ja byłam w szpitalu z podejrzeniem cholestazy, jeżeli macie prawidłowy ALAT, ASPAT, bilirubinę i fosfatazę. To nie ma się czego martwić. Zresztą jak ta choroba jest pod kontrolą lekarza to nie jest groźna. Lepiej więc iść wcześniej i zrobić badania.

LeeLoo
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-04-20, 19:45   

Przez parę dni pobolewała mnie dość mocno wątroba. Czasami łonie i stopy mnie zaswedzą chyba powiem doktorkowi, może zleci mi badania. Poprzednio jak mnie ciało swędziało to była tylko reakcja organizmu na hormony. Ale teraz to kto wie.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 250 dni temu

Profil:
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-04-20, 20:28   

Cholestaza też się robi poniekąd przez hormony... Lepiej dmuchać na zimne i wspomnieć.

Odpowiedz do tematu