Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 971 dni temu Posty: 2080 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-03, 16:14 Grzybki
Ja mam takie pytanie od kiedy dziecko może jeść grzyby
Mały teraz będzie miał 2 latka ale mu nie daje grzybów. I chyba szybko ich nie dostanie bo jakoś sie boje . Wydaje mi się że są ciężko strawne. Ale od jakiego wieku dziecko może zjeść grzybka np. w bigosie czy marynowanego
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 770 dni temu Posty: 284 Skąd: łódz
Profil: Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
Wysłany: 2009-02-04, 15:58
Rzeczywiscie grzyby są bardzo ciezko strawne.Ja kiedys rozmawialam z lekarzem na ten temat i powiedzial mi ze dzieciom nie podaje sie ich do 4 roku zycia.Mateuszowi kiedys chcialam dac,to sprobowal i powiedzial ze mu nie smakuja.Wiec ja dziecku nie bede ich na sile wpychac.Grzyby podobno nie maja zadnych wartosci odzywczych.Ja jak dodaje,to tylko grzyby suszone do zup lub innych potraw.
Z tego co ja pamietam moje dziewczyny majac po niespelna 3 latka zajadaly sie pierogami z kapusta i grzybami i nic im nie bylo ale moze to zalezy od dziecka jak przyswoi je ale mozesz sprobowac dac mu zupe grzybowa na poczatek tylko z grzybow suszonych i pokruszonych na male kawaleczki i nie za duzo i nie poznym popoludniem tylko kolo 12 i zobaczysz jak mu nic do wieczora nie bedzie to moze jesc wszystko z grzybami.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 971 dni temu Posty: 2080 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-02-04, 20:13
Aga mój mały też się zajadał na święta pierogami z grzybami I nic mu nie było, mi bardziej chodzi o takiego grzyba ze słoika . My np . do obiadu bardzo lubimy grzyby marynowane i mały zawsze chce a ja mu się boję dać . Te z bigosu też mu zabieram
ja nie słyszałam aby szkodziły , ale nie maj witamin a w przypadku zatrucia ciezej jest odtruć . Moja trzyletnia bratanica nie jada grzybów , zawsze daje jej sie cos innego , ale to raczej dlatego ze by jej nie posmakowały.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 250 dni temu Posty: 1823 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 14:42
Grzyby są niestrawne Mają tylko walory smakowe... no i gdy ktoś ma zaparcia to pomogą
No i dochodzi ryzyko zatrucia, więc są niepolecane dla maluchów.
Moja dorwała uszka na Wigilię rok temu - miała 8 mc. Niedużo, więc nic jej nie było.
Nasze obiady zaczęła jeść około roku. Co jakiś czas jada grzybową z prawdziwych grzybów, częściej daję pieczarki do różnych dań - byle dla Zosi niewiele - i nic jej nigdy nie było.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 796 dni temu Posty: 796 Skąd: UK
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-13, 21:44
Byla juz pieczarkowa i nic mu nie bylo,prawdziwych grzybow tez bym raczej jeszcze nie dala,sama uwielbiam i wiem ze rodzice to doswiadczeni grzybiarze wec otrucia bym sie nie bala ,ale wiem tez ze grzyby sa ciezkostrawne.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 61 dni temu Posty: 301 Skąd: Hannover
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2010-08-14, 11:53
calineczka, to jest straszne mam nadzieję, że chłopiec wyjdzie z tego.
Jak byłam mała, podtrułam się grzybami, z całą pewnością były jadalne, bo nikomu z jedzących je nic nie było, ale później przez bardzo długi czas nie udało się nikomu nakarmić mnie żadnym grzybem. Może z 5 lat temu pierwszy raz po kilkuletniej przerwie zaczęłam je jeść i dodawać do potraw. Zawsze zrywamy je sami, ale tak jak było w materiale, często rutyna gubi. Co prawda cebula zrobi się ciemna jeśli któryś z grzybów jest trujący, ale nie do wszystkiego się ją dodaje.
Jakieś 2 lata temu byliśmy na grzybach i rosło pełno "prawdziwków", które okazały się szatanami, były naprawdę dorodne i zdrowe, ale na szczęście w porę się zorientowaliśmy.
Tri napisał/a:
Grzyby są niestrawne Mają tylko walory smakowe...
i właśnie z tego powodu nie będę ryzykować podając je dziecku...można sobie więcej problemów narobić niż płaczące dziecko, bo mama nie pozwala zjeść co by chciało
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum