Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 693 dni temu Posty: 1441
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-24, 19:20
Kupiłam taki albumik, gdzie się zapisuje rózne informacje z ciaży i dziecko później ma pamiątkę. Niebieski z Kubusiem Puchatkiem, bo moze mieć tez dziewczynka, a chłopiec to z różowego by się nie cieszył
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 813 dni temu Posty: 1042 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 20:32
Beata a co ja mam powiedzieć, będę najprawdopodobniej leżała do końca ( czyli jak wszystko będzie dobrze, to 11 tygodni ). Mąż w pracy, ja sama, wszystkie książki w domu chyba przeczytam ( a mamy ich sporo ).
Powinnyśmy stworzyć jakieś kółko znudzonych życiem mam.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-30, 15:46
lekarz wyczuł , że to ok. 9tc,
musze dużo pić , jeśc tak bardzo nie musze, ale picie OBOWIĄZKOWO!
to dobrze, wole pić niż jeść
usg na koniec sierpnia zalecone.
w basenach mam się nie kąpać , bo siedlisko bakterii, ale w jeziorku mogę i w morzu.
poleca jeszcze badanie na toxoplazmoze.
mam się cieszyc obecną chwilą a nie wybiegać pół roku na przód
sorry ale ja nie potrafię zrozumieć tego dlaczego lekarz nie robi usg, szczególnie jeśli jeszcze nie było żadnego usg. Zachowuje się trochę jakby to było inwazyjne badanie i należałoby go unikać. To dla mnie trochę dziwne, mój ginekolog robi usg w ciąży co 3 tygodnie i raczej nie ma przez to problemów, ale skoro tak sądzi Twój to ok
Beata napisał/a:
poleca jeszcze badanie na toxoplazmoze.
no to badanie akurat powinno się wykonać przed zajściem w ciążę, bo jeśli ktoś jest akurat nosicielem tej choroby, może ona być bardzo groźna dla dziecka. A badania na przeciwciała różyczki nie zlecił? Jeśli ktoś nie chorował i nie był szczepiny to szczególnie musi uważać. W szkole sszczepi się około 12 roku życia, po chyba 10 latach przeciwciała mogą zaniknąć i wtedy przed zajściem w ciążę powinno się zrobić badanie krwi w tym kierunku. Ale rozumiem, że u Ciebie tego też nie było...
Beata napisał/a:
mam się cieszyc obecną chwilą a nie wybiegać pół roku na przód
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-30, 21:58
Badanie na toxo można wykonać przed ciażą, ale tez na poczatku i w czasie jej trwania.
Zaleca się wykonanie badań serologicznych w kierunku obecności przeciwciał IgG i IgM przed ciążą, na początku ciąży, a w przypadku kobiet seronegatywnych powtarzanie ich w kolejnych trymestrach ciąży. Stanisław Skublicki - ginekolog-położnik
dr n. med.; ordynator Oddziału Patologii Ciąży Kliniki Położnictwa i Chorób Kobiecych przy Wojewódzkim Szpitalu w Bydgoszczy
Usg nie jest inwazyjne, ale nie udowodniono, że nie ma skutków ubocznych.
Sama słyszalam, że zbyt częste podglądanie dziecka nie jest polecane.
Każdy słucha się swojego lekarza.
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-05, 23:08
no i 10 tydzień
zmiana taka, że więcej razy ląduję w kibelku na siusiu
mdłości żadnych szczególnie
marudna na potrawy jestem i tyle
wagowo nie przytyłam ale mam wrażenie że mam większy brzuch ale nie wiem czy to możliwe bez zwiększonej wagi ?
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-06, 15:39
możliwe możliwe,
co do USG to trochę dziwne podejście lakarz ma że tak późno robi, ja bym sama dla własnego spokoju chciała wcześniej zrobić aby sprawdzić czy wszystko ok, czy fasolka prawidłowo zagnieźdżona, czy pojedyńcza i serducho czy bije i jak bije - niezapomniane wrażenie . Od 11 tc wykonuje się już tzw usg prenetalne wykluczjące wady genetyczne i rozwojowe więc warto zrobić je na sprzęcie dobrej jakości, tak smo jak potem połókowe gdzie dzidzię najlepiej widać
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1283 dni temu Posty: 1799 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2010-08-08, 14:06
Nie ma co sie bac badania usg przez pochwe, nic zlego sie nie stanie, wrecz przeciwnie, bedzie wiadomo co i jak z dzidzia. Ja mam badanie usg przez pochwe na kazdej wizycie w celu sprawdzenia dlugosci szyjki macicy, a dzidzia ma sie swietnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum