Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-07-02, 15:13 Wcześniaki
Prawidłowy czas trwania ciąży u kobiety wynosi od 38 do 42 tygodni. Dzieci urodzone po pełnych 37 tygodniach ciąży nazywamy noworodkami donoszonymi . Dzieci które urodziły się przed ukończonym 37 tygodniem, to tak zwane wcześniaki.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1498 dni temu Posty: 3059 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-10, 11:28
No i właśnie z tego tytułu mój jest dzieckiem donoszonym. Niestety nikt nie wziął pod uwagę tego, że cykle miałam wydłużone i mały jest gdzieś o tydzień młodszy...
I choć są z wami, do was nie należą.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-23, 12:40
Oprócz wieku ciążowego ocenia się jeszcze kilka rzeczy, zanim się zadecyduje o donoszeniu/nie - masę urodzeniową czy wynik na specjalnych skalach dojrzałości. No i samo to, że dziecko jest wcześniakiem, często niewiele znaczy
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1498 dni temu Posty: 3059 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-23, 13:36
Tri niestety w szpitalu, w którym byliśmy wyglądało to na zasadzie takiej, ze jak się upomniałam, ze on przecież jest wcześniakiem to powiedzieli, że no wie Pani dziecko urodziło się prawie w 38tygodniu więc jest donoszone, a poza tym ma ładną wagę i jest wydolny oddechowo i krążeniowo. Nic więcej nie zostało wzięte pod uwagę i to zadecydowało o zaliczeniu go do grupy dzieci donoszonych.
I choć są z wami, do was nie należą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum