REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: Madzia81
2011-02-03, 21:29
Tytuł: Witaminki
Autor Wiadomość
krajlewna 

Informacje:
Dołączyła 338 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-21, 10:18   

Ja wprawdzie nie spotkałam się z rozdawaniem niczego w szpitalach, ale jeśli chodzi o stosowanie DHA i witaminy D, to akurat lekarz zalecał mi to jeszcze przed porodem. Nie jestem fanką ryb, które zawierają DHA, więc jak dla mnie to był strzał w 10! Stosowałam Omegamed w czasie ciąży i karmienia, a teraz jak maluch już podrósł podaję preparat dla dzieci (bardzo wygodne kapsułki twist off). Witaminę D oczywiście podaję tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy są największe niedobory.
Dziewczyny-sceptyczki, mogę podać konkretne publikacje naukowe na temat korzyści ze stosowania suplementacji DHA i witaminy D: Birch et. all, 2007, Makrides, 2010,m Koletzko et all., w ogóle polecam prace B. Koletzko na temat DHA i innych kwasów tłuszczowych.
Wit. D: Ozkan et. all, 2009, Urashima et all., 2010.
Dieta , nawet najzdrowsza, nie jest w stanie zapewnić wszystkich składników odżywczych, szczególnie w wyjątkowym okresie ciąży i karmienia oraz wzrostu dziecka, także zdrowa dieta tak, ale należy wspomagać się suplementami. Takie jest moje zdanie i na razie mnie i mojej rodzince wychodzi to na zdrowie :)
pozdrawiam

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 684 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2011-06-21, 10:29   

Gdyby tak brać suplementy na wszystko, co polecają gazety i producenci, to łykalibyśmy proch garściami, aż można by biegunkę dostać ze środków zagęszczających leki i innych podobnych substancji :-P

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-21, 10:52   

w latach bodaj 60-tych, jakiś lekarz stwierdził, że nadmierna suplementacja diety w latach przyszłych stanie się przyczyną (jedną z wielu) licznych chorób cywilizacyjnych. No i coś w tym jest, bo co natura to natura (choć tej coraz mniej w pożywieniu).

Ardhara 

Informacje:
Dołączyła 513 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-21, 11:52   

a ja powiem tak : będąc w ciąży mój organizm odrzuca wszelkie tabletki z witaminami i innymi cudownymi specyfikami ( 5 min i wymioty ), za to notorycznie zmienia zapotrzebowanie żywieniowe - raz marchewka a z 2 dni silny pęd na jabłka więc sam wie czego mu trzeba.

Lepiej najeść się tej marchewki niż łykać b-karoten w tabletce...

w okresie karmienia również wszystko jak powyżej.

Nie jest wyczynem ładować w siebie chemikalia ale dobierać taką dietę aby była bogata we wszystkie składniki.
Co do ryb - ja za nimi też nie przepadam ale mam 1-2 typy które jadam oraz owoce morza.

Szpitale biorą niezłą kasę za reklamowanie produktów - znam doskonale te polecane gdyż mamy znajomą, która się trudni właśnie wizytami u lekarzy i przekazywaniem łapówek za promowanie danej marki - to nie jest ich wielka dobra wola że akurat ten a nie inny produkt wam polecą ( za to mają gadżety, wyjazdy, zniżki na inne rzeczy )

Ot mój sceptycyzm.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-06-21, 13:23   

Cytowane badanie mówi, że zalecana dawka odpowiada 1-2 posiłkom rybnym w tygodniu. Zdrowe żywienie jest jednak wystarczające :)

Inna sprawa, jak ktoś się zdrowo nie odżywia i nie je ryb wcale... wtedy owszem, tabletki są alternatywą, ale nie powinny być zalecane jako zdrowsze.

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 551 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-22, 23:41   

A ja jestem za witaminkami cały czas coś z M łykamy wapno,magnez,wit.C, i różności z apteki jak ide to 50zł czasem zostawiam.

Ale tych ciążowych witamin nie dałam rady łykać też było rzyganie po nich :-/ Wiec tylko do połowy ciaży łykałam a poźniej to jak mi się przypomiało :mrgreen: ale wapno i magnez do picia to codziennie ;-)

Ardhara 

Informacje:
Dołączyła 513 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-22, 23:53   

a po co w okresie letnim faszerować się chemią skoro tyle owoców i warzyw w około ??

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-06-23, 15:09   

kochanie1305199 napisał/a:
ale wapno i magnez do picia to codziennie

Mam nadzieje, że pamiętasz chociaż, żeby je pić w odstępie czasowym, bo wzajemnie hamują swoje wchłanianie?

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 551 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-06-23, 22:55   

Cytat:
a po co w okresie letnim faszerować się chemią skoro tyle owoców i warzyw w około ??

Tri napisał/a:
kochanie1305199 napisał/a:
ale wapno i magnez do picia to codziennie

Mam nadzieje, że pamiętasz chociaż, żeby je pić w odstępie czasowym, bo wzajemnie hamują swoje wchłanianie?
Tak rano jedno a na wieczór drugie ;-)

Odpowiedz do tematu